Eğirdir Gölü projesi umut verdi

Güncelleme Tarihi:

Eğirdir Gölü projesi umut verdi
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 13, 2011 16:14

Siemens Ev Aletleri ve WWF Türkiye, Türkiye’nin ikinci büyük tatlı su kaynağı Eğirdir Gölü’nde 2008 yılının son aylarında başlattıkları “Yedi Renkli Göle Yedi Renkli Hayat” projesinin sonuçlarını açıkladı.

Siemens Ev Aletleri ve WWF Türkiye, Türkiye’nin ikinci büyük tatlı su kaynağı olarak bilinen Eğirdir Gölü’nde 2008 yılının son aylarında başlattıkları “Yedi Renkli Göle Yedi Renkli Hayat” projesinin sonuçlarını açıkladı. Türkiye’nin en önemli sulak alanlarından biri olan Eğirdir Gölü’nün korunması amacıyla gerçekleştirilen proje iki yılı aşkın süre içinde elde edilen sonuçlar, bölgede sürdürülebilir bir gelişimin yolunun açıldığına işaret etti. Proje kapsamında yürütülen Tarımsal Zararlılarla Mücadelede Biyo-Teknik Uygulama Pilot Projesi sayesinde ilaç kullanımında yüzde 20 düşüş, verimlilikte yüzde 15 artış sağlanırken, 2012 ile birlikte balıkçılığın da sürdürülebilir bir yaklaşımla yeniden başlaması bekleniyor.

KİRLİLİK RAPORU ÇARPICI SONUÇLAR ÇIKARDI

Proje kapsamında Eğirdir Gölü’ndeki kirlilik seviyesini ve kirliliğe neden olan etmenleri belirlemek ve bölgede gereken önlemleri almak için hazırlanan Eğirdir Gölü Kirlilik Raporu da çarpıcı sonuçlar ortaya çıkardı. Rapora göre Eğirdir Gölü’nde kirliliğin ana kaynağını tarımsal atıklar oluşturuyor. İlaç ve gübrelemede yüzde 100’den fazla doz aşımı yaşanıyor. Aşırı ilaç ve suni gübre kullanılması sonucunda yılda bin 60 ton azot, 725 ton fosfor ve 15 ton potasyum toprağa ve göl suyuna karışıyor. Tarımsal ilaçlamadan kaynaklanan ambalaj atığının miktarı ise yılda 70 tona ulaşıyor. Rapor geçen dönemde yürütülen eğitim çalışmaları ve toplantıların da etkisiyle bu alanda umut veren gelişmelerin de yaşandığına dikkat çekti.

İLAÇ KULLANIMI AZALIYOR

Rapora göre Eğirdir Gölü’nü tehdit eden kirlilik kaynaklarını ortadan kaldırmaya yönelik olarak proje kapsamında yürütülen eğitim ve bilinçlendirme çalışmaları sayesinde ilaç kullanımında yüzde 20 düşüş, verimlilikte yüzde 15 artış sağlandı. Ayrıca tarımsal kirlilikle mücadele için Gelendost Belediyesi’ne ait elma bahçesinde gerçekleştirilen pilot projeyle 2010 elma sezonunda tarımsal ilaç kullanımında yüzde 20’lük azalma gerçekleşti.Proje ile yine Gelendost İlçesi’nde beş adet Zirai İlaç Hazırlama Ünitesi inşa edildi. Zirai İlaç Hazırlama Üniteleri’nin 500, Tarımsal İlaç Ambalajı Depolama İstasyonu’nun 100’ü aşkın çiftçi tarafından kullanılmasıyla e yılda yaklaşık beş ton ambalaj atığının düzensiz bertarafının engellendiği, bölgede tarımsal ilaç hazırlanmasından kaynaklanan kirliliğin de yüzde 50 azaldığı bildirildi.

"BALIKÇILIKTA UMUTLAR YEŞERDİ"

Raporda, Eğirdir Gölü’nde aşırı av baskısı, üreme alanlarının tahribi ve yasak dönemde yapılan kaçak avcılık sonucunda ekonomik değeri olan kerevit, sudak, sazan gibi su ürünleri tükenme noktasına geldiği ve bu nedenle 2008-2011 yıllarını kapsayan dönemde gölde balıkçılığın yasaklandığına dikkat çekilerek, “Yapılan eğitimler ve çalışmalar sonucunda Eğirdir Gölü’nün balıkçısı artık daha bilinçli. Gölde balıkçılığın sürekliliğinin sağlanması için umutlar yeşerdi. 2010 yaz döneminde kerevit yasağı bir aylığına kaldırıldı ve 550 tonluk kota içerisinde kalmak şartıyla kerevit avı gerçekleştirildi. 2012 yılından itibaren sazan ve sudak avcılığının da sürdürülebilir bir yaklaşımla yeniden başlaması bekleniyor” denildi.

“DOĞANIN VE ÇEVRENİN KORUNMASINDA AKTİF ROL OYNUYORUZ”

Düzenlenen basın toplantısında Yedi Renkli Göle Yedi Renkli Hayat projesi ve elde edilen somut sonuçlarla ilgili bilgi veren Siemens Ev Aletleri Pazarlama Direktörü Hakan Turalı şunları söyledi:

“Siemens Ev Aletleri olarak üst düzeyde su ve enerji tasarrufu sunan ileri teknolojiler ve tasarımlar geliştirirken, hayata geçirdiğimiz projelerle doğanın, çevrenin korunmasında aktif rol alıyoruz. 2008 yılının son aylarında da WWF- Türkiye ile birlikte, Türkiye’nin en büyük ikinci tatlı su kaynağı olan Eğirdir Gölü ve havzasını korumak için yola koyulduk. Yapılan araştırmalar Eğirdir Gölü’nün renklerini kaybetmekte olduğunu ortaya koyuyordu. Ülkemizin en önemli su kaynaklarından biri ve bölge halkının geçim kaynağı olan, binlerce canlıya ev sahipliği yapan gölün korunması amacıyla Yedi Göle Yedi Renkli Hayat Projesi’ni hayata geçirdik. İki yılı aşkın süre içinde, Eğirdir Gölü havzasının karşı karşıya olduğu tehditleri belirleyip, bunlarla mücadeleye başladık. Sonuç olarak bölgede, yöre halkı tarafından da desteklenen sürdürülebilir bir gelişim ivmesi yaratmayı başardık. Doğal kaynaklarımızı tehdit eden hızlı kirlenme devam ettiği sürece, yeni projelerle dünyaya karşı sorumluluğumuzu yerine getirmeye sürdüreceğiz.”

“EĞİRDİR DE KATILIMCI BİR YAPI OLUŞTURDUK”

WWF-Türkiye Genel Müdürü Tolga Baştak da yaptığı konuşmada Siemens Ev Aletleri’yle 2008 yılında başlattıkları Yedi Renkli Göle Yedi Renkli Hayat Projesi’nin çerçevesini göldeki kirliliğin azaltılması, turizm, tarım ve balıkçılıkta sürdürülebilir uygulamaların geliştirilmesi yönünde belirledikleri ifade ederek şunları söyledi:

“Bu kapsamda gölün temel sorunlarını inceleyerek Eğirdir Gölü Yönetim Planı’nı destekleyen eğitimler ve faaliyetler gerçekleştirdik. Bugün, doğanın karşı karşıya olduğu sorunları çözebilmek için her zamankinden daha fazla desteğe ihtiyacımız var. Doğa koruma çalışmalarına uzun soluklu bir vizyon getirerek, doğayla uyumlu ve sürdürülebilir uygulamaları hayata geçiren WWF-Türkiye ve Siemens Ev Aletleri, Yedi Göle Yedi Renkli Hayat Projesi’yle katılımcı bir yapıyla doğa sorunlarına kalıcı ve gerçek çözümlerin üretilebileceğini bir kez daha göstermiştir. Bu başarıların ardında merkezi ve yerel yönetimlerin olduğu kadar eğitimlere katılan ve ilgiyle takip eden Eğirdir’in gerçek sahipleri olan Eğirdirlilerin katkısı çok büyüktür.”


EĞİRDİR GÖLÜ EN ÖNEMLİ SULAK ALANLARINDAN BİRİ

Alan ve hacim olarak Türkiye'nin ikinci büyük tatlı su gölü olan Eğirdir Gölü, biyolojik çeşitliliği ile de Türkiye’deki en önemli sulak alanların başında geliyor. Bazı gün ve saatlerde değişik renklere büründüğü için halk arasında "yedi renkli göl" olarak da adlandırılan Eğirdir Gölü, 479 kilometrekarelik alanı ve 4005 hektometreküp hacmi ile Türkiye'nin ikinci büyük tatlı su gölü olarak biliniyor. Sarp kayalıklar, tepeler ve dağlarla çevrili olan göl, aynı zamanda Türkiye'nin ikinci büyük içme suyu kaynağı. Türkiye’nin en önemli sulak alanlarından biri olan göl, bu özellikleri nedeniyle hem doğal sit alanı, hem önemli kuş alanı, hem de içme-kullanma suyu koruma sahası olma özelliğine sahip.

SENSİZREKOROLMAZ.COM

Toplantıda verilen bilgiye göre, Sensizrekorolmaz.com isimli web sitesi, Yedi Renkli Göle Yedi Renkli Hayat projesi’nin başarılı unsurlarından birini oluşturuyor. Siemens Ev Aletleri, Yedi Renkli Göle Yedi Renkli Hayat projesi’ne çevreye duyarlı geniş kitlelerin desteğini almak amacıyla sensizrekorolmaz.com projesini hayata geçirdi ve Türkiye’de bir ilki gerçekleştirdi. www.sensizrekorolmaz.com sitesini 20 günden kısa bir süre içinde ziyaret eden yaklaşık 100 bin kişi, internette yayınlanan en büyük ve en çok etiketli fotoğrafı oluşturarak dünya rekoru girişimine destek oldu.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!