DuPont'un dünyadaki 12'nci Lycra üssü Türkiye olacak

Güncelleme Tarihi:

DuPontun dünyadaki 12nci Lycra üssü Türkiye olacak
Oluşturulma Tarihi: Ocak 19, 2000 00:00

Haberin Devamı

DÜNYADA 10 büyük tekstil markası arasında bulunan Lycra'nın üreticisi DuPont, Lycra elastan iplik üretimi için 12'nci fabrikasını Türkiye'de kuracak. DuPont Lycra Başkanı Stevan R. Mc. Cracken bu yatırım için Türkiye'ye gelecek. Cracken, ‘‘Türkiye'de geleceğin fabrikasını kuracağız’’ dedi.

Cracken: Kriz bitti şimdi büyüme zamanı

KİMYA devi DuPont, bayan çorabından, spor giyime, mayodan, otomobil döşemelerine kadar her alanda kullanılan Lycra iplik için dünyadaki 12'nci fabrikasını Türkiye'de kurmaya hazırlanıyor. DuPont Lycra Başkanı Stevan R. Mc. Cracken, ‘‘Türkiye o kadar büyük bir pazar ki, 10 yıl içinde yatırım yapmazsak şok olurum. Türkiye'de yatırım için yer arıyoruz. Lycra iplikte kullandığımız en son teknolojiyi Türkiye'ye getirerek, geleceğin fabrikasını kuracağız’’ diye konuştu.

‘‘Bay Lycra’’ olarak tanınan Cracken 12-14 Ocak tarihleri arasında Monte Carlo'da DuPont'un düzenlediği Lycra Rendez Vous 2000 Fuarı'nda Hürriyet'in sorularını yanıtladı. Cracken, ‘‘Amacım yatırım yapacağımızı anons etmek değil. Ancak Hürriyet aracılığıyla Türk kamuoyuna, ülkenize verdiğimiz önemi duyurmak istiyorum. Bana Türkiye'de ne yapmak istediğimizi sorarsanız tek bir yanıt verebilirim. Büyümek, büyümek’’ dedi. Cracken, Türkiye'ye yönelik olarak şu değerlendirmeleri yaptı:

ZATEN AVRUPALISINIZ

Türkiye, dünyada en hızlı büyüyen tekstil ülkelerinden biri. Türkiye, gerçekleştirdiği Gümrük Birliği ile zaten Avrupa'ya entegre oldu. Bu açıdan da bizim Avrupa operasyonumuz içinde yer alıyor. Türkiye AB ile tam olarak bütünleştiğinde Türk tekstil sanayi de katma değeri yüksek ürünlere yönelecek. Tek sorun yapılan yatırımların fazlalığı. Ancak, bir Tayvan ile karşılaştırıldığında Türkiye her açıdan avantajlı.

Lycra, dünyada pahalı bir hammadde. Lycra hiçbir zaman kumaşı ucuzlatmak için kullanılan bir madde olmadı. Buna rağmen Türkiye'de iç pazar çok dinamik. Lycra, Türkiye'de çok iyi tanınıyor. İşte Tayvan'da olmayan şey bu. Sizin hem iç pazarınız büyük hem de ihracat potansiyeliniz yüksek.

ARAŞTIRMA EKİBİ

Bu nedenle Türkiye'de sadece satış, pazarlama alanında değil fiziksel olarak da bulunma ihtimalimiz var. Dünya çapında 11 ülkede fabrikamız var. En son Çin ve Güney Kore'de ortak yatırımımız oldu. Türkiye, bu 11 ülke içinde giderek yükseliyor. On yıl içinde Türkiye'de bir yatırım yapmazsak şok olurum. Çünkü, DuPont olarak büyük bir fırsat kaçırırız. Türkiye'de üç olasılık üzerinde duruyoruz. Genelde biz kendi yatırımımızı kendimiz yaparız. Sermayenin yüzde 100'ü bize aittir. Çin'deki yatırımda payımız yüzde 87. Bazen de yüzde 50-50 yatırım yapıyoruz.

Bu teknik konuları incelemek için Türkiye'ye bir ekip gönderdik. Bu ekip yer arıyor. Hammade bizim olduğu için Türkiye'de seçeceğimiz yer çok önemli. Lycra icin yeni bir ürün geliştiriyoruz. Bu ürün için geliştirdiğimiz teknolojiyi Türkiye'deki yatırım da kullanacağız. Yeni ürünümüz ile ilgili olarak da şu anda Lycra soft üzerinde çalıştığımızı söyleyebilirim. Sadece bu yeni teknolojinin ar-ge'si için 30 milyon dolarlık bütçe ayırdık. DuPont'un toplam ar-ge harcaması ne kadar diye sorarsanız şöyle yanıt vereyim: Rakiplerimin bütçelerinden fazla.

DUPONT Lycra Başkanı Stevan R. Mc. Cracken, dünya ekonomisindeki gelişmelerle ilgili şu yorumu yaptı: ‘‘Bence dünya ekonomisinde kriz bitti. Şimdi büyüme zamanı. Bunun için Türkiye'yi seçtik. Şimdi en önemli şey büyüme. Zaten büyüme insanın doğasında var. Krizin olduğu dönemde bile biz Asya pazarında yüzde 40 işlerimizi büyüttük. Avrupa pazarı için de aynı şeyi düşünüyorum. Fakat yaşanması gereken bir süreç var o da şu. Perakende sektöründe birleşmeler olacak. Amerika'da biz bunu yaşadık. Avrupa'da yaşayacak.’’

Yıllık cirosu 24.8 milyar dolar

DUPONT 1802 yılında Amerika'da kuruldu, 70 ülkede ofisi olan DuPont bugün Fortune Dergisi'nin 500 şirket sıralamasında 16. durumda. Gurubun 1998 yılı cirosu 24.8 milyar dolar, kárı da 4.7 milyar dolar. Teflon, Lycra, naylon, halı ipliği Antron, polyester iplik Dacron türlerinin üreticisi olan DuPont satışlarının yüzde 47'sini ABD dışında gerçekleştiriyor. Bu nedenle de dünya çapında 70 ülkede ofisi, 11 de üretim tesisi bulunuyor. Bu tesisler İrlanda, Hollanda, Japonya, Singapur, Çin, Güney Kore, Kuzey Amerika'da yoğunlaşıyor.

DuPont Türkiye'de dokuma kumaş alanında bir çok firma ile kalite anlaşması yaptı. Bu firmalar arasında Akın Tekstil, Altınyıldız, Berdan, Bossa, Can Tekstil, Güney Sanayi, Mensa, Almado, Öğretmen Çorap, İstanbul Çorap, Polyteks, Tekstüre Çorap bulunuyor.

Bayan çorabından, mayoya kadar kullanılan Lycra, DuPont tarafından 1988 yılında keşfedildi. Lycra iplik 2000'lerde deri, ev tekstili, otomobil döşemeleri, savunma sanayii alanlarında yaygınlaşacak.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!