Dünya merkez bankaları birleşti 250 milyar dolarla krize set çekti

Güncelleme Tarihi:

Dünya merkez bankaları birleşti 250 milyar dolarla krize set çekti
Oluşturulma Tarihi: Eylül 19, 2008 00:00

Uluslararası piyasalarda yaşanan likidite ve güven sorununa merkez bankaları el attı. ABD, Avrupa, İngiltere, İsviçre, Japonya ve Kanada merkez bankaları, piyasaları 250 milyar dolar fonlayacaklarını açıkladı. İlk etapta 180 milyar doları kullandıracağını belirten FED de, geçici döviz swap düzenlemesiyle merkez bankalarına yardımcı olacağı mesajını verdi.

BÜYÜK Buhran’dan beri global finans piyasalarında yaşanan en büyük krize çözüm bulmak isteyen merkez bankaları, çareyi birlikte hareket etmekte buldu. Krizle ortaya çıkan likidite sorununu aşmak ve piyasalardaki güveni yeniden inşa etmek isteyen ABD, Avrupa, İngiltere, İsviçre Japonya ve Kanada merkez bankaları, kısa vadede piyasaları 250 milyar dolar fonlayacaklarını açıkladı. Ortak hareket ederek bir ilke imza atan merkez bankaları, böylece piyasalarda yaşanan türbülansa geçici de olsa bir set çekmeyi amaçlıyor.

İlk adım FED’den

ABD Merkez Bankası (FED) önderliğinde hareket eden Avrupa Merkez Bankası (ECB), İngiltere Merkez Bankası (BOE), Japonya Merkez Bankası (BOJ), İsviçre Merkez Bankası (SNB) ve Kanada Merkez Bankası (BOC) Wall Street’ten tüm piyasalara yayılan global krizle ortaya çıkan likidite sıkışıklığını yatıştırmaya bazı dönük önlemler aldı. Buna göre, gecelik ve kısa vadeli borçlanma ihtiyaçlarını gidermek amacıyla piyasalara ilk etapta 180 milyar dolarlık fonlama yapacağını açıklayan FED, dolar ihtiyacı olan merkez bankalarına geçici döviz swap düzenlemesiyle yardımcı olacağının mesajını verdi.

30 Ocak’a kadar geçerli

Merkez bankaları tarafından alınan kararlar sonrasında FED, Avrupa Merkez Bankası ile 110 milyar dolarlık, Japonya Merkez Bankası ile 60 milyar dolarlık, İngiltere Merkez Bankası ile 40 milyar dolarlık, İsviçre Merkez Bankası ile 27 milyar dolarlık ve Kanada Merkez Bankası ile 10 milyar dolarlık swap anlaşması imzaladı. Böylece piyasalara yapılacak fonlama miktarı toplamda 247 milyar doları bulurken, FED, yaptığı bütün karşılıklı geçici döviz swap anlaşmalarının 30 Ocak 2009’a kadar geçerli olacağını açıkladı. Ortak müdahale sonrasında ise gecelik dolar fonlama maliyetleri yüzde 2’ye kadar geriledi.

Merkez bankaları tarafından alınan önlemlerle ilgili yapılan ortak açıklamada, ortak hareket etmenin önemine işaret edilerek, "Merkez bankalarının son birkaç gündür bireysel olarak yaptıkları müdahalelerle birlikte alınan bu son önlemler, global finans piyasalarındaki likidite koşullarını artırmaya yöneliktir. Merkez bankaları birlikte çalışmaya ve gerekli adımları atmaya devam edeceklerdir" denildi.

600 milyar doları aştı

Dünyanın önde gelen merkez bankalarının FED önderliğinde aldığı 250 milyar dolarlık önlem paketiyle birlikte bankaların son bir haftada piyasaya sürdükleri taze para miktarı 600 milyar doları aştı. Bu miktara Lehman Brothers’ın iflasına göz yuman FED’in sigorta devi American International Group’a (AIG), aktardığı 85 milyar dolarlık kaynağı da eklersek, son 1 haftada merkez bankalarından çıkan paranın miktarı 700 milyar dolara yaklaşıyor.

Ziraat FED’in EFT’sine girdi

GARANTİ Bankası Genel Müdürü Ergun Özen’in ardından, Ziraat Bankası Genel Müdürü Can Akın Çağlar da yurtdışındaki bankaları fonladıklarını açıkladı. Ziraat Bankası Genel Müdürü Can Akın Çağlar, "Elimizdeki günlük 2-2,5 milyar dolar likiditeyle Avrupa ve Amerika bankalarını bir anlamda biz fonluyoruz" dedi. Ankara’da gazetecilerle biraraya gelen Çağlar, dünyadaki son gelişmeleri değerlendirirken, şunları söyledi: "Türk bankacılık sektörü paralarını yurtdışındaki muhabir bankalarda tutuyor, Merkez Bankası, hepimiz. ’Bizim parayı tuttuğumuz bankalara da bir gün bir şey olursa’ sıkıntısı yaşadığımız için biz tedbiren şunu yaptık, özellikle takas işlemlerimizde bizim New York’ta şubemiz vardı. Birkaç ay evvel onu Amerikan Merkez Bankası’nın FED’in, EFT (Elektronik fon transferi) sistemine dahil ettik. "
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!