Efes'te 291.5 trilyon liralık akraba evliliği

Güncelleme Tarihi:

Efeste 291.5 trilyon liralık akraba evliliği
Oluşturulma Tarihi: Kasım 11, 1999 00:00

Haberin Devamı

Anadolu Holding'e bağlı Efes İçecek Grubu, Erciyas, Ege, Güney ve Anadolu Biracılık şirketlerini ‘‘Erciyas’’ çatısı altında birleşme operasyonunu başlattı. Yeni şirketin piyasa değeri 291.5 trilyon liraya (588 milyon dolar) ulaşıyor.

Türkiye'nin ‘‘şirket birleştirme modası’’na uyan büyük grupları arasına Anadolu Holding de katıldı. Anadolu Holding'e bağlı Efes İçecek Grubu, bira ve malt üreticisi dört şirketini ‘‘Erciyas Biracılık’’ çatısı altında toplamak üzere şirketlerin genel kurullarına öneri götürmeyi kararlaştırdığını açıkladı. Erciyas Biracılık, Güney Biracılık, Ege Biracılık ve Anadolu Biracılık'ın birleşmesiyle piyasa değeri 291.5 trilyon liraya ulaşan yeni bir şirket doğacak. Yeni şirketin adı Erciyas Biracılık olacak.

Efes İçecek Grubu Başkanı Muhtar Kent, sürecin tamamlanarak birleşmenin gerçekleştiği tarihte Erciyas Biracılık'ın Ege, Güney ve Anadolu Biracılık'ı tüm aktif ve pasifleri ile birlikte devralacağını belirtti. Kent, sürecin tamamlanmasının ilgili resmi kuruluşların izinlerine bağlı olduğunu, şirketlerin genel kurullarının da ayrıca birleşme yönünde karar almaları gerektiğini kaydetti.

DÖRDÜ DE HALKA AÇIK

İlk kez dört tane halka açık bir şirketin tek çatı altında toplanmasının söz konusu olduğuna dikkat çeken Kent, böyle bir birleşme için Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) ve İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB) yönetiminden görüş istediklerini belirtti. Kent, SPK'nın da yöntemi belirlediğini söyledi. Kent, ‘‘Birleşme ve fiyat belirlenmesine ilişkin konularda yatırımcılarımıza bilgi vermek üzere önümüzdeki 10 gün içinde yurdışında roadshow düzenleyeceğiz’’ dedi.

2000 yılının ilk yarısında tamamlanması planlanan süreç, şirketlerin hisse senedi değişim oranlarının İMKB'de 10 Kasım 1999 tarihinden itibaren (bu tarih hariç) geriye dönük son bir yılda oluşan ağırlıklı ortalama fiyatların ortalaması bazı alınarak hesaplanması öngörülüyor. Böylece hisse senedi değişim oranlarının hesaplanmasında kullanılacak olan şirket değerleri, Erciyas için 103.7 trilyon lira, Ege için 146.7 trilyon lira, Güney için 29 trilyon lira ve Anadolu Biracılık için de 12.1 trilyon lira olarak kabul edilecek. Böylece şirketin hisse senetlerinin değişim oranlarının hesaplanmasında kullanılacak toplam değerleri, 291.5 trilyon lira olarak belirlendi.

Balkanlar'dan Çin'e uzanan bira üretimi

Efes İçecek Grubu Başkanı Muhtar Kent, yeni şirketin büyüklüğünün getireceği sinerjiden yararlanarak çağın rekabet koşullarına uygun, finans çevreleri ve yatırımcılar tarafından kolayca anlaşılabilir bir yapıya kavuşacağını belirti.

Yeni şirket hisselerinin borsada derinliğinin artacağını, daha büyük ve daha güçlü bir mali yapıya sahip olunacağına dikkat çeken Kent, birleşmeden sonra yeni şirketin, beş bira ve iki malt fabrikasıyla Türkiye'nin en büyük bira ve malt üreticisi olacağını söyledi.

Yeni şirketin yurtiçinde, 900 milyon litreyi aşkın bira ve 100 bin ton malt üretim kapasitesiyle Balkanlardan Çin'e kadarki bira ve malt fabrikalarının yanısıra yurtdışında da 3 bira ve bir malt fabrikasına sahip bulunuyor.

Yeni şirketin, birleşme sonrasında, Efes İçecek Grubu'nun uluslararası iştirakleri olan Efes Sınai (Azerbaycan, Güney Rusya, Kazakistan, Kırgızistan ve Türkmenistan'da Coca-Cola), Efes Breweries International (Romanya ve Rusya'da bira) ve yurtiçinde de Efes Pazarlama'nın (yurtiçi bira satış ve dağıtımı ile Kazakistan bira) çoğunluk hisselerini elinde toplamış olacak. Yeni şirket aynı zamanda bu birleşme ile Türkiye Coca-Cola'nın yüzde 33.3'ünü elinde bulunduracak.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!