Ecevit: Kararlı olmaya mecburuz

Güncelleme Tarihi:

Ecevit: Kararlı olmaya mecburuz
Oluşturulma Tarihi: Aralık 29, 1999 00:00

Haberin Devamı

BAŞBAKAN Bülent Ecevit, Hükümetin ekonominin içinde bulunduğu durumu düzeltmeye, bütçe açıklarını küçültmeye, enflasyonu aşağıya çekmeye karar olduğunu bildirerek, ‘‘Kararlı olmaya mecburuz, çünkü ekonomi uçurumun eşiğine geldi’’ dedi.

2000 yılı bütçesi 46 katrilyon 713 trilyon gider, 32 katrilyon 585 trilyon gelir olmak üzere bağlandı. Bütçe açığı ise 14 katrilyon 128 trilyon lira olarak belirlendi. TBMM Genel Kurulu'nda 2000 Mali Yılı Bütçe Kanunu Tasarısı kabul edilerek yasalaştı.

Ecevit, TBMM Genel Kurulu'nda bütçe görüşmelerinin son gününde eleştirileri cevaplandırırken yaptığı konuşmada, gerek bütçe, gerek yasama çalışmalarına katkılarda bulunan tüm milletvekillerine teşekkür etti.

2000 yılının ilk bütçesinin hükümetin uyguladığı ekonomik programın hedeflerine ulaşmasına katkıda bulunma açısından ayrı bir önemi olduğunu ifade eden Ecevit, 2000'li yılların hemen öncesinde yaşanan gelişmelerin Türkiye için özel önem taşıdığını belirtti.

Ekonomik sorunların başında sürekli enflasyon ve devletin ağır borç yükünün geldiğini bildiren Ecevit, sorunların temel nedeninin ise kamu maliyesinin içinde bulunduğu sağlıksız yapı olduğunu ifade etti. Hükümetin bu durumu düzeltmeye, bütçe açıklarını çültmeye, enflasyonu aşağıya çekmeye kararlı olduğunu bildiren Ecevit, ‘‘Kararlı olmaya mecburuz, çünkü ekonomi uçurumun eşiğine geldi’’ dedi.

KATKIDA BULUNUN

Hazırlanan 3 yıllık programla enflasyonun 2000 yılında yüzde 25'e, 2001'de yüzde 10'a, 2002 yılında tek haneli rakama düşürülmesini hedeflediklerini bildiren Ecevit, şöyle konuştu:

‘‘Toplumun her kesimi, hesabını bu hedefe göre yapmalıdır. Enflasyonun düşürülmesine katkı sadece hükümetten ve işçilerin, memurların, çiftçilerin özverilerinden beklenemez. Buna aynı zamanda özel sektörün de kiralık konut sahiplerinin de rantiyelerin de özel okul ve hastane sahiplerinin de kısaca tüm toplum kesimlerinin de katkısı gereklidir. Hükümet, bunun yolunu yordamını belirleyecektir.’’ ANKARA

Memur maaş artışı 15-84 milyon lira

BÜTÇE Yasası'na göre, devlet memurlarının maaşlarına birinci altı ay için yüzde 15 oranında zam yapılacak. Memur maaşlarına ikinci altı ayda yapılacak zam ise yüzde 10 olacak. Enflasyon, bu artışların üzerinde olursa memur maaşlarına yüzde 2 zam daha yapılacak. Sözleşmeli persolenin ücret tavanı ise 1 Ocak 2000 ve 30 Haziran 2000 döneminde 608 milyon lira olarak uygulanacak. Yılbaşında yürürlüğe girecek yüzde 15'lik zamla ünvan, derece ve kademelerine göre memur maaşlarında 15-84 milyon lira arasında artış olacak. Bu arada memur emeklilerinin aylıkları da yılbaşından geçerli olmak üzere yüzde 15 oranında artırılıyor.

Bütçede son oylama tam 19 saat sürdü

2000 yılı bütçe görüşmeleri boyunca varlık gösteremeyen muhalefet, tüm gücünü son güne sakladı. FP ve DYP, bütçenin 102 maddesinin her birinde konuşup engelleme yapınca, görüşmeler 19 saat sürdü. TBMM Genel Kurulu'nda 10 gündür süren bütçe maratonunun en uzun oturumu önceki gece yaşandı. Maliye Bakanlığı bütçesinin ardından 2000 yılı bütçesinin tüm maddelerinin oylamasına geçildi. Daha önceki yıllarda hızla okunan ve kabul-ret oylaması yapılan madde görüşmeleri, bu kez beklendiği gibi olmadı. FP'liler hemen her maddede kürsüye çıkarak konuştular. FP ve DYP'liler bununla da yetinmeyip her madde üzerinde soru yönettiler. Bu nedenle önceki gün saat 11.00'de başlayan görüşmeler, dün sabah saat 06.00'ya kadar sürdü. FP'lilerin bu tavrı oturumu yöneten FP'li Başkanvekili Vecdi Gönül'ün bile sabrını taşırdı ve ‘‘Arkadaşlar bu tempoyla gidersek iki gün boyunca yalnızca bu maddeleri görüşürüz’’ dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!