Araban ile Taşköprü arasında 'sarımsak tartışması'

Güncelleme Tarihi:

Araban ile Taşköprü arasında  sarımsak tartışması
Oluşturulma Tarihi: Ekim 06, 2016 12:24

Gaziantep'in Araban ilçesinde üretilen ve iriliğiyle dikkati çeken sarımsak, "sarımsağın başkenti" olarak nitelendirilen Taşköprü'ye de gönderilmeye başlandı.

Haberin Devamı

Önceki yıllarda alternatif ürün olarak tercih edilen ve tane doluluğunun yanı sıra iriliği sayesinde de ilgi gören Araban sarımsağı, müşteri portföyüne "sarımsağın başkenti" Taşköprü'yü de ekledi.

Sarımsağın ilçedeki ekim alanı da her geçen yıl artıyor. Geçen yıl 10 bin dönümlük alanda yetiştirilen sarımsak için yeni yılda 30 bin dönümlük yer ayrıldı.
Araban Ziraat Odası Başkanı Mehmet Doğan,  yaptığı açıklamada, Araban sarımsağında 2016 yılındaki rekoltenin üreticiyi sevindirdiğini söyledi.

Arabanlı çiftçilerin sarımsağa yoğun ilgi gösterdiğini dile getiren Doğan, "İlçede üretilen sarımsaklar civar illerin yanı sıra İstanbul ve Ankara gibi büyük illere satılıyor. Biz Türkiye'nin birçok iline Araban sarımsağını satıyoruz. Hatta sattığımız iller arasında sarımsağın başkenti diye bilinen Kastamonu ve Taşköprü ilçesi de eklendi. Daha önce alternatif ürün olarak ekilen sarımsak, artık ilçenin ana geçim kaynağı olma yolunda ilerliyor." diye konuştu.

Haberin Devamı

Üreticilerden Şıho Boztaş da Araban sarımsağının kalite ve dayanıklılık açısından Taşköprü sarımsağından daha iyi olduğunu ifade etti. Boztaş, ürettikleri sarımsakların genellikle Taşköprü'ye gittiğini, burada paketlendikten sonra Türkiye'nin farklı bölgelerine satıldığını belirtti.

Daha önce pamuk yetiştirdiklerini anlatan Boztaş, "Pamuğu, zarar ettiğimiz için bıraktık. Tarla boşta kalmasın diye bir sezonluk sarımsak ekmiştik. Gelirini görünce yaklaşık 4 yıldır sarımsak üretimi yapıyoruz." dedi.

KİMSE 'MALIM KÖTÜ' DEMEZ

13 bin üyesi bulunan Taşköprü Ziraat Odası Genel Sekreteri Hamdi Çevik ise, Araban sarımsağı ile ilgili gelen açıklama ve yorumları "Kimse benim malım kötü demez. Bizim sarımsağımız tescilli. Onların varsa biz tescili göstersinler. Bizim burada çiftçinin temel ekim ürün sarımsak. Bizim ürünümüz mart-nisan gibi biter. Temmuzda ise yeni mahsül çıkar. Bizde ürünün bitmesi sürecinde Araban'dan ürün alan üyelerimiz oluyor. Bizim yıllık üretimimiz 40 bin ton. Araban'ın üretimi ise bildiğim kadarı ile 4 bin ton kadar. Bir başka ifade ile bizim üretimimizn 10'da birini üretebiliyorlar ancak" dedi.

 

BAKMADAN GEÇME!