Ekonomi yönetiminin tepesinde iki farklı enflasyon tahmini

Güncelleme Tarihi:

Ekonomi yönetiminin tepesinde iki farklı enflasyon tahmini
Oluşturulma Tarihi: Nisan 22, 2014 13:42

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci yılsonu enflasyonun yüzde 6 seviyesinde olacağını hedeflere doğru düşeceğini söyledi. Oysa Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı yüzde 5 hedefinin oldukça üzerinde biteceğini belirtip enflasyon tahmininde revizyon sinyali vermişti. Uzmanlar ise Merkez Bankası tahminine daha yakın bir enflasyon gerçekleşmesi bekliyor.

Haberin Devamı

Ekonomi yönetiminden enflasyonla ilgili farklı açıklamalar geliyor. Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci Kanal 24 canlı yayınında yaptığı açıklamada yılsonu enflasyonunun yüzde 6 seviyesine düşmesini beklediğini söyledi. Zeybekci "Haziran ayından sonra kurun enflasyon üzerindeki etkisi kaybolacak, böylece yılsonu hedeflerine doğru girilecek" dedi.

Zeybekci'nin bu açıklamalarının öncesinde Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı Merkez Bankası Genel Kurulu'nda enflasyon için önemli açıklamalarda bulunmuştu. Erdem Başçı da Zeybekci gibi Haziran ayından sonra enflasyon üzerinde kur etkisinin azalacağını öngörmesine rağmen yılsonunda enflasyonun yüzde 5 olan Merkez Bankası enflasyon hedefinin oldukça üzerinde bitebileceğini söylemişti. Başçı Nisan ayı Enflasyon Raporu'nda Merkez Bankası'nın enflasyon hedefinin revize edilebileceği sinyalini de vermişti.

Haberin Devamı

Rakamlar enflasyonda yılın iyi başlamadığını gösteriyor. Yılın ilk 3 ayında yıllık TÜFE yüzde 8,34 seviyesinde bulunuyor. 3 aylık kümülatif TÜFE ise yüzde 3,54 ile şimdiden yüzde 5'li seviyelere yaklaşmış durumda.

"BAKAN 'İYİ DÜŞÜNELİM, İYİ OLSUN' İLETİŞİMİ PEŞİNDE"

Ekonomist Uğur Gürses'e göre Bakan Zeybekci'nin öngördüğü tahminler gerçekçi değil. Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı ve piyasadaki oyuncuların Zeybekci gibi düşünmediğini belirten Gürses şöyle konuştu:

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi, “Yılsonu enflasyonun da yüzde 6 seviyesine düşmesini bekliyoruz. Haziran ayından sonra kurun enflasyon üzerindeki etkisi kaybolacak, böylece yılsonu hedeflerine doğru girilecek” dese de, ne Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, ne de mali piyasalardaki oyuncular onunla aynı düşünüyor. Bakan Zeybekçi, belli ki yine ‘iyi düşünelim, iyi olsun’ iletişimi peşinde. Ancak gerçeklik pek de öyle değil. Mayıs-Haziran aylarının enflasyonda tavan oranın görüleceği bir ay olacağı konusunda Başçı ile aynı noktadalar. Ancak, diğer pencereler farklı. Ocak ayı sonundaki Merkez Bankası enflasyon tahmini, “2014 yılı sonunda orta noktası yüzde 6.6 olmak üzere yüzde 5.2 ile yüzde 8 aralığında olacağı” yönünde idi. Bu tahminin, döviz kurlarındaki gerileme ile pek fazla değişmediği anlaşılıyor. Çünkü Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, geçtiğimiz hafta yapılan Merkez Bankası Genel Kurulu’nda enflasyonun yüzde 5’lik hedefin oldukça üzerinde olacağını söyledi.

Haberin Devamı

"'OLDUKÇA ÜZERİ' NERESİ ÖĞRENECEĞİZ"
Uğur Gürses'e göre ‘Oldukça üzeri’ tanımlaması, hedefin 2 puanlık belirsizlik aralığı içinde kalması durumda kullanılabilecek bir terminoloji değil. Gürses "Merkez Bankası’nın mali piyasada yaptığı Beklenti Anketi’ne göre, Nisan ayı içinde tahmincilerin 2014 sonu için ortalama enflasyon beklentisi TÜFE’nin yüzde 8.12 olması yönünde. Neden mi? Çünkü aynı anket içinde görülüyor ki, mali piyasalarda döviz kurunun gerileyeceğine dair bir beklenti yok. Ankette, yılsonu dolar kuru ortalama 2.2021 olarak tahmin ediliyor. Merkez Bankası’nın yılsonu enflasyon tahmini gelecek hafta Çarşamba günü açıklanacak yeni Enflasyon Raporu dahilinde yenilenecek. Bakalım ‘oldukça üzeri’ olan yer neresi, öğreneceğiz" diye konuştu.

Haberin Devamı

ENFLASYON YÜZDE 8'İN ÜSTÜNDE OLUR
Bahçeşehir Üniversitesi Öğretim Üyesi İsmet Demirkol ise enflasyonun yüzde 8,39 ile beklentilerin çok üzerinde kaldığını belirtti. Demirkol enflasyondaki artışın en temel nedenlerinin işlenmemiş gıda fiyatlarındaki artışın devam etmesi, döviz kurlarındaki yükseliş, artan kredi maliyetleri sonucu ÜFE'deki artış ve kuraklık etkisi olduğunu belirtirken "Özellikle Mayıs ayında enflasyonda yüzde 9 seviyelerini görebilmemiz mümkün olacak. Haziran ayından itibaren ise, BDDK'nın kredi kartlarına getirmiş olduğu taksit sınırlaması yanında Merkez bankasının sıkılaştırıcı para politikasının da etkisi ile TÜFE'de gerileme bekliyorum. Ancak yılsonu enflasyonu yüzde 8-8,5 seviyelerinde gerçekleşebilir" diye konuştu.

Haberin Devamı

FAİZ KONUSUNDA DA FARK VAR
Ekonomi Bakanı Zeybekçi ile Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı'nın faiz konusunda da açıklamalarında farklılıklar görülüyor. Zeybekçi mevcut faizlerin düşmesi gerektiğini savunurken Başçı enflasyon oranlarında düşüşle birlikte fiyat istikrarının sağlanana kadar sıkı para politikasına devam edileceğini belirtmişti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!