Ecevit: Enflasyon yüksek çıktı diye üzülmek erken

Güncelleme Tarihi:

Ecevit: Enflasyon yüksek çıktı diye üzülmek erken
Oluşturulma Tarihi: Mart 05, 2000 00:00

Haberin Devamı

Başbakan Bülent Ecevit, ‘İstemek Yetmez’ panelinde yaptığı konuşmada, ‘‘Enflasyonun yükselişine erken üzülmemek gerekiyor’’ dedi. Ecevit, bir yandan, ‘‘Özel sektör fazla zam yapmış’’ derken, diğer taraftan da, ‘‘programa tam destek veriyorlar’’ deyip, işadamlarına teşekkür etti.

ÖNCEKİ gün açıklanan enflasyon rakamlarını değerlendiren Başbakan Bülent Ecevit, ‘‘Enflasyonun yükselişine erken üzülmemek gerektiği gibi, enflasyonun düşüşüne de erken sevinmemek gerekiyor’’ yorumunu yaptı. Finans Dünyası Dergisi'nin ‘‘Yılın siyasetçisi’’ ödülünü İstanbul'da alan Başbakan Ecevit, geçtiğimiz ay özel sektör zamlarının kamu zamlarına göre daha yüksek olduğuna dikkat çekti.

İş dünyasının enflasyonla mücadele programına tam destek vermeye başladığını memnuniyetle izlediğini belirten Ecevit, şöyle devam etti:

‘‘Türkiye 20 yıldır ateşli bir hasta gibi enflasyonla boğuşuyor. Girişimcilerimizi kutlamak istiyorum. 20 yıldır süren bu yüksek enflasyona rağmen üretimden vazgeçmediler. Ama artık yolun sonuna gelmiştik. Kararlılık ve tutarlılık gerekiyordu. Bunun için enflasyonla mücadele programını uygulamaya başladık. Bence 57. hükümetin en önemli başarısı şu ana kadar ekonomide en azından orta vadede belirginlik sağlaması oldu. Çünkü ekonomideki belirsizlik girişimcilerimizin yatırım kararlarında tereddüt yaratıyordu. Dünyadaki kriz dönemi sona ererken Türkiye'de de üretime dönüş başladı. İnanıyorum ki bu yıl turizmde de patlama yaşanacak.’’

DİSİPLİNLİ DAVRANIRLAR

‘‘Eğer devletteki istikrar, hükümetteki kararlılık, meclisteki iktidarla meclisin uzlaşma havası devam eder de, özel sektör de sorumluluğunun gereğini yerine getirirse, Türkiye enflasyondan kısa sürede kurtulacaktır’’ diyen Başbakan Ecevit, şöyle devam etti:

‘‘Şubat ayı enflasyon rakamları da gösteriyor ki özel sektör zamları, kamu zamlarının biraz üzerinde kaldı. Ancak memnuniyetle görüyorum ki TOBB, TÜSİAD gibi iş dünyası kuruluşları enflasyonla mücadelede üzerlerine düşeni yapmaya başladılar. Önümüzdeki dönemde özel sektörün fiyat artışlarında daha disiplinli davranacağına inanıyorum. Enflasyonun yükselmesine erken üzülmemek gerektiği gibi, enflasyonun düşmesine de erken sevinmemek gerekir. Önemli olan toplumda yerleşmeye başlayan inancın sürmesidir.’’

Ecevit, konuşmasında 2000 yılında toprak ve tarım reformunu gerçekleştirmenin zorunlu olduğunu söyledi. Toprak reformuyla birlikte Doğu ve Güneydoğu Anadolu'da bölünmüş toprakların birleştirileceğini söyleyen Ecevit, bundan sonra tarımın da üretim aşamasında değil, pazarlama aşamasında destekleneceğini söyledi.

Ecevit, Dünya Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) Genel Sekreteri'nin Herald Tribune Gazetesi'nde yayınlanan makalesine de atıfta bulunarak şunları söyledi:

‘‘Avrupa Birliği ve Amerika tarıma cömertçe destek veriyor. Ancak başka ülkelerin kendi tarım sektörlerini desteklemesine izin vermiyorlar. Böylece gelişmekte olan ülkelere karşı haksız rekabet ortamı yaratılıyor. Bu haksız rekabeti gidermek için gerekli tarım reformunu mutlaka yapmak zorundayız.’’

Ecevit yılın siyasetçisi

FİNANS Dünyası Dergisi, Başbakan Bülent Ecevit’i ‘yılın siyasetçisi’ seçti. Ecevit’e plaketini derginin sahibi Şeref Özgencil verdi. Düzenlenen törende, yılın ekonomi yazarı ödülünü Güngör Uras, yılın işadamı ödülünü Ayhan Şahenk, yılın bankacısı ödülünü Aclan Acar ve yılın bürokratı ödülünü de Merkez Bankası Başkanı Gazi Erçel aldı.

TÜSİAD: Zam karteli değiliz

TÜRK Sanayici ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) Başkanı Erkut Yücaoğlu, Başbakan Bülent Ecevit'in özel sektör zamlarının kamu zamlarının üzerinde olduğu uyarısına yanıt verdi. Ecevit'in salondan ayrılmasından sonra düzenlenen ‘‘İstemek yetmez, enflasyonla mücadele programını sahiplenelim’’ konulu panelde konuşan Yücaoğlu, özel sektör fiyat artışlarının enerji, işçi ücretlerinin artışından kaynaklandığını söyledi. Yücaoğlu, iş dünyasına yapılan ‘‘fiyat karteli’’ suçlamalarının da haksız olduğunu belirtti.

Yücaoğlu, panelde bulunan Maliye Bakanı Sümer Oral'a programın başarıya ulaşması için hükümetle uygulanan programın ayrıntılarının aylık periyodlarla birlikte takibini önerdi.

Ocak ve Şubat ayı enflasyonunun beklenenden daha yüksek çıkacağını zaten beklediklerini ifade eden Yücaoğlu, ‘‘Arzu ettiğimiz tablo nisan, mayıs aylarından önce ortaya çıkmayacaktır. Bu program aksar mı, aksamaz mı tartışmasını yanlış buluyoruz. Önemli olan hedef için canla başla çalışmak. Hedeften yüzde 3-5 sapma bile olsa bu başarısızlık değildir. Bunları tartışacağımıza işimize bakalım’’ diye konuştu.

Ecevit'in sözlerinin özel sektöre bir çağrı olduğunu belirten Erkut Yücaoğlu, özel sektörün zaten en üst yöneticisinden işçisine kadar enflasyonla mücadele telkininde bulunduğunu söyledi.

Özel sektör zamlarını etkileyen faktörler

TÜSİAD Başkanı Erkut Yücaoğlu, özel sektörün ürün fiyatları üzerindeki etkenleri şöyle sıraladı:

Özel sektör fiyat artışlarını etkileyen 4-5 tane faktör var.

Petrol fiyatlarından dolayı enerji zamları maliyetlerimizi etkiliyor.

Geçmiş dönemde yapılan toplu sözleşmelerde verdiğimiz sözleri tutuyoruz.

Devletten aldığımız hammadde girdi fiyatları, enflasyonla paralel artıyor. O nedenle devlete müteşekkiriz.

Kurların yüzde 20'de sabitlenmesi ve Gümrük Birliği nedeniyle Türk sanayii açık pazarlarda rekabet ediyor.

Oral: Bu programın sahibi Türk milleti

MALİYE Bakanı Sümer Oral ise şubat ayı enflasyon rakamlarının yüksek çıkması konusunda ‘‘Enflasyon sonuçtur. Ekonomi hastaysa enflasyon kendini belli eder. Önemli olan enflasyona sebep olan unsurları ortadan kaldırmaktır. Bu noktada kamu açığının ve kamu borçlanma gereğinin azaltılması programın başarısı açısından kaçınılmazdır’’ değerlendirmesini yaptı.

Bakan Oral, yıl sonu enflasyon hedefi tartışmalarına da dikkat çekerek, ‘‘Bu hükümetin asıl sorumluluğu enflasyonu Avrupa Birliği ortalaması olan yüzde 2-3 seviyelerine çekmektir. Yılsonu hedefimiz yüzde 25'tir ama asıl sorumluluğumuz AB ortalamalısıdır’’ dedi.

Programın kamuoyu ve işdünyası tarafından doğru algılanmasının büyük bir şans olduğunu da hatırlatan Sümer Oral, şunları söyledi:

‘‘Bu programın sahibi herkestir, Türk milletidir. Enflasyonun düşürülmesi hepimizin yararınadır. Bu nedenle enflasyonu devlet, özel teşebbüs ve toplumun bütün kesimleri ortak bir çabayla düşürecektir. Enflasyonun temel kaynağının kamu açıkları olduğunu biliyoruz. Bu nedenle enflasyonla mücadelenin temeli uygulanan para politikasıdır, yani kamu açığının küçültülmesidir. Ancak enflasyonla mücadele programında başarılı olabilmek için kamu kesiminin de daha rasyonel bir şekilde yapılandırılması gerekmektedir.’’

Yücaoğlu: Böyle

vergi toplanamaz

TÜSİAD Başkanı Erkut Yücaoğlu, Maliye Bakanı Sümer Oral'dan temettü olarak dağıtılmayıp da sermayeye eklenecek paydan vergi alınmasına ilişkin tebliğin de değiştirilmesini istedi. Yücaoğlu, bu değişikliğin yapılmaması durumunda şirketlerin sermayelerine ekleyemedikleri payları ‘‘fevkalade ihtiyata’’ aktaracağını söyleyen Yücaoğlu, ‘‘Sayın Bakanım, bu şekilde yine vergi toplayamayacaksınız. Vergilerin yaygın toplanması için her ay bize öneri getirin. Biz de sivil toplum örgütleri olarak hükümetimize yardımcı olalım’’ diye konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!