ekobi: Hollanda’ya işçi gittiler, 110 milyon Euro cirolu ’tencere kralı’ oldular

Güncelleme Tarihi:

ekobi: Hollanda’ya işçi gittiler, 110 milyon Euro cirolu ’tencere kralı’ oldular
Oluşturulma Tarihi: Mart 27, 2007 00:00

Karslı Torunoğulları’nın iki oğlu, Turgut ve Erdal’ın Hollanda’da ’tencere pazarlama elemanı’ olarak başlayan macerası, çalıştıkları şirketi borcuyla devraldıktan sonra patronlukla sonuçlandı. Merkezi Hollanda’da, fabrikası İtalya’da olan Edelstaalgroup’un AB içi cirosu 110 milyon Euro’yu geçti. Aile, Türkiye’de de yatırımlar yaptı.

KARS’ta 8 çocuklu bir ailenin çocukları olarak gurbete çıkan ve Hollanda’da ’tencere pazarlama elemanı’ olarak çalışırken, patronluğa transfer olan Turgut ve Erdal Torunoğulları’nın şirketi Edelstaalgroup, AB içinde 110 milyon cirolu bir ’tencere devine’ dönüştü. Merkezi Hollanda’nın Eindhoven kentine yakın Den Bosch’da olan şirketin fabrikası ise İtalya’da bulunuyor. Erdal Torunoğlulları, şöyle başlıyor anlatmaya: "Ben 1964 Kars doğumluyum. ODTÜ Gıda Mühendisliği üçüncü sınıfta okurken, 1988’de Hollanda’ya işçi olarak gitme kararı aldım. Çünkü ağabeyim Turgut daha önce oraya gitmişti ve bir tencere fabrikasında pazarlama elemanı olarak çalışıyordu. Bana da ’Erdal gel burada pazarlamayla çok iyi para kazanıyoruz’ dedi. Ben de okulu bırakıp ağabeyimin yanına geldim. Beni önce birkaç ay staja aldılar. Tam çalışmaya başladığım dönemde ise fabrika yönetimi ağabeyime ilginç bir teklifte bulundu. Firma yaklaşık 450 bin gulden borçluymuş ve kapanma noktasına gelmiş. Yönetim de ağabeyime, ’siz pazarlama grubusunuz, eğer borcu üstlenirseniz şirketi ve fabrikayı size devredelim’ dediler. Oturduk, konuştuk ve cebimizde 1.600 gulden olmasına rağmen biz bu işi başarırız dedik ve borcu üstlenip, şirketi aldık."

BÜTÜN KARDEŞLER GELDİ: Turgut ve Erdal Torunoğulları’nın cesareti karşılığını bulur ve Simtronik markasıyla üretim ve pazarlama yapan Edelstaal Group kısa sürede düze çıkar. Belçika’daki fabrikada yüzde 30 hissesi olan iki kardeş bu hisseleri devrederler ve İtalya’da Cartossi Ailesi’yle yüzde 50-50 ortak olurlar. İtalya’daki fabrikayla üretime devam ederler. 1992’de de Ertan ve Aykut Torunoğllları’nın katılmasıyla İsviçre ve Avusturya pazarında örgütlenen Edelstaal Group, şu anda Avrupa ülkelerinde randevuyla evde aktif pazarlama sisteminde 1400’e yakın eleman çalıştırıyor. Hollanda, Belçika, Fransa, İsviçre, Avusturya, İtalya, Portekiz, Yunanistan, Rusya, Litavanya, Polonya, Macaristan, Güney Afrika, Malezya, Filipin, Meksika, Avustralya, Japonya ve ABD’de tencere satıyor. Erdal Torunoğullları, "Bu yılın Haziran’ında İsviçre ortağımızla Swissmatt markasıyla Türkiye’de de satışa geçiyoruz" diyor.

FETHİYE’YE YATIRIM YAPTIK: Erdal Torunoğulları, tencere işinden kazandıkları parayla Fethiye’ye yatırım yaptıklarını belirtiyor. Torunoğlulları, şöyle konuşuyor: "Fethiye’de birtane 4 yıldızlı tatil köyümüz var. Yakında bir tane daha açacağız. Ayrıca babamız ticareti çok sevdiği için ona 300 hayvan kapasiteli bir besi çiftliği kurduk. Bu tesis turistik otellerin et ihtiyacını karşılıyor. Bir de başta İngilizler olmak üzere yabancılara dönük villa yapıp satan inşaat şirketimiz var. İstanbul’da d bir otel yatırımı yapmak istiyoruz. Sosyal sorumluluk bütçemizden de Fethiye Spor Kulübü’nü destekledik. Kars’ta da bir okul yaptıracağız."

Bu tencereye ’Rolex’ derler

ERDAL Torunoğulları, Avrupa’da ve dünyada pazarladıkları, tencere setiyle ilgili olarak da şunları söylüyor: "Bu tencere setine Avrupalılar tencerenin ’Rolex’i derler. Çünkü çok yüksek teknolojiyle üretiliyor ve fiyatı da çok pahalı. Yaklaşık 2 bin Euro’ya satılıyor. Setin içindeki grill parçası 1.000 Euro’dan fazla fiyatla satılıyor ve bu parçayı almak isteyenler 40 gün sırada bekliyor. Tencerinin sağlıkla ilgili özellikleri çok önemli. Bu setteki ürünlerle yağsız et, susuz sebze yemeği yapılabiliyor. Her türlü yemek için ayrı bir parçası var."

Hollanda’da cadde aldık

ERDAL Torunoğulları, Hollanda’da kazanıp Türkiye’ye yatırım yapınca, bir dönem Hollanda bürokrasinin tepkisiyle karşılaştıklarını söylüyor. Torunoğulları, "Bize, ’burada kazanıp neden başka yere yatırıyorsunuz’ anlamında sorular geldi. Önemli bir bürokratla gayrıresmi sohbet ettik ve ’eğer çok üzerimize gelirseniz merkezimizi İsviçre’ye taşırız’ dedik. Bunun üzerine uzlaşmış olduk. Sonra Hollanda’da da gayrimenkul yatırımına başladık. Den Bosch’da van Berckel Caddesi’ni komple satın aldık. Bu defa da ’Türkler geliyor her şeyimizi alıyor’ diyenler oldu. Şu anda ise herşey normal. Hatta orada belediyenin spor kulübüne 49 yıllığına sponsor olduk" diyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!