Eczacılara ‘mobil’ hizmet

Güncelleme Tarihi:

Eczacılara ‘mobil’ hizmet
Oluşturulma Tarihi: Haziran 29, 2002 15:15

Galenos Ecza Deposu, mobil iletişim sistemini sağlık sektöründe kullanan ilk firma oldu. Mobil ecza deposu yönetim sistemi ile eczacılar satış koşulları hakkında anında bilgilendirilebilecek. Zaman ve maliyet kayıplarına son veren bu sistem, sağlık sektöründeki sipariş ve bilgilendirme sürecine hız ve güvenilirlik kazandırıyor.

Teknolojinin gelişimine paralel olarak hemen her alanda mobil iletişimi kullanma olanakları doğuyor. Mobil iletişimin, zamandan tasarruf sağlayan ve masrafları azaltan özellikleri nedeniyle gerek dünyada gerekse Türkiye'deki şirketler arasında yıldızı parlıyor. Çeşitli sektörler dışında mobil iletişim son olarak sağlık sektöründe de kullanılmaya başlandı.

Toksöz Holding Grubu'na bağlı olan Galenos Ecza Deposu, mobil eczane deposu yönetim sistemini Türkiye'de uygulayan ilk firma oldu. Sistemin oluşturulması için GPRS teknolojisi, Microsoft yazılım dili Embedded Visual C++ ve Sybase firmasının SQL Anywhere database altyapısı kullanıldı. Bu sistem sayesinde firmanın satış temsilcileri yanlarında bulunan el bilgisayarlarını kullanarak, anında stokları kontrol edebilme, stoğa yeni eklenen ilaçları görme, sipariş alma imkanını elde etti.

ZAMAN KAYBINA SON

Sistem Galenos Ecza Deposu'nun ihtiyaçlarından ortaya çıkmış. Şirketin bilgi teknolojisi elemanlarının 1999'dan beri üzerinde çalıştığı proje, 2001 yılında tamamlanmış. 2002'nin başından beri pilot bölgelerde uygulamaya konulmuş. Şu anda Trakya Bölgesi'nde, Bolu'da, Çanakkale'de pilot olarak uygulanan sistemin, bu yıl sonuna kadar İstanbul dışındaki bütün illere yayılması planlanıyor. 500 çalışanı bulunan şirketin yıllık cirosu 95 milyon dolar. Şirketin 130 satış temsilcisinden 20'si bu sistemle çalışıyor. Yıl sonuna kadar el bilgisayarı kullanan satış temsilcisi sayısının 50'ye çıkarılması planlanıyor.

Galenos Ecza Deposu Genel Müdürü Zafer Toksöz, ecza depoculuğunun çok yoğun bir iş olduğunu ve mobil ecza deposu sistemini ihtiyaçları doğrultusunda geliştirdiklerini söylüyor. Zaman ve maliyet kayıplarına son veren bu sistemin, sipariş ve bilgilendirme sürecine hız ve güvenilirlik kazandırdığına dikkat çekiyor. Bu uygulama ile teknolojiyi yakından takip ederek eczanelere daha kaliteli ve daha hızlı hizmet vermeyi ve iş verimliliğini artırmayı amaçladıklarını ifade ediyor:

‘‘Bu sistem dizüstü bilgisayar uygulamalarına son verdi. Gömlek cebinde taşınma özelliğine sahip cihazlar ile Türkiye'de ilk defa GPRS teknolojisi kullanılarak, eczacıların sipariş talepleri anında ve güvenilir şekilde karşılanıyor. Eczacıların talep ettiği satış koşulları, depoda mevcut ilaçlar, stok miktarı, ödeme vadeleri, iskonto, ilacın eski ve yeni fiyatı, muadil ilaç bilgileri gibi konularda eczacılar anında bilgilendiriliyor.‘‘

Galenos Ecza Deposu Türkiye'de bu sistemi uygulayan ilk firma olmuş. Sadece cihazlar için 20 bin dolarlık harcama yapılmış. Şu anda taşra siparişlerinin üçte biri bu sistem üzerinden geliyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!