Dünya devleri krizde meteliğe kurşun atarken Roche çift haneli büyüdü

Güncelleme Tarihi:

Dünya devleri krizde meteliğe kurşun atarken Roche çift haneli büyüdü
Oluşturulma Tarihi: Kasım 15, 2008 00:00

Kriz yüzünden Amerika’dan Avrupa’ya pek çok uluslararası şirket, sıkıntılı günler yaşarken, gıda ve ilaç gibi sektörlerde faaliyet gösteren bazı şirketlerin çift haneli büyümesi dikkat çekiyor. Amerikalı fast food zinciri MacDonald’s’ın ardından İsviçreli ilaç devi Roche da, üçüncü çeyrekte çifte haneli büyüme yakaladı ve 39.3 milyar dolar ciroya ulaştı.

GLOBAL kriz yüzünden uluslararası pek çok grup veya şirket iflasın eşiğine gelirken, farklı sektörlerde bazı grupların çift haneli büyüme rakamları yakalaması dikkat çekiyor. Uluslararası fast-food zincirlerinden MacDonald’s’ın geçtiğimiz haftalarda açıkladığı üçüncü çeyreğe ilişkin yüksek büyüme rakamlarının ardından, bu kez ilaç sektöründe dünyanın önde gelen şirketlerinden olan Roche Group, çift haneli büyüdü. Yılın üçüncü çeyreğinde de büyümesini sürdüren Roche Group, ilk dokuz aylık dönemde, satışlarını dolar bazında yüzde 13 artırarak 33.1 milyar (39.3 milyar dolar) İsviçre Frangı’na çıkardı.

Büyüme trendi sürecek

150 ülkede faaliyet gösteren Roche’un, 99 ülkeden oluşan CEMAI Bölgesi’nin Başkanı Tuygan Göker, kriz ortamında, satışlarımız, sektör ortalamasının da üzerinde artışla çift haneli büyüme yakaladıklarını vurguladı. Göker, yaptığı değerlendirmede şunları söyledi: "Roche Group, yılın üçüncü çeyreğinde de güçlü büyümesini sürdürdü. İlaçta ve diyagnostik birimlerin satışları yerel para birimleri bazında çift haneli rakamlara ulaştı. Yılsonunda yüksek büyüme hedeflerinin tutturulacağını düşünüyorum. Daha önce öngörülen 2008 tahminlerinin gerçekleşeceğini bekliyoruz."

Çift haneli hedef koydu

Faaliyet gösterdikleri tüm ülkelerde çift haneli büyüme hedefi koyduklarını belirten Göker, "Bizim pazar payımız yüzde 4 civarında. Şu anda çift haneli büyüme hedefi koyduk bütün ülkelerde. Benim grubum CEMAI Bölgesi, bu sene aşağı yukarı yüzde 13-14 büyüyor. Gene aynı şekilde 2009’da da yüzde 11-12 büyüme bekliyoruz" diye konuştu.

Kriz doğrudan etkilemedi

Tuygan Göker, Roche’un global krizden doğrudan etkilenmediğini belirterek şunları söyledi: "Şu anda direkt olarak görülen bir etkileşim yok ama bu demek değil ki önümüzdeki günlerde çeşitli tedbirler alınmasın. Ancak daha ortada birşey yokken tedbir almanın da anlamı yok, çünkü ne geleceğini bilmiyorsunuz. Ön belirtiler şöyle, bir çok depo, eczane daha düşük bütçelerle çalışıyor. Ödeme sürelerinin uzatılmasını istiyor. Zaman zaman bu talepler geliyor. Ödemelerde ciddi bir sorun yok. Kısa vadede gördüğümüz en büyük risk, alacakların iyi takip edilebilmesi, ödemelerin zamanında yapılması. Depolarla, hastanelerle lojistik anlamda çok sıkı irtibatta bulunulmasıdır."

Harcamayı kısmadı işçi çıkarmayacak

ULUSLARARASI
pek çok şirket yönetiminin 2009 yılının krize bağlı olara çok kötü geçeceği beklentisiyle ciddi kısıtlamalara gittiğini belirten Göker, Roche olarak biraz daha rahat olduklarını söyledi. Göker şöyle devam etti: "Biz de harcamalarımızda daha dikkatliyiz. Ama şu an kısmadık. Bunu yapmamız gerekir mi, bakıyoruz. Bütçelerimizi yaptık ama sene sonunda gelişmelere göre yeni değerlendirmeler, ülkelere bağlı olarak yapılmalı. Ülke bazında değerlendirilmeli. Polonya’da, Türkiye’de, Rusya’da ne olacak, hangi ülkede ne olacak, bakılabilir. Şu anda gelişmekte olan piyasalarda bir risk görmüyorum. Ayrıca mevcut durumda eleman çıkarılması da düşünülmüyor."

Ar-Ge’ye 9.5 milyar dolar

ROCHE’
un dünya sağlık sisteminin temel parçalarından biri olmayı hedeflediklerini belirten Tuygan Göker, bu amaçla cironun her yıl önemli bir payının Ar-Ge yatırımlarına ayrıldığına dikkat çekti. Geçen yıl Ar-Ge’ye 8 milyar İsviçre Frangı (9.5 milyar dolar) ayırdıklarını belirten Göker, "Bu rakam toplam satışların önemli bir bölümünün Ar-Ge çalışmalarına ayrılması anlamına geliyor. Onkoloji, viroloji ve transplantasyon dünya lideri olduğumuz alanlar. Bu rakamlar, bizim organizasyon olarak büyüklüğümüzü ve dünya sağlık sistemi içindeki gücümüzü gösteriyor" diye konuştu.

İstanbul Roche’un klinik araştırmalar merkezi olacak

ROCHE’
da 99 ülkeli CEMAI Bölge Başkanlığını üstlenirken, ilk hedeflerinden birinin Türkiye’yi şirketin önemli ’araştırma-geliştirme’ merkezlerinden biri yapmak olduğunu söyleyen Tuygan Göker, İstanbul’u Klinik Araştırmalar Merkezi yapacağını açıkladı. İstanbul’a bu merkezle yaklaşık 30 ülkenin bağlanacağını belirten Göker şunları söyledi: "Bir kaç yıldır bu işin üzerinde duruyorum. İstanbul’da 35-40 medikal eleman var. İstanbul’da üç yıl önce medikal departman kuruldu. Şimdi yeni bir geliştirme bölümü getiriyoruz. Bunlar tamamlandıktan sonra kademeli olarak klinik araştırmalar başlayacak. Örneğin 100 hastalık bir araştırma yapıyorsanız, hasta başına yatırım 5-10 bin dolar, toplamda 5-10 milyon dolardır. Bu olay kademeli olarak geliştikçe, yatırım miktarı da geometrik olarak artacak." ak büyüklüğümüzü ve dünya sağlık sistemi içindeki gücümüzü gösteriyor" diye konuştu.

Avrupa’ya kriz daha ciddi olarak gelmedi

ROCHE
CEMAI Bölge Başkanı Tuygan Göker’e göre, Avrupa’ya kriz daha ciddi olarak gelmedi. Göker, "İlaçta da ciddi bir sorun olabileceğini zannetmiyorum" diyerek şunları söyledi: "Çünkü kronik hastalıklar azalmayacak. Öyle ya da böyle tedaviler sürecek. Fakat yavaşlama olabilir, hızlı döndürme olabilir mi, olur. Kısa süreli tedaviler olabilir mi, olur. Çeşitli sorunlar doğabilir, bunları zamana bırakmak lazım. Kriz, Amerika kadar Avrupa’ya yansımadı henüz ama dalga geliyor olabilir. Ama 2009 da tedbirli olmak lazım. Giderlerimizde dikkatli olmak lazım. Yeni işe alımlara, yatırımlara dikkat etmemiz lazım."

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!