Dünyanın en iyi üçüncü balı

Güncelleme Tarihi:

Dünyanın en iyi üçüncü balı
Oluşturulma Tarihi: Ekim 26, 2009 00:22

Fransa'daki Dünya Arıcılık Kongresi kapsamında düzenlenen yarışmada ürettiği “Eğriçayır” balı ile üçüncü olarak bronz madalya kazanan üretici Şahbaz Çay, 2011'de Arjantin'de yapılacak yarışmada birinci gelerek Altın madalya kazanmayı hedefliyor.

Haberin Devamı

Havaların soğumasıyla birlikte Mersin'in Erdemli ilçesi ile Karaman arasındaki Eğriçayır yaylasındaki kovanlarını Ayaş beldesi yakınlarına taşıyan Çay, atalarının yaklaşık 300 yıldır Toros dağlarında bulunan Eğriçayır yaylasında bal ürettiğini, kendisinin de bu işi dedesinden öğrendiğini söyledi.

Cam kavanozun bulunmadığı dönemlerde balı, dağarcık denilen keçi veya koyun derisinden ürettikleri keselerde sakladıklarını, daha sonra cam kavanoza geçtiklerini anlatan Çay, “Hastalıkları önlemek amacıyla kovana verilen bazı ilaçlar balda kalıntı yaptığı için kalite düşüyordu. Dolayısıyla Avrupa'ya ihracatta da sorun çıkıyordu. Bu nedenle tarım ilacı yerine defne, lavanta gibi doğal bitki yağlarını ilaç olarak kullanıyorduk. Bu da kalıntıyı önlüyordu” dedi.

Haberin Devamı

Üretimlerini 1980 yıllara kadar “karakovan” denilen kovanlarda yaptıklarını, ancak bu yıldan sonra “fenni” kovana geçtiklerini ifade eden Çay, şöyle konuştu:

“Balımızın kaliteli olmasında üretim yaptığımız Toroslar'daki 2 bin 450 rakımlı Eğriçayır yaylasının da önemi var. Zengin bitki örtüsüne sahip yaylanın çevresindeki 25-30 kilometre çapındaki bölgede herhangi bir ilaçlı tarım arazisi bulunmuyor. Ayrıca bölgede sanayi tesisi, hatta asfalt karayolu bile olmaması burada üretilen balın kalitesini artırıyor.”

Dünyanın en iyi üçüncü balı


AB KAPILARI DA AÇILDI

Çay, bu ortamda ürettikleri balın Fransa'nın Montpellier kentindeki 15-20 Eylül arasında düzenlenen Dünya Arıcılık Kongresi kapsamında organize edilen uluslararası yarışmada, “polifloralı bal” (zengin çiçekli) kategorisinde dünya üçüncüsü olarak bronz madalya aldığını hatırlattı.

Almanya'nın Bremen kentinde yapılan laboratuvar analizleri sonucunda ön elemeyi geçerek bal yarışmasına girmeye hak kazanan ballarının aynı zamanda Avrupa Birliği (AB) Bal direktifine uygun olduğu ve AB'ye sokulmasında bir sakınca bulunmadığının belirtildiği bir raporun da verildiğini anlatan Çay, “Her türlü doğal zenginliğin olduğu ortamda üretilmiş bir balın dünya üçüncüsü olması gayet normal. Ancak bizim hedefimiz, 2011 yılında Arjantin'de düzenlenecek kongrede birinci gelerek altın madalya kazanmak. Çalışmalarımızı bu yönde sürdürüyoruz. Erdemli Ziraat Odasının hediye ettiği 'Birinci Kalite Bal Sağım' makinesinin de buna katkı sunacağına inanıyorum” diye konuştu.

Haberin Devamı

Yılda 3,5 ton civarında bal ürettiklerini belirten Çay, bu yıl ancak yurt içindeki talebi karşılayabildiklerini, ancak gelecek yıllarda ihracata yönelik çalışmalara ağırlık vereceklerini kaydetti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!