Ek bütçe için 1.5 katrilyonluk sınır

Güncelleme Tarihi:

Ek bütçe için 1.5 katrilyonluk sınır
Oluşturulma Tarihi: Eylül 19, 1997 00:00

Haberin Devamı

Hükümet yapılacak ek bütçeyi 1,5-1,6 katrilyonla sınırlandırmaya karar verdi. Önceki gün 3 bakanın yaptığı ortak toplantı sonuçları Başbakana iletildi. Bütçe açığının 2,5 katrilyonda tutulması için ek bütçe 1,5 katrilyonla sınırlandırılırken, birçok yatırım ek bütçeye alınamayacak.

Hükümet, ‘‘ekonomide disiplinin sağlanacağı’’ mesajını vermek için Ekim ayı bayında TBMM'ye sunacağı 1997 yılı ek bütçesini sınırlandırmayı kararlaştırdı.

Önceki gün Maliye Bakanlığı'nda, Bakan Zekeriye Temizel ile Devlet Bakanları Işın Çelebi ve Güneş Taner'in de katılımlarıyla, gece saatlerine kadar süren, ‘‘ek bütçe toplantısı’’ yapıldı.

Toplantı hakkında bilgi veren yetkililer, 1997 yılı bütçe açığının 2,5 katrilyonda tutulmasına karar verildiğini, bu nedenle de TBMM'ye sunulacak ek bütçenin büyüklüğünün 1,5-1,6 katrilyon olarak belirlenmesine karar verildiğini söylediler.

Başta yatırımcı kuruluşlar olmak üzere kamu kuruluşlarından yoğun ek ödenek taleplerinin geldiğini kaydeden yetkililer, elenmiş olan ek ödenek taleplerinin ek bütçeye konması halinde bile, yaklaşık 2 katrilyonluk bir bütçenin ortaya çıktığını, bu takdirde de açığın 3 katrilyonu bulacağını söylediler. Bakan ve üst düzey bürokratların tümünün ‘‘ekonomide disiplinin sağlanacağı’’ mesajını vermek ve 1998 yılı bütçesinde disiplin sağlayabilmek için açığın azaltılmasını istedikleri, bu nedenle de ek bütçe büyüklüğünün 1,5-1,6 katriyonla sınırlandırılmasının kararlaştırıldığını söylediler. Mevcut bütçe gelişmeleriyle birlikte, sunulacak bu büyüklükteki bir ek bütçeyle, toplam 1997 yılı bütçe açığının 2,5 katrilyonda tutulmasına karar verildiği öğrenildi. Maliye Bakanlığı'ndaki bu toplantıdan sonra 3 bakanın Başbakan Mesut Yılmaz'la görüştüğü ve toplantıda ortaya çıkan görüşleri aktardıkları öğrenildi. Yılmaz'ın da bütçe açığının 2,5 katriyonda tutulması görüşüne sıcak baktığı belirtildi.

BAKANLARININ KAVGASI

Ek bütçenin sınırlandırılması, kamu kuruluşlarından gelen ödenek taleplerinin büyük kısmının da ek bütçe kapsamına alınmaması sonucunu doğuruyor.

Bu konuda toplantıda tartışma çıktığı, Maliye Bakanı Zekeriye Temizel ile Devlet Bakanı Işın Çelebi'nin ek bütçeye konulacak yatırımlar konusunda çatıştıkları öğrenildi. Bütçenin sınırlandırılması kararıyla birlikte yeni projelere ilişkin yatırım ödenekleri bütçeye alınamazken, Bakan Çelebi'nin ‘‘Biz 5300 proje arasından 100 projeyi seçtik, bunların mutlaka bütçeye alınması lazım’’ dediği öğrenildi. Maliye Bakanı Temizel'in ise bu isteğe karşı çıkarak, ‘‘Bu yatırımlar için ödenek konsa bile ödeneklerin açılması 1 Kasım'ı bulacak. 1 Kasım'dan sonra kış aylarında zaten yatırım yapılamaz ki... Yani koysak bile göstermelik bir şey olur, fiiliyatta işlemeyecek bir ödeneği bütçeye koymanın da anlamı yok’’ dediği belirtildi.

Çelebi'nin bunun üzerine projeler içinde eleme yaptıklarını tekrarlayıp, mutlaka ek bütçeye konulması için ısrarcı olduğu, Temizel'in de buna direndiği kaydedildi.

Bu tartışmalar üzerine toplantıda bulunan Güneş Taner'in devreye girip arayı bulmaya çalıştığı sonunda da konunun Başbakan Mesut Yılmaz ile Başbakan Yardımcısı Bülent Ecevit'e iletilmesinin karara bağlandığı belirtildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!