Ekonomide canlılık artıyor... 'Yüzde 5'lik büyümeye odaklanacağız'

Güncelleme Tarihi:

Ekonomide canlılık artıyor... Yüzde 5lik büyümeye odaklanacağız
Oluşturulma Tarihi: Aralık 03, 2019 08:00

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, “Yüzde 5’lik büyüme hedefimiz için sanayi katma değerini arttırmaya, özellikle yatırımlar tarafındaki toparlanmayı hızlandırmaya, üretim ve istihdam odaklı sektörleri güçlendirmeye odaklanacağız” dedi. TİCARET Bakanı Ruhsar Pekcan, kasım ayı ihracatının 16.2 milyar dolar olarak gerçekleştiğini açıkladı.

Haberin Devamı

1) 11 AYLIK İHRACAT 165 MİLYAR DOLARI AŞTI

Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, kasım ayı ihracatının 16.2 milyar dolar olduğunu belirterek, “İhracatımız, ilk 11 ayda geçen senenin 11 ayına göre, yüzde 1.77 artışla 165 milyar 67 milyon dolara ulaştı. 12 aylık ihracatımız da 179 milyar 860 milyon dolara çıktı” dedi.

İstanbul’da Dış Ticaret Kompleksi’nde, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı İsmail Gülle ile birlikte düzenlediği basın toplantısında konuşan Pekcan, “Kasım ayında gerçekleşen 16.2 milyar dolarlık ihracat 11 ayda yakaladığımız 4’üncü en yüksek aylık ihracat rakamı. Böylelikle ihracatımız, ilk 11 ayda geçen senenin 11 ayına göre, yüzde 1.77 artışla 165 milyar 67 milyon dolara ulaştı. 12 aylık ihracatımız da 179 milyar 860 milyon dolara çıktı” dedi. Bakan Pekcan, Türkiye’nin 3. çeyrekte yüzde 0.9’la büyümede artık pozitife geçtiğini anımsatarak, yılsonunda çok daha iyi rakamlar görüleceğini dile getirdi. Bu rakamların geleceğe daha umutla bakılmasına sebep olduğunu belirten Pekcan, 2019 yılı ilk yarısında ithalatta ciddi azalmalar olduğuna işaret ederek, ithalattaki artışın hem üretim hem de yatırımlardaki artışlardan dolayı pozitif yönleri olduğunu aktardı. Kasım ayında ithalatın, geçen sene kasım ayına göre yüzde 11.44 artışla 18 milyar 166 milyon dolar olarak gerçekleştiğini kaydeden Pekcan, şunları söyledi: “İlk 11 aya kümülatif olarak baktığımızda, geçen senenin ilk 11 ayına göre ithalatımız yüzde 11.29 azalarak 190 milyar 229 milyon dolar oldu. Son 12 aylık dönemde ithalatımız yüzde 12.96 azalarak 206 milyar 975 milyon dolar olarak gerçekleşti. Kısa vadede canlılık ve performans açısından bu ithalat artışımız önemlidir, orta-uzun vadede Türkiye’nin katma değer odaklı yüksek büyüme perspektifiyle uyumlu bir ithalat düzeyini sağlamak, ihracatın ithalatı karşılama oranındaki gelinen noktayı sürdürülebilir bir seviyede tutmak hedeflerimiz arasında.”

Haberin Devamı

Ekonomide canlılık artıyor... Yüzde 5lik büyümeye odaklanacağız

Haberin Devamı

İTHALATI KARŞILAMA YÜZDE 86.9

Geçen yılın ilk 11 ayında 52.2 dolar olan dış ticaret açığının yüzde 51.84 gibi ciddi bir düşüşle 25.1 milyar dolara gerilediğini aktaran Pekcan, şöyle konuştu: “Dış ticaret açığımız, bu şekilde 11 ayda 27 milyar 85 milyon dolar azalması ile Türkiye’nin cari dengesine ve dış finansman ihtiyacına olumlu ve pozitif katkı sağladı. 11 ay itibarıyla ihracatın ithalatı karşılama oranı geçen sene yüzde 75.6 iken bu sene yüzde 86.8’e, son 12 ay ihracatın ithalatı karşılama oranı ise yüzde 86.9’a ulaştı.”

1545 YENİ İHRACATÇI TÜRKİYE İHRACATÇILAR

Meclisi (TİM) Başkanı İsmail Gülle, kasım ayında ihracat ailesine 1545 firmanın katıldığını, 40 bin 677 firmanın ihracat yaptığını belirterek “Kasım ayının lideri, 2.7 milyar dolarlık ihracat ile otomotiv sektörü olurken, 1.8 milyar dolara ulaşan kimyevi maddeler sektörü ikinci, 1.5 milyar dolara ulaşan hazır giyim ve konfeksiyon sektörü üçüncü oldu.
9 sektörü, yüzde 10’un üzerinde artış yakalayarak başarılı bir performans sergiledi. Kasım ayının en güçlü performansına imza atanlar ise yüzde 447 artışla 162 milyon dolar ihracatla gemi ve yat sektönrü oldu” şeklinde konuştu.

Haberin Devamı

3) YÜZDE 5’LİK BÜYÜMEYE ODAKLANACAĞIZ

ÜÇ çeyrektir yaşanılan küçülmenin ardından Türkiye ekonomisi yeniden büyüme patikasını girdi. Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) dün yaptığı açıklamaya göre ekonomi yılın üçüncü çeyreğinde yüzde 0.9 büyüme kaydetti. Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, Twitter’dan yaptığı açıklamayla yüzde 5’lik büyümeye odaklanacaklarını kaydetti. Albayrak, “Çeyreklik bazda büyümelerin ardından üçüncü çeyrekte ekonomimiz yıllık bazda da büyümeye geçti. Dengelenme dönemi başarısı ile maliyetlerde sağlanan düşüş, artan güven endeksleri ve değişim sürecinin etkileri ile sanayide gelen yıllık bazda büyümeyi önemli görüyoruz. Dördüncü çeyreğe ilişkin öncü göstergeler, büyüme ivmemizin artmaya devam ettiğini gösteriyor. Yüzde 5’lik büyüme hedefimiz için sanayi katma değerini arttırmaya, özellikle yatırımlar tarafındaki toparlanmayı hızlandırmaya, üretim ve istihdam odaklı sektörleri güçlendirmeye odaklanacağız” dedi.

Haberin Devamı

HANE HALKI HARCAMASI YÜZDE 1.5 ARTTI

Yılın üçüncü çeyreğinde üretim yöntemiyle GSYH, cari fiyatlarla yüzde 11.5 artarak 1 trilyon 145 milyar lira oldu. GSYH’yi oluşturan faaliyetler incelendiğinde, temmuz-eylül döneminde geçen yılın aynı dönemine göre tarım sektörü toplam katma değeri yüzde 3.8, sanayi sektörü yüzde 1.6 artarken, inşaat sektörü yüzde 7.8 azaldı. Sanayi üretimi ikinci çeyrekteki olumsuz katkısını pozitife döndürmüş oldu. Sanayide üçüncü çeyrekte yaşanan yüzde 1.6’lık büyüme 0.29 puanlık katkı yarattı. Bu katkının 0.22 puanı imalat sanayiden geldi. Ticaret, ulaştırma, konaklama ve yiyecek hizmeti faaliyetlerinin toplamından oluşan hizmetler sektörünün katma değeri ise yüzde 0.6 arttı. İktisadi faaliyet kollarına göre cari fiyatlarla en yüksek büyüme hızı yüzde 30.5 ile ‘tarım, ormancılık ve balıkçılık’ sektöründe görüldü. Hane halkı ve hane halkına hizmet eden kar amacı olmayan kuruluşların nihai tüketim harcamaları yılın üçüncü çeyreğinde, geçen yılın aynı çeyreğine göre zincirlenmiş hacim endeksine göre yüzde 1.5 yükseldi. Devletin nihai tüketim harcamaları yüzde 7 artış gösterirken, gayrisafi sabit sermaye oluşumu yüzde 12.6 geriledi. Mal ve hizmet ihracatı, yılın üçüncü çeyreğinde geçen yılın aynı çeyreğine göre zincirleme hacim endeksi olarak yüzde 5.1, ithalatı yüzde 7.6 arttı.

Haberin Devamı

EKONOMİ BÜYÜKLÜĞÜ 734.3 MİLYAR DOLAR

Üçüncü çeyrekte ekonomi 4.1 trilyon lira, 734.3 milyar dolar büyüklüğe ulaştı. Yapılan hesaplamaya göre kişi başı milli gelir de 8 bin 954 dolar oldu. TÜİK, üçüncü çeyrek verilerini açıklarken bu yılın ilk iki çeyreğine ilişkin büyüme rakamlarını da revize etti. Birinci çeyrek küçülmesi yüzde 2.4’ten yüzde 2.3’e, ikinci çeyrek küçülmesi de yüzde 1.5’dan yüzde 1.6’ya revize edildi.

İÇ TALEP CANLANDI

SANAYİ ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, iç talepteki canlanmayla GSYH’de üçüncü çeyrekte yüzde 0.9’luk büyümenin yakalandığını kaydetti. Varank, Twitter’dan yaptığı değerlendirmede, iç talepteki canlanmayla GSYH’de üçüncü çeyrekte yüzde 0.9’luk büyüme yakalandığını belirterek, “Sanayi üretimi ve siparişler, kapasite kullanımı ve ekonomiye olan güven artıyor. Üretim öncülüğünde daha güçlü büyüme için var gücümüzle çalışıyoruz” ifadelerini kullandı.

FAİZ İNDİRİMİNİN ETKİSİ ARTACAK

TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, yaptığı yazılı açıklamada, üçüncü çeyrek büyümesinin beklentilere uygun gerçekleştiğini belirterek, ekonomide büyüme sürecinin başladığına dair ilk somut işaretin geldiğini ve üç çeyrektir devam eden küçülmenin sona erdiğini aktardı. Hisarcıklıoğlu, çalkantılı sürecin geride bırakıldığına dikkati çekerek, “Reel sektörümüz için çok önemli ve değerli olan faiz indirim politikasının olumlu etkilerini ilerleyen dönemde daha net göreceğiz. Yurtiçi tüketimin canlanmaya başlaması ve ihracattaki artışın sürmesi olumlu. Tüketimle birlikte stok rakamlarının artışı da firmalarımızın önümüzdeki döneme yönelik daha canlı bir iç piyasa beklentisini yansıtıyor. Bu büyüme moralleri ve geleceğe dair ümitleri artırıyor. Ancak detaylardaki bazı hususlar da göz ardı edilmemeli. Özellikle yatırım harcamalarındaki azalış karşısında ek önlemler alınmasını da reel sektör bekliyor” değerlendirmesinde bulundu. Son çeyrekte büyümenin yüzde 5 civarında gerçekleşerek yıllık büyümenin yüzde 1’e ulaşmasını tahmin ettiklerini belirten Hisarcıklıoğlu, 2020’de ekonomide daha güçlü bir büyüme süreci göreceklerine inandıklarını kaydetti.

Ekonomide canlılık artıyor... Yüzde 5lik büyümeye odaklanacağız

ALBAYRAK: ‘İVME’ PAKETİ 40 MİLYAR TL’YE ULAŞTI

HAZİNE ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, “İleri Verimli Milli Endüstri (İVME) Finansman Paketi çerçevesinde reel sektörümüze ve üreticilerimize tahsis edilen kredi tutarı 40 milyar liraya ulaştı” ifadesini kullandı. Albayrak, Twitter hesabından söz konusu pakete yönelik değerlendirmede bulundu. Paket kapsamında reel sektöre ve üreticilere tahsis edilen kredi tutarının 40 milyar liraya ulaştığını aktaran Albayrak, “Enflasyona endeksli uygun maliyetli bu paket kapsamında şimdiye kadar kullanılan toplam meblağ ise yaklaşık 25 milyar lira oldu” bilgisini paylaştı. Albayrak’ın paylaşımında İVME Finansman Paketi’nin sonuçlarına ilişkin bir infografik de yer aldı. Buna göre, 51 bin 372 firmaya kredi tahsis edilirken, toplam tahsis ise 39 milyar 835 milyon lira oldu. Paket kapsamında tahsis edilen kredilerin 25 milyar lirası yatırıma dönüştü. Ham madde ara malı sektöründen 4 bin 797 firmaya 21 milyar 244 milyon lira tahsis edilirken, makine imalat yatırım kredisi kapsamında ise 1695 firmaya 6 milyar 314 milyon liralık tahsis yapıldı. Yerli makine alıcı yatırım kredisinden ise 3 bin 78 firma 7 milyar 495 milyon liralık tahsisle yararlandı. Seracılık alanında 14 bin 409 firma 2 milyar 745 milyon liralık, stratejik bitkisel üretim alanında ise 27 bin 558 firma 2 milyar 37 milyon liralık kredi kullandı. 

3) PAPİLON ARZINA 10 KAT TALEP

BİYOMETRİK güvenlik sistemleri üreticisi Papilon Savunma’nın borsada satış yöntemiyle gerçekleştirdiği halka arzına 10 kattan fazla talep geldi. Papilon Savunma’dan yapılan açıklamaya göre, kamu ve ülke güvenliği için biyometrik güvenlik sistemleri geliştiren, kişi tanıma ve kimlik yönetimi konusunda Türkiye’nin üreten gücü şirket, uluslararası arenada 53 farklı ülkede pazarlama çalışmaları yürütüyor.

Papilon Savunma’nın 6 Aralık Cuma günü Borsa İstanbul’da PAPIL koduyla işlem görmeye başlaması planlanıyor.

Açıklamada görüşlerine yer verilen Papilon Savunma Yönetim Kurulu Başkanı Murat Kerimoğlu, şirket hisselerine yatırımcılar tarafından gösterilen ilgiden duydukları memnuniyeti dile getirdi. Kerimoğlu, “Halka arz edilen payların 10 katından fazla talep toplamış olmamız gelecek hedeflerimiz açısından bizleri son derece yüreklendirdi” açıklamasında bulundu.

Hisselerin Borsa İstanbul’da işlem görmeye başlamasının, gelecek hedeflerine hızla ulaşmaları için önemli bir mihenk taşı olduğunu belirten Kerimoğlu, “Yatırımcıların, ürün ve hizmetlerimiz aracılığıyla hem Türkiye hem de küresel arenada yarattığımız katma değere ortak olma isteğiyle Papilon Savunma hisselerine göstermiş oldukları yoğun ilgi, çalışmalarımızda ne kadar doğru yolda ilerlediğimizi göstermesi açısından bizim için ayrı bir anlam ve önem taşıyor” ifadelerinde bulundu.

6 ŞİRKET 264 MİLYON TL

Paplion Savunma’nın halka arz sürecini yöneten Gedik Yatırım Genel Müdürü Metin Ayışık ise bu yıl Papilon Savunma dahil 6 şirketin 264 milyon TL tutarında halka arzının gerçekleştiğini bildirdi.

Şirketlerin sermaye piyasasına açılmalarını sağlayacak düzenlemeler için önerileri olduğunu ifade eden Ayışık, şunları kaydetti: “Borsadaki fiili dolaşımdaki payları ile orantılı olarak şirketlere kurumlar vergisi indirimi sağlayan düzenlemeler ve işveren payında iyileştirmeler yeni arzları teşvik edecektir; talep tarafında ise yatırımcıların temettü kazançlarından alınan verginin kaldırılması da yatırımcıları teşvik edecek ve şirketlerin zaten kurumlar vergisi ödediği düşünüldüğünde çifte vergilendirmede ortadan kalkacaktır. Türkiye mali sektörüne baktığımızda bankacılığın payının yüzde 80’lerde olduğunu görüyoruz. Kaynak sağlamada artık bankacılık ağırlıklı yapıdan sermaye piyasası araçlarıyla dengelenmenin sağlandığı yapıya geçilmesi zorunluluk haline gelmiştir.”

BAKMADAN GEÇME!