Dünyanın Burger King’ine lezzetini bir Türk veriyor

Güncelleme Tarihi:

Dünyanın Burger King’ine lezzetini bir Türk veriyor
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 24, 2000 00:00

Haberin Devamı

DÜNYADA yılda 2 milyar hamburger satışı gerçekleştiren Burger King'e lezzetini veren ekibi, bir Türrk, Tülin Tüzel yönetiyor. Tülin Tüzel, ABD'de Burger King Dünya Araştırma Geliştirme Başkan Yardımcısı olarak görev yapıyor.

TAB Gıda'nın 100'üncü Burger King restoranının açılışı, Burger King ürünlerine tadını veren ekibin bir Türk tarafından yönetildiğini gün ışığına çıkardı. ABD'de yaşayan ve iki yıl önce Burger King'e transfer olan Tülin Tüzel, Burger King'in Dünya Araştırma Geliştirme Merkezi Başkan Yardımcılığını yürütüyor. Burger King Dünya Başkanı Dennis Malamatinas, Tülin Tüzel için, ‘‘İki yıl önce ben transfer ettim. Tülin'in başında bulunduğu Ar-Ge merkezimiz, Burger King'in bütün ürünlerine lezzetini veriyor’’ dedi.

Malamatinas, Burger King'in Ar-Ge merkezinde 25 ayrı dil konuşulduğunu ve çeşitli kültürlerden insanların çalıştığını vurguladı. Burger King, restoranlarında günde 10 milyon kişiyi ağırlıyor. Yılda 2 milyar hamburger satışı gerçekleştiriyor. 58 ülkede 11 binden fazla restoranı var. Burger King bu yıl tüm dünyada bin yeni restoran açarak 12 bin restorana ulaşmayı hedefliyor. Yıllık cirosu 11 milyar doları buluyor.

Tülin Tüzel, 1968 yılında, Erenköy Kız Lisesi'ni bitirdikten sonra ABD'ye gitmiş. Kimya Mühendisi olan Tüzel, değişik iş kollarında çeşitli şirketlerde çalıştıktan sonra Burger King'e iki yıl önce transfer olmuş. ABD'de bir Türkle evli olan ve üç çocuk sahibi bulunan Tülin Tüzel, Burger King'deki görevini şöyle anlattı:

‘‘Yeni ekipman ve ürünler, restoranların dizaynı, ürünlerin sunuş biçimi, alevde ızgara ile yeni ürünler, Tayvan gibi ilginç ülkelere özgü lezzetler konusunda yeni arayışlar içindeyiz. Dünyada Whopper, müşterilerin isteğine göre 102 değişik şekilde hazırlanabiliyor. Chicken Royal, Tenders gibi ürünlerle de bire bir ilgileniyorum.’’

LEZZET MERKEZLERİ

Başta İngiltere olmak üzere, Burger King'in kendisine bağlı lezzet merkezlerinin olduğunu vurgulayan Tülin Tüzel, ürünlerin geliştirilmesiyle ilgili şu bilgileri verdi:

‘‘Ana merkezde ürün geliştirmenin yanısıra, yerel ürünler de geliştiriyoruz. Yerel ürünleri, değişik ülkelerdeki temsilcilerimiz bize hazırlayıp, öneriyor. Biz araştırıp bakıyoruz, Burger King kültürüne uygunsa onay veriyoruz. Böylece yerel ürünler de servise çıkıyor. Örneğin, kahvaltı için ABD'de domuz pastırması servise sunulurken, Türkiye'de bunun gitmeyeceğini gayet iyi biliyoruz. Türkiye'de ise, ürünlerimizin Türk damak tadına uygunluğunun avantajını yaşıyoruz.’’

Malamatinas: Türkiye Avrupa'da dördüncü

1995 yılında Türkiye'de ilk restoranını açan Burger King'in franchise'ı TAB Gıda, beşinci yılında 100 restorana ulaştı. 100'üncü restoranın açılışı nedeniyle Türkiye'ye gelen Burger King Corporation Dünya Başkanı Dennis Malamatinas, Türkiye'deki bir Burger King restoranının ABD'deki bir restoranın satış hacmine ulaştığını belirterek, ‘‘Köftesiyle ünlü bir ülkede bu başarının sırrı Türk halkının alevde ızgarayı sevmesi’’ dedi. Malamatinas, ‘‘Türkiye bizim için önemli bir pazar; Avrupa, Ortadoğu ve Afrika bölgesinde en hızlı büyüyen ülke. İlk beş yılda 100 restorana ulaşan başka bir ülke olmadı. Şu anda İngiltere, Almanya, İspanya'dan sonra Türkiye Avrupa'da dördüncü büyük pazarımız’’ diye konuştu.

Kurdoğlu'na Kristal Whopper ödülü

BURGER King Corporation Başkanı Dennis Malamatinas, TAB Gıda Murahhas Azası Erhan Kurdoğlu'na başarıları nedeniyle, dünyada sadece üç kişiye verilen kristal Whopper ödülünü verdi. Toplantıya TAB Gıda Genel Müdürü Alp Gürdil de katıldı. Burger King Türkiye, 100 olan restoran sayısını önümüzdeki yıl 120'ye ve 5 yıl içinde ise 300'e çıkarmayı hedefliyor. Yılda 40 milyon kişiyi ağırlayan Burger King Türkiye restoranları, ayrıca Avrupa'da en başarılı restoranlar arasında ilk sıralarda yer alıyor. Bu yıl franchise vermeye başlayacak olan TAB Gıda, şu ana kadar bin başvuru aldı. Bu başvuralar arasından franchise için üç kişiyi seçen TAB Gıda bu yıl içinde 15-20 franchise vermeyi planlayor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!