Eğitimde ‘Fatih’i Titanic’le planladık dünyaya satacağız

Güncelleme Tarihi:

Eğitimde ‘Fatih’i Titanic’le planladık dünyaya satacağız
Oluşturulma Tarihi: Şubat 16, 2012 00:00

Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer, pilot olarak başlattıkları Fatih Projesi’nde akıllı tahtaların seri üretimine nisan ayında başlanacağını, projeyi dünyaya satmayı planladıklarını söyledi.

Haberin Devamı

Dinçer, projeyi eğitim fakültelerine hediye etmek istediğini de belirtti. Bakan Dinçer, dün gazete ve televizyonların Ankara yöneticileriyle yaptığı toplantıda Fatih Projesi’yle ilgili şu bilgileri verdi:
Patenti bizde
Vestel, akıllı tahtayı Türkiye’de yaklaşık 557 bin dersliğe yetecek şekilde nisan ayında seri üretmeye başlayacak. Milli Eğitim Bakanlığı akıllı tahtanın patentini aldı. Teknolojik olarak dünyadakilerden çok farklı ve ileri boyutta. Akıllı tahtayı dünyaya da pazarlamayı düşünüyoruz.
Her sınıfta olacak
Fatih projesi ana sınıflar dahil tüm sınıfları kapsıyor. Ancak çocukların el kabiliyetleri engellenmesin diye tablet kullanımına 5’inci sınıftan sonra başlanacak. Proje, öğretmenin öğretme kabiliyetine de destek sağlayacak. Zaten nisan sonu veya mayıs başında öğretmenler, veliler ve öğrencilere projenin kendilerine ne gibi katkıları olduğu, neleri eksik bulduklarına dair sorular yöneltip, durum değerlendirmesi yapacağız.
Eğitim fakültelerine hediye
Benim düşüncem projeyi eğitim fakültelerine de hediye etmek ki, öğretmen adayları daha eğitim alırken çalışma hayatında karşılaşacakları projeyi en iyi şekilde öğrensinler ve okullarını bitirdikten sonra ders verecekleri öğrencilere aktarsınlar. Şu andaki tespitlerimize göre 5 yıllık süre için aralığı geniş tutuyorum ama yaklaşık 6-8 milyar liralık kaynağa ihtiyacımız var. Pilot projenin telefon alt yapısını Telekom hibe etti. Bundan sonrası için ise ihaleye çıkılacak.
Fatih’le ilk 10’a
Türkiye dünyada ilk 10 ülke arasına girecekse bir sıçrama yapmak zorunda. Bu sıçramayı da Fatih projesi ile yapacaktır. Fatih sayesinde Ankara kent merkezindeki bir öğrenci ile Hakkâri’nin dağ köyündeki bir öğrenci, eğitimde aynı fırsata sahip olacak. Çocuklarımız geleceğin belirsizliğini etkileyecek, dünyanın bilgisine bu proje ile ulaşmış olacaklardır.
Titanic’den esinlendik
Projeyi hayata geçirirken, Titanic filminin yapımından esinlendik. Titanic filmi yapılırken dünyada ilk kez yönetmen ve yönetmen ekibi, ışık şefi ve ışık ekibi, kostüm şefi ve kostüm ekibi vs. anlayışı uygulandı. Fatih’i hayata geçirirken biz de aynı şeyi uyguladık. Her uygulamanın koordinasyonunda ekip başı ve ekibi birlikte karar aldı. Fatih’i Milli Eğitim’in projesi olmaktan çıkarıp, ulusal bir proje haline getirdik. Yani proje Ekonomik Koordinasyon Kurulu’nun bir meselesi haline geldi.

Haberin Devamı

Ömrü kara tahtayı 10’a katlıyor

Haberin Devamı

AKILLI tahtalar klasik (kara) tahtadan 10 kat daha fazla ömürlü ve enerji tüketimi açısından son derece tasarruflu. Akıllı tahtadaki bilgisayar sistemi çıkarılıp yenilenebiliyor. Ayrıca kırılmaz camdan yapılmış monitöre keçeli kalemle de yazılıyor. Sistemin kilit denetimi tamamen öğretmende. Öğretmen, akıllı tahtada yaptıklarını kaydedebiliyor. Bu sayede öğrenci bilgiyi elektronik posta veya hafıza çubuğu yoluyla alabiliyor. Hem tabletler hem de akıllı tahtadaki dev monitor sadece bu iş için tasarlanmış olduğundan, başka bir amaç için kullanılamıyor. Sistemdeki dersleri veliler www.eba.gov.tr adresinden görebilirler. Ayrıca sağlık açısından risk oluşturmaması için her okula anten kurulacak.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!