Dünyadaki Türk bilim adamlarını toplayacak ‘ticari fikir’ arayacak

Güncelleme Tarihi:

Dünyadaki Türk bilim adamlarını toplayacak  ‘ticari fikir’ arayacak
Oluşturulma Tarihi: Kasım 27, 2011 00:00

Sanayi Bakanı Nihat Ergün, dünyadaki Türk akademisyenlerin bilgilerinden oluşan bir veri tabanı hazırlanacağını söyledi. ABD’de bilim alanındaki fikirlerin ticarileşmesini örnek veren Ergün, “Biz de yeni bir strateji yaratacağız” dedi.

BİLİM, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, tüm dünyadaki girişimci Türklerin bir araya gelmesinin ardından, dünyadaki Türk akademisyenlerin de bir araya gelecekleri bir program hazırladıklarını belirtti. İlk olarak dünyadaki Türk akademisyenlerin bilgilerinden oluşan bir veri tabanı kurulacağını belirten Ergün, daha sonra onların bulundukları bölgede ayda bir, Türkiye’de ise yılda bir buluşmalarını sağlanacağını söyledi.

Cep telefonu ile tetkikler

ABD’de bulunan Ergün, Kaliforniya Teknik Üniversitesi ve Kaliforniya Üniversitesi’ni ziyaret etti. Ergün, Kaliforniya Üniversitesi’nde başında Türk akademisyen Prof. Aydoğan Özcan’ın bulunduğu teknolojik bir araştırma hakkında bilgi aldı. Özcan ve öğrencilerinin cep telefonu ile mikrobiyolojik tetkikler yapabilecek araştırma üzerinde çalıştığını belirten Ergün, “10 Türk doktora öğrenicisi ile Çinli ve Koreli öğrenciler projede yer alıyor. Kaliforniya Teknik Üniversitesi, Nobel ödüllü birçok bilim adamı yetiştirdi. Birçok büyük şirketin kurucusu buradan mezun olmuş” dedi.

Türk bilim adamları toplanıyor

20 yıl öncesine kadar Kaliforniya Üniversitesi’nin “Bilim, bilim içindir” yaklaşımında olduğunu, daha sonra fikirlerini ticarileştirmeye başladığını anlattı. Ergün, akademisyenlerin şirket kurabildiklerini, bulunan fon ile de fikrin geliştirildiğini belirterek, bu kültürün Türkiye’de yeni yeni geliştiğini söyledi. Türkiye’de bu algıyı geliştirmek için tüm dünyadaki Türk bilim adamlarını bir araya getireceklerini vurgulayan Ergün, şöyle konuştu: “Önümüzdeki yıldan itibaren bu yapı için çalışacağız. Tüm dünyadaki Türk bilim adamlarının bilgilerine ilişkin bir veri tabanı kuracağız. Bunun ilk temellerini Los Angeles Başkonsolosluğu’muzla başlattık. Bunun bir sinerji yaratacağını düşünüyoruz.”

ABD üniversiteleriyle işbirliği

Harward Üniversitesi ile Sabancı Üniversitesi arasında öğrenci değişimi ölçeğinde bir işbirliği bulunduğunu, bunun geliştirilmesi gerektiğini kaydeden Ergün, aynı zamanda Massachusetts Teknoloji Enstitüsü (MIT) ve Kaliforniya Teknik Üniversitesi ile diğer Türk üniversiteler arasında böyle bir işbirliği gerçekleştirmek için çalışma başlattıklarını belirtti.

Sabredin, TÜBA’daki amacımızı anlarsınız

TÜRKİYE Bilimler Akademisi’nin (TÜBA) yeni yapılanması hakkında değerlendirme yapan Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, şunları anlattı:
Dar yapının genişlemesinden rahatsız olanlar olabilir. Bu konuda yazılan yazılar hoşumuza gitmeyebilir ama bilim adamı olduğu için bu kişilerle polemiğe girmeyiz.
Bu kurula nasıl siyaset karıştırılacak. Yer çekimi kanunu mu değiştireceğiz. Herkes biraz sabrederse amacımızın TÜBA’ya müdahale olmadığını anlayacaklar.
Biz burada sadece tıkanmayı açıyoruz. 18 yıl önce kurulduğunda ‘Türkiye’deki profesör sayısının yüzde 2’si kadar asil üye yapabilirsin, asil üyelerin 3 katına kadar da asosiye üye yapabilirsiz, ayrıca sınırsız şeref üyesi yapabilir ve burada yabancı bilim adamlarına da yer verebilirsiniz’ denilmiş.
Şu an Türkiye’de 15 bin profesör var. Bu demektir ki 300 asil, 900 asosiye üye olabilir. Fakat 18 yılda sadece 82 asil, 17 asosiye, 3’si yabancı olmak üzere 39 kişi de şeref üyesi yapılmış. Yani açıkçası butik bir topluluk olarak kalmış.
Biz de reform yaparak daha çok bilim adamının onore edilmesini istedik. TÜBA’nın onore edilecek bilim adamlarının 3’te 1’ini TÜBİTAK bilim kurulunun, diğer üçte birini YÖK Genel Kurulu’nun seçmesini istedik. Böylece tek tip yapının ortadan kalkacağını öngördük.

İkinci faza geçen genç mucit 500 bin lira daha alacak

BİLİM, Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, 2009 yılında genç girişimciler için başlatılan 100 bin TL hibe desteği programı ile yeni bir çalışma yapacaklarını anlatarak, şöyle konuştu: “Şu an bu kapsamda 500 proje devam ediyor. TÜBİTAK devam eden 500 projeyi inceleyecek. Bu programda belli bir prototip üretebilen girişimci ikinci faza geçebiliyor. Bu durumda ona 500 bin TL yeni hibe vereceğiz. Üçücnü fazda ise risk sermayesi şirketi bu firmalara ortak olacak. Dördüncü fazda ise bu şirketleri dev firmalar satın alacağını düşünüyoruz” diye konuştu.

Biz neden üretmeyelim

TÜRKİYE’nin her alanda üretim yapması gerektiğini vurgulayan Nihat Ergün, “Örneğin ben 5 yıl önce Nokia’nın önüne geçileceğini sanmazdım. Ama Apple geldi, iPod, iPhone ve iPad ile piyasayı ele geçirdi. Buna rağmen Koreliler teslim olmadı, Samsung bazı ülkelerde Apple satışı geçti. Niye biz de yapmayalım” dedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!