Ekonomi hattı

Güncelleme Tarihi:

Ekonomi hattı
Oluşturulma Tarihi: Aralık 29, 2005 00:00

Köhler: Çalışanı kára ortak edin

ALMANYA
Cumhurbaşkanı Horst Köhler, Almanya’da giderek büyüyen zengin fakir ayrımına dikkat çekti ve bunu durdurmak için yeni bir reform tartışması başlattı. Stern Dergisi’ne bir demeç veren Köhler çalışanlara çalıştıkları işyerinde sermaye ve kár ortaklığı verilmesini talep etti. Çalışanların kára ve sermayeye ortak olmasının giderek artan fakir-zengin ayrımının önüne geçmek için etkili olacağını vurgulayan Köhler, işverenle işçinin dünya çapındaki sert rekabet koşulları altında aynı teknede oturduğunu anlaması gerektiğini söyledi. Köhler, çalışanlara işyerinde kár ve sermaye ortaklığının çalışanların iş sorumluğunu da artıracağını kaydetti ve "Küreselleşmede çalışanlara sermaye ortaklığı hakkı giderek büyüyen fakir zengin ayrımına karşı etkili olacaktır" dedi. Köhler, bunun dışında düşük ücretle çalışanlara veya hiç iş bulamayanlara devletin temel gelir dağıtmasını istedi. ABD’de "Negatif Gelir Vergisi" sistemini örnek gösteren Köhler, ABD’de hiç kazancı olmayanlara devletin temel bir hayat sigortası verdiğine işaret etti, "Biz az vasıflı veya tamamen vasıfsız insanlardan oluşan yüzde 4 veya 5 oranında devamlı bir temel işsizlik olacağını görüyoruz. İnsanların bir bölümü çalışmaya artık içinden veda etmiş bulunuyor. Bu insanları biz ortada bırakamayız" diye konuştu.

FT: TÜSİAD ’kötü şöhret’i düzeltecek

TÜRKİYE’NİN
Avrupa’daki kötü imajının Ümit Boyner tarafından yürütülecek 10 yıllık kampanya ile değiştirilebileceği bildirildi. Financial Times gazetesi, "Oliver Stone, Gece Yarısı Ekspresi (Midnight Express) fazla dramatize ettiği için bir yıl önce özür dilemiş olabilir ancak şiddet görüntüleri hala dünyanın Türkiye’ye ilişkin görüşünü etkiliyor. İngiliz Financial Times gazetesi, "Şirketler, Türkiye’nin kötü şöhretini yok etmeyi amaçlıyor" başlıklı haberinde Türkiye’nin Avrupa’daki imajını değiştirmek için TÜSİAD’ın 10 yıllık bir kampanya başlattığını bu kampanya yürütmesi için Boyner Holding Yönetim Kurulu üyesi Ümit Boyner’in görevlendirildiğini yazdı. İngiliz gazetesi, "Oliver Stone, Gece Yarısı Ekspresi fazla dramatize ettiği için bir yıl önce özür dilemiş olabilir ancak şiddetli görüntüler hala dünyanın Türkiye’ye ilişkin görüşünü etkiliyor ve (filmde) çizilen portre Türkleri üzmeyi sürdürüyor" diye yazdı.

Galileo’nun ilk uydusu fırlatıldı

ABD
ve Rusya’nın ardından Avrupa Birliği de kendi uzaydan global yer belirleme sistemi "Galileo" projesinin ilk uydusunu dün dünya yörüngesine yerleştirdi. Kazakistan Baykonur uzay üssünden, Rus taşıyıcı araç "Soyuz-FG" kullanılarak fırlatılan Galileo projesinin ilk uydusu "Giove-A" Roskosmos açıklamasına göre başarılı bir şekilde yörüngeye oturtuldu. Böylece ABD’nin "GPS", Rusya’nın "Glonas" global konumlandırma sistemine AB’de "Galileo" ile üçüncü rakip oldu. Avrupa’nın global konumlandırma uydu sistemi yeryüzünde 5 metre çözülümlü netliğe ulaşabilmesi için Galileo filosu 30 uyduya çıkartılması gerekiyor. Projeyi yürüten Surrey Satellite Technology şirketinin açıklamasına göre sistemin ikinci uydusu 2006 ilk yarısında yine Rus yapımı roketle Kazakistan’daki uzay üssünden fırlatılacak. Tahminlere göre Galileo, 2010 yılına doğru ABD’nin GPS sistemi gücüne ulaşabilecek. Uzay yönetimli çalışan global yer belirleme sistemi yakın gelecekte cep telefonu gibi yaygınlaşacak.

DaimlerChrysler ’ağır motor’unu satacak

DÜNYANIN
beşinci büyük otomobil üreticisi DaimlerChrysler, ağır motor üretilen MTU Friedrichshafen birimini İsveçli mali yatırım şirketi EQT’ye satacak. DaimlerChrysler’den yapılan açıklamada, satış fiyatı hakkında bilgi verilmezken, şirketlerin firmaya 1.9 milyar dolar değer biçtikleri belirtildi. Satışın 2006 yılının ilk çeyreğinde gerçekleşebileceği ifade edildi. Gemiler için makine, lokomotif, elektrik santralı, ağır makineler ve tank üretilen MTU biriminin, 2004’de 1.35 milyar avro gelir elde ettiği kaydedildi.

İspanya’da memura artık siesta yasak

İSPANYA’DA
memurlar artık "siesta" yapamayacak. Yeni yürürlüğe giren bir yasa ile devlet dairelerindeki öğle tatili, iki saatten bir saate indirildi. Jose Luis Radriguez Zapatero’nun başkanlığındaki sosyalist hükümet, memurların çalışma saatlerini daha rasyonel kılmak ve AB ile uyum sağlamak amacıyla memurların çalışma saatlerinde değişikliğe gitti. 26 Aralık itibariyle yürürlüğe giren yeni bir yasa ile devlet dairelerinde öğle tatili uygulaması yeniden düzenlendi. Buna göre, öğle tatili şimdiye kadar olduğu gibi 14 ile 16 saatleri arasında değil 12 ile 13 saatleri arasında olacak ve mesai akşam saat 18’de sona erecek.

Baykal: Biz KOBİ Bakanlığı kuracağız

CHP
Genel Başkanı Deniz Baykal, partisinin iktidarında Esnaf ve KOBİ Bakanlığı kuracaklarını açıklayarak "Esnaf, bu toplumun temel direğidir. Esnafı güçlü olan bir toplum hiçbir güç karşısında boyun eğmez. Esnafın talepleri de öyle genel müdürlüklerle çözülemez. Esnafımız için bakanlık lazım" dedi. Türkiye Şoförler ve Otomobilciler Federasyonu’nun (TŞOF), 28. Olağan Genel Kurulu’na katılan Baykal, "İktidarların kontrolünde bir esnaf kuruluşu oluşturmaya yönelik tertipleri, bu toplantıya katılmanızı engellemek isteyenleri aştığınız için sizleri kutluyorum" diye konuştu. Baykal sözlerini şöyle sürdürdü: "Esnafın kendi yönetimini seçmesine ne karışıyorsun? Ticaret odasında, sanayi odasında, ziraat odasında uygulamadığın bir engeli, nasıl oluyor da esnaf kuruluşlarında uygulama hakkını kendinde buluyorsun? Esnafın sahipsiz olmadığını, bunun hukuka, demokrasiye, insanlığa sığmadığını bildirerek, bu konudaki mücadeleniz de sizin arkanızda saf tuttuk. Demokratik hakkınızı, seçilme hakkınızı aslanın ağzından aldınız."

Büyük Ankara ve Büyük Efes’e onay

ÖZELLEŞTİRME
Yüksek Kurulu (ÖYK), Emekli Sandığı’na ait Büyük Efes ve Büyük Ankara otellerinin satışına onay verdi. Resmi Gazete’nin dünkü sayısında yer alan ÖYK kararına göre, Büyük Efes Oteli’nin 121.5 milyon dolar bedelle en yüksek teklifi veren Tahincioğlu-Nida-M.V-Ortak Girişim Grubuna satışına onay çıktı. Söz konusu grubun yükümlülüklerini yerine getirmemesi durumunda 120.7 milyon dolarla en yüksek ikinci teklifi veren Boğaziçi Holding’e, bu grubunda şartları yerine getirmemesi durumunda 119.7 milyon dolar bedelle üçüncü teklifi veren IC İçtaş İnşaat A.Ş’ye satış kararı alındı. ÖYK, Büyük Ankara Oteli’nin ise 36 milyon 830 bin dolar bedelle en yüksek teklifi veren Çelikler İnşaat A.Ş’ye satışına onayı verdi. Söz konusu şirketin yükümlülüklerini yerine getirmemesi durumunda öncelikle 36.8 milyon dolar teklifi bulunan Koçoğlu İnşaat’a, bu şirketin de şartları yerine getirmemesi durumunda 36.6 milyon dolar teklifi bulunan IC Antbel A.Ş’ye dönülecek.

Manipülasyona bir yıl hapis yediler

BORSADA
işlem gören bir şirketin hisseleriyle oynayarak değerini yükselten ve yasadışı kazanç elde eden karı-koca, yargılandıkları mahkemede 1 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Borsada işlem gören Sevgi Özel Sağlık Hizmetleri A.Ş.’nin senetleri üzerinde oynayarak yapay fiyat oluşturmaktan yargılanan Erol A. ve Sibel A. çifti bir yıl hapisle cezalandırıldı. Ankara 15. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmaya sanıklar katılmazken avukatları Mutluay Çelik ve Ali Aktaş hazır bulundu. Mahkeme savcılığın mütalaası yönünde "Sanıkların sözkonusu şirket üzerinde aktif bir piyasanın varlığı izlenimi uyandıracak şekilde hisse senedi alım satımı yaparak şirketin hisselerinin büyük bir çoğunluğunu kontrol ettikleri ve yapay fiyat oluşturdukları" gerekçesiyle 1 yıl hapisle cezalandırılmalarına karar verdi. Hákim, cezada herhangi bir erteleme ya da indirim uygulanmamasına karar verdi.

Uzan’a Erdoğan’a hakaretten hapis

KARS’
ın Sarıkamış İlçesi’ndeki Asliye Ceza Mahkemesi, Genç Parti (GP) Genel Başkanı Cem Uzan’ı, geçen yıl Sarıkamış’ta düzenlediği mitingde Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a hakeret ettiği gerekçesiyle 6 gün hapis cezası verdi. Uzan’ın cezası, 493 YTL para cezasına çevrildi. Cem Uzan, "Sen şimdi o senelerce elini öptüğün hocanı içeri atmaya çalışmıyor musun? Peki ayıp değil mi? Bu senin karaktersizliğini ortaya koymaz mı? Buradan diyorum ki, Sayın Başbakan erkekçe davran, yiğit ol, mert ol, gel benimle hesaplaş. Bak ben buradayım" demişti. Mahkeme, Cem Uzan’a Başbakan Erdoğan’a ’gıyabında hakaret ettiği’ gerekçesiyle Türk Ceza Kanunu’nun 482/1’inci maddesi uyarınca 7 gün hapis ve 440 YTL para cezası verdi. Mahkeme, Başbakan Erdoğan’ın TBMM üyesi olması nedeniyle Uzan’ın cezasını 6’da 1 oranında arttırarak 8 gün hapis ve 513 YTL para cezasına çıkardı. Mahkeme, daha sonra takdir hakkını kullanarak cezada yeniden 6’da 1 oranında indirim uyguladı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!