Dünyada böyle destek görmedik

Güncelleme Tarihi:

Dünyada böyle destek görmedik
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 05, 2016 21:15

İngiliz sigorta devi Aviva’nın Avrupa CEO’su David McMillan, Türkiye’nin en değerli pazarlarından biri olduğunu ve uzun vadeli olarak yatırımlarına devam edeceklerini belirterek, “Özellikle bireysel emeklilik sistemine yüzde 25’lik devlet katkısının dünyada örneği yok. Sisteme katılmayı düşünenlere çok büyük bir fırsat sunuyor” dedi.

Haberin Devamı

TÜRKİYE’deki sigorta ve emeklilik pazarındaki büyüme yabancıların da dikkatini çekiyor. Sabancı Holding ile Türkiye’de ortak oldukları AvivaSA Yönetim Kurulu Toplantısı için İstanbul’a gelen İngiliz sigorta devi Aviva’nın Avrupa CEO’su David McMillan, Avrupa pazarında doygunluğa ulaşmış bir sigorta ve emeklilik sektörü olduğu düşünüldüğünde Türkiye’nin, büyüme hızı, genç nüfus yapısı ve güçlü mali yapısıyla yabancı sigorta şirketleri açısından cazip fırsatlar barındırdığını vurguladı. McMillan, “Türkiye’de bireysel emeklilik ve hayat sigortaları sektöründe halen 19 şirket faaliyet gösteriyor ve şu anda sistemde faaliyet gösteren şirketlerin yaklaşık yüzde 50’sinde yabancı şirketlerin payı bulunuyor. 2023 yılında bireysel emeklilik pazarının 400 milyar TL’nin üzerinde bir büyüklüğe ulaşacağı öngörülüyor. Sektörün beklediği bir takım gelişmelerin de gerçekleşmesiyle 2023 hedeflerinde BES’e ayrılan payın büyük oranda gerçekleşeceğini söyleyebiliriz” dedi.

Haberin Devamı

SİSTEMİ TEŞVİK EDİYOR

Türkiye’de Bireysel Emeklilik Sistemi’ne (BES) yüzde 25 devlet katkısının dünyada örneği olmayan bir uygulama olduğunu anlatan David McMillan şunları söyledi: “Devlet söz konusu katkıyı, bu sistemi teşvik etmek üzere sistem katılımcılarına ve katılmayı düşünenlere bir fırsat olarak veriyor. Bu fırsatın çok önemli olduğunu düşünüyor ve sürekli olarak bu fırsattan faydalanılması gerektiğini vurguluyoruz. Henüz gelişmekte olan bireysel emeklilik sektörünün daha da büyüyerek ülkenin başlıca değerlerinden biri haline gelebilmesi için devlet ve regülatörler tarafından desteklenmesine ihtiyaç var. Bu da, sigorta şirketlerinin uzun vadeli planlama ve yatırım yapabilmelerini desteklemek için regülasyonların istikrarlı ve orantılı bir şekilde yapılmasını gerektiriyor.”

Bireysel emeklilik sistemi geçtiğimiz birkaç yıla bakıldığında her yıl yaklaşık 1 milyon net yeni katılımcı kazandığını belirten David McMillan, şöyle devam etti: “18 yaş altı nüfusa ilişkin kararın ve otomatik katılımın hayata geçmesi durumunda bu noktada yakalanan ivmenin önemli derecede artacağını düşünüyoruz. 2003 yılında faaliyete başlayan sektörün son 10 yıllık dönemine baktığımızda, yönetilen varlık büyüklüğünün ortalamada yıllık yüzde 40 büyüme gösterdiğini görüyoruz. Son 5 yılda da ortalama büyüme oranı yüzde 33 olarak gerçekleşti. ”

Haberin Devamı

TÜRKİYE’DE DEMOKRASİYE VE EKONOMİYE GÜVENİYORUZ

DAVİD McMillan, 15 Temmuz gecesi yaşanan darbe girişimiyle ilgili, şu değerlendirmeyi yaptı: “Yaşanan olayları üzüntüyle, yakından takip ettik. Vahim olaylar neticesinde hayatını kaybedenler için çok üzgünüz. Tüm Türkiye’ye baş sağlığı ve geçmiş olsun dileklerimizi iletiyoruz. Türkiye’nin sağlam demokrasisi ve güçlü duruşuyla bu sıkıntılı günleri en kısa sürede atlatacağına inanıyoruz. Türkiye çok güçlü ve pek çok yönden büyük fırsatlar barındıran bir ülke. Türk demokrasisine ve ekonomisine güvenimiz tam. Türkiye’nin en büyük, güçlü ve güvenilir markalarından biri olan Sabancı Holding ile çok iyi bir sinerji yakaladık. Ortaklığımızdan çok memnunuz. AvivaSA’da çok deneyimli ve güçlü bir ekibimiz var. Hep birlikte çok daha büyük başarılara imza atacağımıza eminim. Türkiye potansiyeli yüksek ve gelişime oldukça açık bir ülke. İçinde bulunduğumuz sektörde de burada gidecek çok yolumuz var. Türkiye’nin en saygın ve en önemli şirketlerinden olan Sabancı Holding’le birlikte bu amacımıza ulaşmak için var gücümüzle çalışıyoruz.”

Haberin Devamı

SON 10 YILDA BES % 168 KAZANDIRDI

AVİVASA Emeklilik ve Hayat CEO’su Meral Eredenk Kurdaş ise sektörün BES fon getiri performansı ile ilgili şunları aktardı: “Son 10 yıllık dönemde bireysel emeklilik sektöründe ortalama bir katılımcı yüzde 168 getiri sağladı. Bireysel emeklilik sektöründe uzun vadeli tasarruf yaklaşımı ön planda. Uzun vadeli bakış açısıyla bireysel emeklilik katılımcılarının enflasyonun oldukça üzerinde bir reel getiri performansına ulaştığı görülüyor. Emeklilik fonları büyük ölçüde Türk sermaye piyasalarında bulunan yatırım enstrümanlarına yatırım yapıyor. 2015 yılı hisse senedi piyasasının yüzde 16 gerilediği ve artan enflasyona bağlı olarak faiz oranlarının yaklaşık 3 puan yükselerek yüzde 8’den yüzde 11’e geldiği bir dönem oldu. Dolayısıyla büyük ağırlıkla bu enstrümanlara yatırım yapan emeklilik fonlarının getirileri 2015’te kuvvetli olamadı; ancak bu geçici.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!