Dünyada ‘çelik’ ayaklanması

Güncelleme Tarihi:

Dünyada ‘çelik’ ayaklanması
Oluşturulma Tarihi: Mart 07, 2002 01:50

ABD'nin ithal demir çelik ürünlerine uygulanan gümrük vergilerini yüzde 30 artırmasının yol açtığı tepkiler sürüyor. Avrupa Birliği, bu kararıyla uluslararası ticaret kurallarını ihlal ettiği gerekçesiyle ABD'yi Dünya Ticaret Örgütü'ne şikayet edeceğini açıkladı.

ABD yönetiminin, yerli sanayiyi korumak için ithal demir çelik ürünlerine uygulanan gümrük vergilerini yüzde 30 oranında artırmasının yol açtığı tepkiler sürüyor. Avrupa Birliği'nin (AB) bu kararıyla uluslararası ticaret kurallarını ihlal ettiği gerekçesiyle ABD'yi Dünya Ticaret Örgütü'ne (DTÖ) şikayet edeceği bildirildi. AB dönem başkanı İspanya'nın Ekonomi Bakanı Rodrigo Rato, ‘‘Dünyanın bir numaralı ekonomisinin rekabet sorunlarına korumacı önlemleri artırarak karşılık aramasının yanlış olduğunu’’ belirterek konuyu DTÖ'ye götüreceklerini bildirdi.

ÇİN DE HUZURSUZ

Büyük çelik ihracatçılarında Çin de ABD'nin kararıyla ilgili hoşnutsuzluğunu açıkladı. Çin Dış Ticaret Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, ‘‘Çin'in karardan büyük hoşnutsuzluk duyduğu ve konuyu DTÖ'ye götürme hakkını saklı tuttuğu’’ belirtildi. Almanya Ekonomi Bakanı Werner Müller ise ABD yönetiminin kararının ABD ile AB arasındaki ticari ilişkilere önemli bir zarar vereceğini söyledi.

Alman bakan, ABD'nin, Katar'ın başkenti Doha'da yapılan yeni uluslararası ticaret müzakerelerinin üstünden bu kadar kısa bir zaman geçmişken korumacılığı artırmasının herkes için olumsuz bir sinyal olarak anlaşılacağını belirtti.

ANLAYIŞ BEKLİYOR

ABD'nin geleneksel olarak en yakın müttefiki olan İngiltere de sert tepki verdi. Ticaret ve Sanayi Bakanı Patricia Hewitt, ‘‘Bütünüyle haksız bir hareket’’ olarak nitelediği kararı DTÖ‘ye götürmek gerektiğini ifade etti. Rusya, Japonya ve Brezilya gibi diğer büyük çelik ihracatçıları dakonuyla ilgili hoşnutsuzluklarını bildirmişlerdi.

ABD Hazine Bakanı Paul O’Neill ise kararın ABD çelik sanayisini yeniden yapılandırmak için zorunlu olduğunu iddia ederek, ticaret ortaklarından ‘‘anlayış’’ istedi. O'Neill gümrük vergilerini artırmanın ABD‘li üreticilere avantaj sağlamak değil, sektörün yeniden yapılandırılması için zaman kazanmak için alındığını söyledi. ABD’li bakan, uygulamanın 3 yıl için geçerli olacağını hatırlatarak, bu süre içinde ABD çelik sanayisinin yeniden yapılandırılacağını kaydetti.

Bizim inşaat demiri etkilenecek

Türkiye, ABD Başkanı George W. Bush'un yabancı çelik üreticilerine uygulanan gümrük vergisini arttırma kararında, 9 kategoride muaf tutuldu.

Edinilen bilgiye göre, Türkiye gibi belli bir kategorideki ABD ithalatının yüzde 3'ünden az miktarda ihracat yapan gelişmekte olan ülkeler, genel olarak bu gümrük tarifeleri uygulaması dışında tutuldu. Uygulama kapsamına 10 kategori çelik ürünü girerken, Türkiye bunların dokuzundan muaf tutuldu. ABD'nin çelik ithalatı ile ilgili kararından Türkiye‘nin ABD’ye çelik ihracatında etkileneceği tek kategori inşaat demiri olacak. 20 Mart 2002 tarihinden başlayarak, 3 yıl süre ile inşaat demiri üzerindeki gümrük tarifesi yüzde 15 olacak. Bu oranlar her yıl yüzde 3 oranında düşürülecek. Türkiye'nin toplam 171 milyon dolarlık çelik ihracatı içinde inşaat demirinin payı 14 milyon dolar düzeyinde bulunuyor. Türkiye'nin ABD'ye toplam çelik ihracatı içinde inşaat demirinin payı yüzde 1 iken, Türk çelik üreticileri, diğer dokuz kategoride gümrük tarifesi olmadan ihracat yapabilecek.

Bu uygulama kabul edilemez

İngiltere Başbakanı Tony Blair dün yaptığı açıklamada ABD'nin demir çelik ürünlerine koyduğu gümrük vergisinin ‘‘tamamiyle adaletsiz’’ olduğunu söyledi. Blair, Parlamentoda yaptığı konuşmada ABD'nin demir çelik ürünlerinin ithalatına koyduğu gümrük vergisi için ‘‘Bütün bunlar kabul edilemez ve yanlış’’ dedi. ABD'ye yönelik olarak yapılan 11 Eylül terörist saldırılarının ardından ABD'nin en yakın müttefiki olmak için büyük bir çaba harcayan İngiltere Başbakanı'nın sert eleştirisi yankı uyandırdı.

Blair, ‘‘ABD demir çelik endüstrisi yüksek gümrük duvarlarının arkasına saklanacağına, kendisini yeniden yapılandırsın’’ dedi. Blair, ‘‘Hem İngiliz Hükümeti ve Avrupa Birliği (AB) olarak konuyu takip edeceğiz’’ dedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!