Ecevit: Ekonomik paketi açıyoruz

Güncelleme Tarihi:

Ecevit: Ekonomik paketi açıyoruz
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 13, 1999 00:00

Haberin Devamı

Başbakan Bülent Ecevit, ekonomik paketin ayrıntıları yakında açıklanacak. Bizim piyasayı canlandırmak hem borcumuz, hem görevimiz'' dedi. Açıklanacak paketin içinde vergide yapılması öngörülen değişiklikler de yer alacak. Bakanlar Kurulu cuma günü bu konuyu görüşecek.

Başbakan Bülent Ecevit, ekonomik tedbirlere ilişkin, hükümet tarafından hazırlanan paketin ayrıntılarının yakında açıklanacağını belirterek, ‘‘Bizim piyasayı, ekonomiyi bir an önce canlandırma borcumuz, görevimiz var. Çalışmalarda sonuç aşamasına gelindi’’ dedi.

Bülent Ecevit, özel konutundan Başbakanlık Merkez Binası'na gelişinde gazetecilerin sorularını yanıtladı. Hükümet tarafından hazırlanan ekonomik paketin içeriğinin sorulması üzerine Ecevit, paketin ayrıntılarının yakında açıklanacağını söyledi.

VERGİDE DEĞİŞİKLİK

Bu arada, Vergi Yasası'nda yapılması tasarlanan değişiklikler, Cuma günü yapılacak Bakanlar Kurulu toplantısına yetiştirilmeye çalışılıyor. İş dünyasındaki bazı meslek kuruluşlarının, yapılmasını istedikleri değişiklikleri ilettiği Maliye Bakanlığı, bu konudaki hazırlığını tamamladı.

Esas olarak geçici vergi ile emlak vergisinde yapılması gereken değişiklikler konusunda, koalisyonun MHP kanadının görüşlerinin henüz alınmadığı öğrenildi. Çalışmada yer alan değişiklik önerileri, hafta içinde koalisyon ortaklarının görüşlerine sunulacak. Üç partinin de mutabık kalması halinde değişiklikler, bu Cuma yapılacak Bakanlar Kurulu'na yetiştirilecek.

Maliye Bakanı Sümer Oral, Hürriyet'in sorusu üzerine Katma Değer Vergisi (KDV)'nde herhangi bir indirim yapılmasının düşünülmediğini söyledi. İş dünyasının büyük yakınmalarına neden olan geçici vergide beyan ve ödeme sürelerinin arttırılması gündemde. Ancak Oral, koalisyon ortakları ile mutabık kalınmadığı için, sürelerin ne kadar arttırılacağı konusunda açıklama yapmasının doğru olmayacağını belirtti.

ÜÇ BAKAN HAZIRLIYOR

Değişik konulardaki vergilerin tek bir isim altında toplanarak, işlemlerin basitleştirilmesini amaçlayan Özel Tüketim Vergisi ile ilgili hazırlıklar ise devam ediyor. Oral, ÖTV tasarısının TBMM'ye sunulması konusunda henüz bir tarih belirlenmediğini söyledi.

Vergi yasasındaki değişikliklerin yanısıra, ekonomiyi rahatlatmak amacıyla devreye sokulması planlanan diğer önlemler de koalisyon hükümetinin tam mutabakatını bekliyor. Ekonomiden Sorumlu Devlet Bakanlığı'na vekalet eden Başbakan Yardımcısı Hüsamettin Özkan, Maliye Bakanı Sümer Oral ile MHP'li Devlet Bakanı Tunca Toskay'ın hafta içinde biraraya gelerek, hazırlıklara son şeklini vermesi bekleniyor.

Türk-İş'ten hükümete rest

TÜRK-İŞ Başkanlar Kurulu, iş güvencesi içermeyen ve 58-60 yaş ve 8 bin 300 gün prim ödeme koşulu öngören Sosyal Güvenlik Yasa Tasarısı'na karşı eylem kararı aldı. Alınan eylem kararlarına göre, 19 Temmuz'da Türk-İş, iktidar ortağı partilere ülke çapında ziyaretler düzenleyerek, taleplerini dile getirecek. 24 Temmuz Cumartesi günü ise Ankara'da Türk-İş önderliğinde geniş katılımlı bir miting düzenlenecek.

Türk-İş Genel Başkanı Bayram Meral, eylem planını şöyle duyurdu:

14 Temmuz: Üç işçi ve üç memur konfederasyonu ile işçi emeklileri cemiyetlerinin yetkilileri ile toplantı yapılıp, eylem komitesi kurulacak.

15 Temmuz: Tüm illerde şube yönetimleri ve işçilerle birlikte, hükümeti oluşturan üç siyasi partinin il örgütlerine siyah çelenk konulacak.

19 Temmuz: Tüm şube yöneticileri Türk-İş Genel Merkezi'de toplanarak, hükümeti oluşturan üç siyasi partinin genel merkezini ziyaret edecek.

24 Temmuz: 274 ve 275 sayılı Toplu Sözleşme, Grev, Lokavt ve Sendikalar yasalarının çıktığı tarih olan 24 Temmuz'da Ankara'da büyük bir miting yapılacak.

Genel Grev: Eylemlere karşın, tasarıda kazanılmış hakların korunması ve haklı taleplerin yerine getirilmesi yönünde değişiklikler yapılmazsa, ülke çapında genel greve gidilecek.

Demirel: Güvensizlik vergiden kaynaklanıyor

Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel, ekonomideki sıkıntıların ‘belkemiğinde yatan’ en önemli nedenin güvensizlik olduğunu, bunun da Vergi Yasası'ndan kaynaklandığını söyledi. İstanbul Sanayi Odası Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Engin Koyuncu ve yönetim kurulu üyelerini Çankaya Köşkü'nde kabul eden Demirel, ‘‘Vergi Kanunu yanlıştır demek mümkün değil. Yalnız, bir şeyin doğru olması şart da, bir de zamanlı olması şart’’ dedi. Cumhurbaşkanı, ekonomik sıkıntılardan yakınan Koyuncu'ya dönerek, ‘‘Siz bana gelip diyorsunuz ki 21. asra girerken, ‘Biz yandık, yıkıldık. Bu işi galiba yapamayacağız'’’ diye konuştu. Başkan’ın ‘‘Pes etmedik efendim’’ sözleri üzerine de Cumhurbaşkanı Demirel, ‘‘Hah, işte ben de bunu arıyorum. Bugünkü sıkıntılar geçicidir’’ diye konuştu.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!