Dünyanın en hızlı elektrikli otomobili Türkiye’ye geliyor

Güncelleme Tarihi:

Dünyanın en hızlı elektrikli otomobili Türkiye’ye geliyor
Oluşturulma Tarihi: Şubat 15, 2010 00:00

Dünyanın en zengin işadamlarından Warren Buffett’in ortak olduğu Çinli BYD ile Türkiye’de elektrik otomobil üretmek için anlaşma imzalayan Boyner Sanayi, dünyanın en hızlı elektrikli otomobilini üreten Amerikan Fisker’in de Türkiye, Yunanistan, Kıbrıs, Romanya ve Bulgaristan distribütörlüğünü aldı. Fisker’le anlaşmayı imzalayan Boyner, Karma’yı yıl sonunda Türkiye’de satışa sunacak.

Haberin Devamı

AMERİKALI milyarder Waren Buffett’ın da ortak olduğu Çinli BYD’nin Türkiye’de hem satışı hem de üretimi için anlaşma imzalayan Boyner Sanayi, otomotivde hızlı adımlar atmaya devam ediyor. Boyner Sanayi, şimdi de dünyanın en çevreci spor otomobil üreticisi Amerikan Fisker’in Türkiye, Yunanistan, Kıbrıs, Romanya ve Bulgaristan distribütörü oldu. Boyner Sanayi Genel Müdürü Osman F. Boyner, Çinli BYD’nin küçük ve orta segmente hitap eden modellere sahip olduğunu belirterek, “Biz tüm segmentlerde elektrikli otomobil satmak istiyoruz. Amerikan Fisker’de dünyada bu alanda tek. Elektrikli spor otomobiller üretiyorlar” dedi.
Fisker dünyada tek
Otomotiv sektöründe dikkatleri üzerine çeken Osman F. Boyner, 2009 sonbaharında Amerikan Fisker’in Türkiye, Yunanistan, Kıbrıs, Romanya ve Bulgaristan temsilciliği için anlaşma imzaladığını söyledi. Boyner, şunları söyledi: “Biz tüm dünyada elektrikli otomobil konusunda ortaklar arıyorduk. Çinli BYD bizi hem otomotiv sektörüne sokacak hem de hayalimizdeki elektrikli otomobil üretimini gerçekleştirmemezi sağlayacaktı. Ancak Çinli firmanın ürün gamında lüks ve spor otomobil modelleri yoktu. Bizde bu konuda dünyada tek olan Amerikan Fisker’le temasa geçtik. Geçtiğimiz yıl dünyanın ilk lüks elektrikli aracı Karma’yı üreten firma bu alanda çok başarılı çalışmalar yapıyor.”
BYD’nin Türkiye’de satışı için Sanayi Bakanlığına başvurduklarını Fisker için ise şu an çalışmalarına devam ettiklerini söyleyen Boyner, “Biz bu yılın sonuna doğru Türkiye’de modelleri teşhir edeceğiz. Karma için sipariş almaya başladık. 2010 sonu, 2011 ilk çeyreğinde siparişler teslim edilmeye başlanacak” diye konuştu. Boyner, 2012 yılında ise Fisker’in yeni modeli Nina’yı Türkiye’de satışa sunacaklarını belirtti.
ABD hükümeti destekliyor
2007 yılında kurulan ve kısa sürede dünyanın en dikkat çeken markalarından biri haline gelen Fisker Automotive’yi Amerikan hükümeti de destekliyor. Geçen yıl 529 milyon dolarlık hükümet desteğini alan Fisker, dünyanın ilk elektrikli lüks otomobili olan Karma’nı üretimine başladı. Yaz aylarında ilk olarak Amerika’da satışa sunulacak Karma, yıl sonunda da Avrupa’da satışa sunulacak. Avrupa’da 78 bin 70 Euro fiyatla satılması beklenen araç için 40 distribütör belirlenirken, Türkiye’de Boyner Sanayi anlaşma imzalayan son distribütör oldu.Fisker, lüks sedan spor bir otomobil olan Karma’nın hemen ardından 2011 yılında da cabriolet modeli olan Karma S’i satışa sunacak. Amerikan firma 2012 yılında orta sınıfta yer alacak yeni modeli Nina’yı satışa sunacak.

Haberin Devamı

201 kilometre hız yapıyor

Haberin Devamı

DAHA piyasaya çıkmadan 1500 adedin üzerinde sipariş alan dört kapılı ve dört kişilik Fisker Karma, tecrübeli otomobil tasarımcısı ve Fisker Automotive’in CEO’su Henrik Fisker’in tasarımını Quantum Technologies’in temiz Q-DRIVE ile  (takılabilir hibrid güç aktarım mekanizması) bir araya getirmiş. Dünyanın ilk lüks plug-in hibrid otomobili unvanına sahip araç, hibrid sistem gücünü lityum-iyon teknolojili gelişkin bir pil paketinden alan, her biri 201 beygirlik iki elektrikli motordan alıyor. 260 beygirlik ve 2.0 litrelik bir turbo motor doğrudan enjeksiyonlu benzinli motoruna bağlı bir jeneratör ile genişletilmiş menzil kabiliyeti sağlıyor. Fisker Karma 201 kilometrelik maksimum hızı ve 5.8 saniyede 0-100 kilometre hıza ulaşırken, elektrikli motorla 80 kilometre yol yapıyor. Araçtaki benzinli motor 80 kilometrenin üstünde pilleri şarj etmek için kullanılıyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!