Ecevit: Enflasyondan değil, yatırımdan kazanın

Güncelleme Tarihi:

Ecevit: Enflasyondan değil, yatırımdan kazanın
Oluşturulma Tarihi: Ekim 25, 1999 00:00

Haberin Devamı

Başbakan Bülent Ecevit, Diyarbakır'da işadamlarını enflasyon ve repodan değil, yatırımdan kazanmaya çağırdı. Ecevit, Güneydoğu'ya yatırımların yönelmesi konusuna değinirken de, ‘‘ABD'den işadamları geldi. Bölgeyi gezdi, güvenle ayrılıyorlar. Diyarbakırlılar'a teşekkür ederim’’ dedi.

Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel, Başbakan Bülent Ecevit ve TBMM Başkanı Yıldırım Akbulut, dün Diyarbakır'da Diyar Galeria, fuar ve Lice'de de Halis Toprak'a ait iki fabrika ile yine Toprak'ın yaptırdığı iki okul, bir hastane ve halk eğitim merkezinin açılışını yaptı.

Ecevit, törenlerde yaptığı konuşmada, kimi kesimlerin yatırım yapmadan kazanç peşinde olduklarını söyledi. Ecevit, işadamlarının enflasyondan değil, yatırımdan kazanmaya yönelmesini istedi.

TEŞEKKÜRLER DİYARBAKIR

Ecevit, güvenlik ve huzurun sadece güvenlik önlemleriyle sağlanamayacağını da vurgulayarak, şunları söyledi:

‘‘Güvenlik önlemleri elbette zorunludur. Fakat güvenliğin açtığı yolda mutlaka ekonomik kalkınmanın ve sosyal adaletinde gelmesi gerekir. Onun için 1998'de çıkardığımız bir yasayla bölgeye yatırım için çok büyük teşvikler sağladık. Bunun semereleri alınmaya başlandı.

Bölgeye yalnız Türkiye'nin diğer bölgelerinden değil, ABD'den de işadamları geldi, yatırım alanlarını incelediler. Güvenle buradan ayrılıyorlar. Diyarbakırlıları kutluyorum. 1998'de çıkarılan teşvik önlemleriyle birlikte bölge birkaç yıl içinde kalkınma cenneti haline gelecektir. Bunun için devlet olarak, hükümet olarak elimizden gelen katkıyı sağlamayı ulusal bir görev biliyoruz.’’

MECLİS'TEKİ PARMAKLAR

Toprak Holding Yönetim Kurulu Başkanı Halis Toprak da, deprem nedeniyle zora giren ekonomide üretim tesislerine ‘‘Bir şey yapılmadığını’’ savundu. Fon kredilerinin bir yıl ertelendiğini anımsatan Toprak, bu kredilerin zaten bir yıl işlemediğini belirtirken, elektrik borçlarının dört ay ertelenmesine değindi ve ‘‘Zaten sanayi üretim yapmıyor ki elektrik kullansın’’ dedi.

Bu üretim azlığının devam etmesi durumunda Türkiye'nin faciayla karşılaşacağını söyleyen Toprak, ‘‘Gecelik faiz yüzde 1000'e çıktı. Devlet bonosu yüzde 400'e çıktı. Bu üretim sorununa bilhassa hükümetin parmak basmasını rica ediyorum’’ dedi.

Liceli bir aşadamı olan Halis Toprak, İran doğalgazının Batman, Diyarbakır ve Urfa üzerinden Gaziantep'e akıtılmasını isterken, ‘‘Birlik beraberliğimizi bozmayın. Devletimize saygılı olun. Devlet güçlerine karşı gelmeyin, sevin’’ diye konuştu.

Toprak, Meclis'te temsil edilen beş milletvekilinden birinin Doğu ve Güneydoğulu olduğunu belirtirken, ‘‘Meclis'te kalkan parmaklardan biri acırsa bütün vicdanları rahatsız eder’’ dedi.

Demirel: Toprak borcunu ödedi

CUMHURBAŞKANI Süleyman Demirel Lice'de yaptığı konuşmada, ‘‘Halis Toprak'ın bana cumhurbaşkanı olarak borcu vardır. Ben cumhurbaşkanı olarak bu borcu her sene tahsil ederim. Senede iki tane temel attıracak, iki tane de açtıracaktır. Bu borcunu muntazaman ödedi’’ dedi.

Türkiye'nin önünde işsizlik gibi bir problem olduğunu söyleyen Cumhurbaşkanı Demirel, ‘‘Kalkınmak barış ister. Birbirimizi daha çok sevmemezi ister’’ diye konuştu.

BAŞBAKAN Bülent Ecevit, dün Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel ve TBMM Başkanı Yıldırım Akbulut'la birlikte gittiği Diyarbakır'da işadamlarına, ‘‘Enflasyondan, repodan değil, yatırımdan kazanın’’ çağrısı yaptı. Ecevit, Güneydoğu’nun kalkınma cenneti haline geleceğini söyledi.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!