Ege’de enerjik bir kovboy

Güncelleme Tarihi:

Ege’de enerjik bir kovboy
Oluşturulma Tarihi: Nisan 05, 2013 00:00

TEKSAS merkezli enerji devi Energy Allied International şirketi, Ege’de 3 milyar dolarlık yatırım için düğmeye bastı. Energy Allied, Türk kömüründen dizel yakıt ve petrokimya mamüllerinin üretimini gerçekleştirecek.

Haberin Devamı

İKİ yıldır Türkiye’de yatırım fırsatı kovalayan Energy Allied Türkiye’de 3 milyar dolarlık yatırım yapmak için anlaşmaya vardı. Teksas merkezli enerji devi Energy Allied International şirketinin Ege’de 3 milyar dolarlık yatırım için düğmeye bastığını açıklayan Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, “ABD’li şirket Türkiye Kömür İşletmeleri (TKİ) ile Soma’daki kömür sahalarının kullanımına yönelik anlaşma imzaladı. Burada yerli kömürden amonyum, üre ve sülfirik asit üretecekler. Dizelin yerini tutabilecek DME adı verilen yeni bir yakıt türünü üzerinde çalışıyorlar. Bunun üretimi de Türkiye’de kurulacak fabrikada gerçekleştirilecek. Energy Allied’in yatırımı Türkiye’nin bu alandaki ithalatımızı 1.5 milyar dolar azaltacak” dedi.

İŞARET FİŞEĞİ OLACAK

Energy Allied’ın yatırımıyla, geçtiğimiz yıl 60.1 milyar dolarlık petrokimya ürünü ithalatı gerçekleştiren Türkiye’nin, bu alanda dışa bağımlılıktan önemli ölçüde kurtulacağına dikkat çeken Zafer Çağlayan, “Yapımı birkaç yıl sürecek ve 3 milyar dolara mal olacak tesis sadece ithalatı kesmekle kalmayacak, ihracat da yapar hale gelecek. 5’inci bölge kapsamındaki teşvikten yararlanacak Energy Allied’in tesisi 4 bin kişilik istihdam yaratılacak. Bu proje adeta işaret fişeği olacak” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

ÇİN’İ BIRAKIP GELİYORLAR

Türkiye’deki teşvik sisteminin diğer yabancı şirketlerin de iştahını kabartmaya başladığını belirten Zafer Çağlayan, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Bunun bir örneği de Çin’deki üretim tesisini Kayseri’ye kaydıran CHI firması oldu. Filistin kökenli Amerikan vatandaşı Faruk Shumi’ye ait yıllık 1 milyar dolar cirolu şirket, ABD’de profesyonel kuaför gereçleri başta olmak üzere saç bakım ürünlerinde pazarın yüzde 30’una sahip durumda. Şimdi Kayseri’deki yatırım 100 milyon dolar tutarında yatırım yapacak. Çin’den buraya gelmesinin sebebi de işgücü maliyetlerinin artması. Biz de bu sayede Çin’den yatırım çalıyoruz. Türkiye’de 6’ncı bölgede 400 dolar olan iş gücü maliyeti 450-500 dolarlara çıkan Çin’den daha düşük.”

Kavalalı’nın CEO torunu

Haberin Devamı

* EGE’de yatırıma hazırlanan Energy Allied’ın CEO’su Mike Nassar’ın kökeni Osmanlı’ya kadar uzanıyor. İskenderiye’den Kahire’ye kadar yatırımları olan Nassar’ın dedesi Kavalalı Mehmet Ali Paşa ile Mısır’a gelmiş. İş adamının Türkiye’ye yakınlığı buradan geliyor.

Mitaş’tan Dallas’a yatırım

* ZAFER Çağlayan, Borusan’ın ardından Teksas’a ikinci Türk yatırımının da Ankara’dan geldiğini söyledi. Enerji iletim hatları ve çelik üretimi yapan Mitaş’ın, Dallas mekezli Falcon Steel isimli şirketle ortak yabancı bir ortak bir yatırım yapacağını belirten Çağlayan, “Amerika ve Kanada’da enerji hatlarının yenilenmesi konusunda faaliyet gösterecekler. İlk etapta 35 milyon dolarlık bir yatırım planlıyorlar. Toplam yatırım tutarı ise 100 milyon dolar” dedi.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!