Ehliyet alacaklara kötü haber

Güncelleme Tarihi:

Ehliyet alacaklara kötü haber
Oluşturulma Tarihi: Mart 05, 2014 10:18

Ehliyet almak için sürücü kursuna başvuranlar 'parmak izi' belgesi verecek. Direksiyon sınavını geçemeyenler, her başarısızlığın ardından kayıtlı oldukları kurstan 2 saat direksiyon eğitimi alacak. Çalışanının sigorta primini yatırmayan sürücü kursları, borçlarını kapatana kadar yeni kursiyer kaydı yapamayacak.

Haberin Devamı

Ehliyet alacaklara kötü haber
Milli Eğitim Bakanlığı Özel Motorlu Taşıt Sürücüleri Kursu Yönetmeliği'nde değişiklik yaptı. Bugünkü Resmi Gazetede yayımlanan değişikliklere göre, sürücü kursuna kaydolan adaylardan istenecek belgeler arasına 'parmak izi alındı belgesi' de eklendi. Böylece bugünden itibaren kursa kaydolanlar parmak izi belgesini de sunmak zorunda olacaklar.

DİREKSİYON SINAVINI GEÇEMEYENE İLAVE DERS ŞARTI

Teorik ve direksiyon eğitimi dersi sınavlarına herhangi bir nedenle girmeyenlerle teorik sınavda başarısız olanlar yeniden kursa devam etmeksizin ve kurs ücreti ödemeden aralıksız üç dönem daha sınavlara girebiliyor. Ancak bugünden itibaren direksiyon eğitimi dersi sınavında başarısız olan kursiyerler, her sınavdan sonra, kayıtlı oldukları kurstan en az iki saat direksiyon eğitimi dersi almak zorunda kalacaklar. Ve bu sınav hakkı üç kereyle sınırlı olacak. Oysa mevcut uygulamada direksiyon sınavını geçemeyenler, ilave derse gerek kalmaksızın üç dönem sınava girebiliyorlardı.

Haberin Devamı

ÇALIŞANIN SİGORTASINI YATIRMAYAN, KURSİYER KAYDI YAPAMAYACAK

Yönetmelikte en dikkat çeken yenilik ise sürücü kursu çalışanları ile ilgili oldu. Sigortasız çalıştırmanın yaygın olduğu bu sektöre 'yeni kursiyer kaydı' için sigorta prim borcu bulunmama şartı getirildi. Yani, Sosyal Güvenlik Kurumu'na prim borcu bulunan kurslar, borçlarını ödeyene kadar yeni dönem açmalarına izin verilmeyecek. Yönetmeliğin bu hükmü üç ay sonra yürürlüğe girecek.

DİREKSİYON SINAV TARİHİ...

Yapılan değişikliklerden biri de 'direksiyon' sınavının zamanı oldu. Mevcut uygulamada teorik ders sınavının açıklanmasının ardından başlayan haftalarda 'direksiyon sınavı' yapılıyordu. Yeni değişiklikle teori sınavının sonucundan sonra yapılacak direksiyon sınav tarihi il ve ilçe milli eğitim müdürlüklerince belirlenecek.

DİREKSİYON SINAVI 07.00'DE BAŞLAYACAK

Yönetmelik değişikliğiyle bundan sonra direksiyon eğitimi dersi sınavı, akan trafik içinde belirlenmiş olan güzergâhta 08:00 ile 18:00 saatleri arasında değil; 07.00- 18.00 saatleri arasında olacak.

Haberin Devamı

DİREKSİYON SINAVINI YAPANLAR DEĞİŞECEK

Uygulamada direksiyon sınavı komisyonu il ya da ilçe milli eğitim müdürünün başkanlığında; bakanlık personelinden oluşuyordu. Ancak değişiklikle; komisyon başkan ve üyesi "Bakanlıkça verilmiş motorlu taşıt sürücüleri kursu direksiyon eğitimi dersi sınav sorumlusu belgesi bulunan, en az yüksekokul mezunu ve en az üç yıl önce alınmış en az “B” sınıfı sürücü belgesi bulunanlar arasından" oluşturulacak.

SÜRÜCÜ BELGESİ ADRESE

Uygulamada, kursu bitirerek, sınavları başarıyla geçen adaylara sertifika veriliyor ve bu sertifikaların en geç iki yıl içinde 'sürücü belgesi' ile değiştirilmesi için trafik tescil şubelerine başvurmak gerekiyordu. Oysa yapılan değişiklikle artık sertifika sahipleri başvurmak zorunda kalmayacak. Sertifikalar sürücü belgesine, bizzat müracaat şartı aranmadan dönüştürülecek ve ehliyetler beyan edilen adrese posta yoluyla gönderilecek.

Haberin Devamı

MOTOSİKLET SÜRÜCÜ BELGESİ ALACAKLAR DİKKAT!
BUNLARI YAPARSANIZ KALACAKSINIZ

Yönetmelik değişikliğiyle, A1, A2 veya H Motosiklet ve motorlu bisiklet sınıflarında belge almak isteyenlere yapılacak direksiyon sınavında başarılı olmak için yeni şartlar getirildi.

Buna göre adaylar, hem akan trafikte değerlendirmeye tabi tutulacaklar hem de sınav alanında denge platformunda araç kullanmaları istenecek.

Aşağıdaki hataları yapanlar, başarısız sayılacak:

* Sürüş öncesi motosikletin genel kontrolünü yapmamak, (lambalar, lastik havası, sinyaller, ayna)
* Kask, kolluk, dizlik takmıyor ve motosiklete doğru yerleşmiyor.
* Fren kontrolü (ileri-geri) yapmıyor .
*Kalkış esnasında ayaklarını toplarken dengeyi sağlayamıyor.
* Platform üzerinden geçemiyor ve aracın üzerinde denge sağlayamıyor.
*Akan trafikte kontrolsüz ve sinyal vermeden çıkış yapıyor.
*Şerit izleme ve değiştirme kurallarına uymuyor.
*Hız kurallarına uymuyor ve önündeki aracı sollayıp geçme kurallarına uymuyor.
*Takip mesafesini ayarlayamıyor.
*Kavşak yaklaşımlarında ve dönüşlerde kurallara ve işaretlere uymuyor.
*Trafik ışık ve işaretlerine uymuyor.
*Trafiği tehlikeye düşürecek şekilde araç kullanıyor. Direksiyon hakimiyeti zayıf.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!