e-kobi:Bestelerinden sermaye yaptı beton santralında kral oldu

Güncelleme Tarihi:

e-kobi:Bestelerinden sermaye yaptı beton santralında kral oldu
Oluşturulma Tarihi: Aralık 13, 2005 00:00

1970’lerde Türkiye’nin en popüler şarkıcılarını zirveye taşıyan besteleriyle ünlü Mustafa Alpagut, ‘beton santralları’ üreten bir sanayici oldu. Yakında ikinci fabrikasını da açıp yıllık cirosunu 25 milyon dolara taşıyacak olan Alpagut’un şirketi Elkon, cirosunun yüzde 80’ini ihracattan sağlıyor.

ERZURUMLU, mühendis ama fabrikatörlüğünü ‘besteciliğine’ borçlu. 1970’lerde Nilüfer, Banu, Lale Belkıs, Ayten Alpman, Semra Ersoylu, Ömür Göksel, Ayla Dikmen, Selçuk Ural, Ferdi Özbeğen gibi pek çok şarkıcıyı zirveye taşıyan şarkıların bestecisi ve söz yazarı Mustafa Alpagut’tan bahsediyoruz. Alma Alma Yanakları Al gibi, Aşkın Mapushane, Nem Kaldı, Hatıra Defteri, Satmışım Anasını Ben Bu Dünyanın, Dertlerimi Zincir Yaptım gibi birçoğu klasikleşen bestenin sahibi Alpagut, lise ve üniversite yılları boyunca müzisyen ve bestecilikten hiç vazgeçmemiş ama derslerini de hiç aksatmamış. Bu yüzden de ilk şirketini bestecilikten yaptığı 35 bin lira sermaye ile kurmuş. Önümüzdeki 6 ay için Elkon Elevatör Konveyör ve Makine Sanayi A.Ş.’nin Çerkezköy’deki fabrikasına yeni bir fabrika ekleyip kapasiteyi ikiye katlayacaklarını açıklayan Alpagut şöyle başlıyor anlatmaya: ‘Erzurum’da doğdum. Babam Erzurum’da inşaat malzemeleri ticareti yapardı, dedem de hakimlik ve avukatlık yapmıştı. 4’ü kız 5 kardeşiz ve babam bizleri iyi okutmak için İstanbul’a göç etti. Ben Işık Lisesi’ni ve İTÜ’yü bitirdim.’

ÇALIŞKAN ÇALGICI: O yıllarda müzikle uğraşanlara küçümseyerek ‘çalgıcı’ denildiğini belirten Mustafa alpagut, babasının ise derslerini aksatmaması şartıyla müzikle uğraşmasına asla karşı çıkmadığını söylüyor. Alpagut, ‘Lise 1’deyken gitar çalıp şarkı söylemeye başladım. Bir kaç tane de orkestra kurduk. Erkin Koray ile Mavi Işıklar’la konserler verdik. Tomurcuklar Orkestrası’nı kurduk ve bir Avşa Festivali’nde birinci olduk. O sıralarda (lise son) ilk beste denemelirime başladım. Derslerde ise hep çok çalışkandım ve aksatmadım. Çünkü babamı kızdırmak istemiyordum. Üniversiteyi kazandığımda bestelere daha da yoğunlaştım’ diyor. Alpagut, İTÜ’de 1’inci sınıftayken bestelerini alıp bir plak şirketine gittiğini söylüyor ve şöyle anlatıyor: ‘Kendimi dinlettim; çok beğendiler. Bir gün bir cenazeden dönerken babamın bir arkadaşı ‘Turgut Bey oğlunuz çalgıcı olmuş’ dedi. Babam bana sahip çıktı ve hayır bestekar oldu dedi.’

ŞARKILARI SATIYORDUM: Selçuk Ural’a çok sayıda şarkı yaptığını, Ayla Dikmen’in söylediği ‘Alma Alma Yanakları Al Gibi, Ferdi Özbeğen’in seslendirdiği Satmışım Anasını Ben Bu Dünyanın, Şerefine Sevenlerin Şerefine Kederlerin ve daha pek çoğunun söz ve bestesini yapan Mustafa Alpagut’un besteleri birbiri ardına listelerde bir numara olur. Almanya’ya gidip Besteciler Birliği’ne de üye olan Alpagut, orada çalınan plaklardan da telif almaya başlar. Alpagut, ‘Şarkıyı besteleyip satıyordum. Çünkü o dönemlerde telif pek işlemiyordu. Bazı kurumsal yerlerle de plak satışına göre anlaşıyordum ama onlar genellikle gerçek trajı gizleyip bana az para vermeye bakıyorlardı’ diyor.

35 bin liralık beste parasıyla şirket kurdum

ELKON Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa alpagut, ‘Telif haklarının çok zayıf olduğunu gördüm. Kaderimi plakç şirketlerinin eline bırakmak istemedim. Mesleğimde (mühendislikte) ilerlemek istiyordum. Alarko’da 1.5 yıl çalıştım ve çok başarılı oldum. 6 ay içinde hem prim verdiler hem de baş mühendis yaptılar. Sonra da ayrıldım. İlk şirketi bir ortakla kurduk. Ben 75 bin lira sermaye koydum. 35 bin lirası bestelerimden gerisi de babamdan. İlk işimi de Alarko’dan aldım. 6 ay sonra ortaktan ayrıldım yeniden şirket kurdum. Besteci olarak ünlü olmam bazen avantaj sağlıyordu bazen de endişe edip gizliyordum kimliğimi. Elevatör, konveyör yapıyorduk. Uzun yıllar böyle gitti. Sonra beton santralları ve makinaları üretmeye başladık. Çerkezköy’de ürettiğimiz beton makinalarınının yüzde 90’ını ihraç ediyoruz. 30 ülkeye ihracat yapıyoruz. Elkon’da 200 kişi çalışıyor ve yılda 50 beton tesisi üretip kurabiliyoruz. Şimdi fabrikamıza bir fabrika daha ekliyoruz. 2006 hedefimiz 100 beton tesisi yapabilmek. Ciromuz şu anda 10-15 milyondolar arasında seyrediyor. Kapasite ikiye katlanınca 25 olabilir. Rusya’nın 28 ayrı kentinde beton tesisimiz var. Kazakistan’ın birçok kentinde, Ukrayna’ya tesis ihraç ettik. Projeyi fabrikamızda üretiyoruz ve bir tanesini 4-5 tıra yerleştirip yerine götürüyoruz. Montajını yapıp çalıştırıyoruz. Eğitimini verip geliyoruz.’

Mühendis maaşı 2 bin bestelerden 7 bin geliyor

MUSTAFA Alpagut, üniversiteyi bitirdiğinde mühendis olarak da çalışmak ister. Alpagut, ‘Mühendis maaşı 2 bin lira civarındaydı. Ben ise iki beste satıp 6 bin lira alıyordum. Besteden ayda ortalama 6-7 bin lira kazanıyordum. Mühendis olarak Alarko’ya müracaat ettim. 3500 lira maaş istedim, ‘çok yüksek’ dediler. Pazarlıkla 3250 lira maaşla Alarko’da başladım. O sırada Nilüfer’e Hatıra Defteri’ni yapmıştım. Bir gün Alarko’dan müdürümüzle otomobilde gidiyoruz. Radyoda ‘ses ve müzik Mustafa Alpagut’ dediler ve şarkı başladı. Müdür bana ‘Mustafa Bey ne kadar alıyorsun bu bestelerden’ diye sordu. Ben ‘bu besteden 22 bin lira aldım’ deyince müdür neredeyse şok geçirdi.’

Cep telefonu perakendesine yabancıların ilgisi artacak

TÜRKİYE’deki cep telefonu piyasasının kayıtdışılığından çekindiği için bu alanda yatırımdan kaçınan yabancı sermayenin, IMEI operasyonundan sonra pazara hızlı bir giriş yapabileceği bildiriliyor.

Telekomünikasyon Enerji Tüketici Hakları ve Sektörel Araştırma Derneği (TEDER) Başkanı Serhat Özeren, ‘Halen kargaşa sürüyor. Cihazların kayıt altına alınması operasyonu tamamlanınca bu kaos bitecek. Dış yatırımcılar da bu konuda yatırıma başlayacak’ dedi. Rusya’nın bu alandaki en büyük firması olan Euroset’in ‘Türkiye’de cep telefonu perakendesinden şirket alma ya da ortaklık kurma’ niyetini açıklamasının önemli olduğunu anlatan Özeren, ‘Euroset Türkiye’de oturmuş bir cep telefonu mağazalar zincirini almak için çalışma yaptığını resmen açıkladı. Bize ait 60 mağazalı bir zincir olan, İstanbul, İzmir ve Antalya’da yoğunlaşmış Ring Mağazaları için dolaylı temasa da geçtiler. Henüz resmi teklif yok’ dedi.

Niki Tait, tekstildeki son trendleri anlatacak

İSTANBUL Tekstil ve Konfeksiyon İhracatçı Birlikleri (İTKİB), tekstil sektörünün dünya çapında uzmanlarından İngiliz Niki Tait, 15 Aralık’ta, Türk tekstiline pazar yarışında öne geçmenin ipuçlarını anlatacak. Niki Tait 30 yıllık sektörel tecrübesiyle pek çok tekstil şirketine danışmanlık hizmeti veriyor. Tait, Dış Ticaret Kompleksi’nde düzenlenecek Sistem Yönetimi Zirvesi’nde sektör temsilcileriyle bir araya gelecek. Londra Moda Koleji’nden mezun olduktan sonra tekstil sektörü özelinde işletmecilik ve endüstri mühendisliği alanlarında uzmanlaşan Niki Tait, bilgi teknolojileri, üretim sürecinin iyileştirilmesi, hızlı teslim, maliyetlerin düşürülmesi gibi özel çözümlerde de uzmanlık sahibi. 1991’de kendi danışmanlık şirketini kuran Tait, halen Apparel Solutions danışmanlık şirketinin başkanlığını yürütüyor. Tekstil sektöründe üretim ve bilgi teknolojileri alanlarında danışmanlık hizmetleri sunan şirket pek çok ünlü marka ve üreticiyle çalışıyor.

Tekstile teşvik kolaylığı

TEKSTİL sektöründeki yatırımlara devlet teşviki kolaylaştırılıyor. Hazine Müsteşarlığı’nın Yatırımlarda Devlet Yardımları Hakkında Karara ilişkin tebliğde değişiklik yapan tebliği, Resmi Gazete’nin bugünkü sayısında yayımlanarak, yürürlüğe girdi. Yapılan düzenlemeyle, tekstildeki yatırımlara devlet teşviki için aranan özsermaye tutarı düşürüldü.

Bu çerçevede, ‘Batman, Bingöl, Bitlis, Diyarbakır, Hakkari, Hatay, Kars, Mardin, Muş, Siirt, Şırnak, Tunceli ve Van illerinde yapılacak komple yeni yatırımlarda yatırım tutarının asgari yüzde 40’ı, bu iller dışında yapılacak yatırımlarda da yatırım tutarının asgari yüzde 50’si oranında şirket fonunun bulunması zorunluluğu’ kaldırıldı. Tekstil sektörü de bu yolla genel tebliğin içine alınmış oldu.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!