Ekonomi güven endeksi dip seviyede

Güncelleme Tarihi:

Ekonomi güven endeksi dip seviyede
Oluşturulma Tarihi: Mart 01, 2016 09:44

Ekonomide güven, bugüne kadar en düşük düzeylere düştü. Ekonomik güven endeksi Şubat’ta bir önceki aya göre yüzde 14.8 gibi büyük oranda azalışla 71.46’ya gerileyerek, TÜİK’in veriyi hesaplamaya başladığı Ocak 2012’den beri en düşük düzeye geriledi.

Haberin Devamı

Ekonomik güven endeksinin 100’den büyük olması ortalama üzeri güveni; 100’den küçük olması ise ortalama altı güveni gösteriyor. Ekonomik güven endeksi, ekonomik büyümeye ilişkin olarak diğer ekonomik göstergelere kıyasla daha erken bilgi sağladığı için öncü bir gösterge olarak gösteriliyor.

TÜİK açıklamasına göre ekonomik güven endeksindeki düşüş, tüketici, hizmet, perakende ticaret, inşaat ve reel kesim (imalat sanayi) güven endekslerindeki düşüşlerden kaynaklandı. Ekonomik güven endeksi Kasım’da 104.8, Aralık’ta 100.8, Ocak’ta ise 83.9 düzeylerindeydi.

Endeks, tüketici güven göstergesi ile mevsim etkilerinden arındırılmış imalat sanayi (reel kesim), hizmet, perakende ticaret ve inşaat sektörlerine ilişkin güven göstergelerinin ağırlıklandırılarak birleştirilmesinden oluşuyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!