Dünya devi Mittal: Erdemir’i alırsak Avrupa’da güçleneceğiz

Güncelleme Tarihi:

Dünya devi Mittal: Erdemir’i alırsak Avrupa’da güçleneceğiz
Oluşturulma Tarihi: Haziran 26, 2005 01:38

Erdemir’e talip olan uluslararası şirketler arasında yer alan dünyanın bir numaralı çelik şirketi Mittal Steel’in Yönetim Kurulu Başkanı ve CEO’su Lakshmir Mittal, Erdemir’i satın alıp Avrupa’da güçlenmek istediklerini, rakiplerine göre tecrübe ve güç avantajına sahip olduklarını söyledi.

DÜNYANIN en büyük demir çelik şirketi Mittal Steel’in Yönetim Kurulu Başkanı ve CEO’su Lakshmi Mittal, Ereğli Demir Çelik’i satın alıp Avrupa’da güçlenmek istediklerini söyledi. Londra’da düzenlenen ‘Stell Succes Strategies’ Konferansı’ndan sonra gazetecilerin sorularını yanıtlayan Mittal, Erdemir özelleştirmesi konusunda görüşlerini açıkladı. Mittal’in 2001 yılında Romanya’nın en büyük demir çelik tesisi olan Galati’yi satın aldığını hatırlatan Lakshmi Mittal, ‘Erdemir’i satın alarak Romanya’daki tesisimiz ile bir sinerji yaratmak ve Avrupa’daki pozisyonumuzu güçlendirmek istiyoruz’ dedi.

ERDEMİR’E ÇOK ŞEY KATARIZ:

Türkiye ile Romanya arasında serbest ticaret anlaşması olduğunu vurgulayan Mittal şöyle devam etti: ‘Erdemir yüksek kalitede ve geniş aralıkta üretim yapan bir kuruluş. Biz de dünyanın her yerinde yüksek kalitede üretim yapıyoruz. Erdemir’i satın alırsak bu grubumuza çok şey katacak, biz de küresel bir şirket olarak Erdemir’e çok şey katacağız.’

ÇELİKTE BİRLEŞMELER HIZLANDI:

Dünyada rekabetin küresel boyuta taşındığını belirten Mittal, ‘Erdemir küresel boyutta rekabet etmek istiyorsa mutlaka özelleştirilmeli’ dedi. Dünyada sınırların ortadan kalkması ve teknolojinin gelişimi ile iş yapma biçiminin değiştiğini vurgulayan Mittal, çelik sektöründe çok hızlı bir şekilde şirket birleşmelerinin olduğuna dikkat çekti.

ERDEMİR’E YARDIM EDERİZ:

Özelleşen demir çelik şirketlerinin hepsinin bu gün daha iyi durumda olduğunu ifade eden Mittal, özelleştirme ile yönetimde etkinlik ve teknolojik yenilik sağlandığını bildirdi. Lakshmi Mittal, küresel ölçekte küçük bir şirket olan Erdemir’in uluslararası rekabette öne geçmesi için Mittal’in müşteri portföyü ve teknolojisi ile Erdemir’e yardım edeceğini savundu. Mittal ABD ve Avrupa’da çalıştıkları müşterilerinin Mittal’i Türkiye’de görmekten memnuniyet duyacağını söyledi.

FİYAT AÇIKLAYAMAYIZ:

Erdemir’in özelleştirilmesine ilişkin şartnamenin hazırlandığı ve teklif verme sürecine girildiği hatırlatıldığında Lakshmi Mittal, henüz şartnameyi almadıklarını, Erdemir’i due dilligance (detaylı inceleme) sürecinde olduklarını söyledi. Böyle bir dönemde, fiyat açıklayamayacaklarını, satın alındığı taktirde Erdemir’e ne kadar yatırım yapılacağı, işten çıkartma olup olmayacağı, Türk ortak zorunluluğu getirilirse tavrının ne olacağı gibi soruları yanıtlayamayacağını belirten Mittal, ‘Erdemir için ne kadar isteklisiniz’ sorularına, ‘Erdemir’in değeri neyse onu veririz. Bu şirket için bir fiyat oluştururken ortaklarımızın çıkarlarını gözönüne alırız’ yanıtını verdi. Rekabette nasıl öne geçeceği sorusu üzerine de Mittal ‘Gücümüze, küresel pozisyonumuza inanıyoruz. Mittal nakit açısından çok güçlü bir şirket’ dedi. Mittal’in 2004 yılı sonu itibariyle 42.1 milyon ton çelik satışından 22.2 milyar dolar gelir elde eden ve 14 ülkede 165 bin çalışanı bulunuyor.

Zarardaki devlet şirketlerini satın alarak büyüdü

MITTAL Steel Güney Amerika ve Doğu Avrupa’da zarar eden dev çelik şirketlerinin özelleştirme ihalelerini kazanarak büyüdü. Zarar eden devlet şirketlerini düşük fiyatla veya hiç bir ödeme yapmadan satın alan Mittal bu şirketlere yatırım yaparak ve etkin yönetim modelleri uygulayarak dünyanın en büyük çelik grubu haline geldi.

Dünyanın en zengin işadamları arasında yer alan Lakshmi Mittal, çelik sektörüne 1969’da babasının Kalküta’daki demir-çelik fabrikasında çalışarak girdi.

1976’da Endonezya’da babasının satın aldığı arazide ilk fabrikasını kuran Mittal 1989 yılına kadar bu fabrikayı yönetti.

1989’da Karayip Adaları’nda Trinidad & Tobago’yu, 1992’de Meksika Hükümeti’nden Siderurgica del Balsas’ı, 1994’de Kanada Hükümeti’nden Sidbec-Dosco’yu satın aldı.

Yine 1989’da kardeşleriyle yolunu ayıran Lakshmi Mittal kendi şirketini kurdu ve Londra’ya yerleşti.

1995’de Kazak Hükümeti’nden yıllık 5.5 milyon ton üretim kapasitesine sahip olan Karmet’i satın aldı. Fabrikanın tam kapasite üretime geçmesi için 800 milyon dolar harcadı.

1995’de çelik işini batıya kaydırma amacıyla Hamburg’da fabrika aldı.

Dünya çelik sektörünün krize girdiği 2001’de Romanya’da sinai üretimin yüzde 5’ini gerçekleştiren, günde 1 milyon dolar zarar eden Galati Çelik işletmesini satın aldı.

2001- 2004 yılları arasında Cezayir, Bosna, Çek Cumhuriyeti, Polonya ve Makedonya ve Güney Afrika’da özelleştirme ihalelerine katılarak, bu ülkelerdeki çeşitli demir çelik tesislerinin sahibi oldu.

2004’te ABD’li çelik devi International Steel Group ile 4.5 milyar dolarlık bir ortaklık gerçekleştirdi.

Ocak 2005’te Çinli Hunan Çelik Şirketi’nin yüzde 37’sini 314 milyon dolara satın alarak, Çin’de çelik sektöründe yatırım yapan ilk yabancı oldu.

Önceliği yerli talebe vereceğiz

LAKSHMI
Mittal ‘Erdemir’in kárlı ve pazar sorunu olmayan, yüksek teknoloji kullanan, Avrupa Kalite Ödüllerine sahip bir şirket olduğu, Mittal’in böyle bir şirkete ne katacağı’ sorusuna şu yanıtı verdi: ‘Ben demir çelik sektöründeki bir dönemden bahsediyorum. Rekabet küresel boyuta taşındı. Erdemir’in çelik arzının Türkiye’nin talebini karşılayamadığı doğru, ancak herşey arz talep değil. Erdemir iyi yönetilen bir şirket. Biz de küresel kültürümüz ve teknolojimizle Erdemir’e güç katacağız. Öncelikli olarak Erdemir’i yerli talebi karşılaması için hazırlayacağız.’

1 milyar dolar öderiz demedim

MITTAL
Steel Yönetim Kurulu Başkanı ve CEO’su Lakshmir Mittal ABD’nin New York kentinde düzenlenen Çelik Stratejileri Konferansı’nda ‘Erdemir’e 1 milyar dolar öderiz’ sözlerine açıklık getirdi. Kendisinin böyle bir şey söylemediğini, Erdemir için hiç bir zaman rakam telafuz etmediğini belirten Mittal, ‘Ben böyle konularda tecrübeli ve hassasım, kesinlikle rakam telaffuz etmem’ dedi.

Romanya’da işçi çıkarttı Kazak işçilerin babası oldu

ZARAR eden devlet şirketlerini satın alarak ve bu şirketlerde iyileştirmeler yaparak büyüyen Mittal Steel gerektiğinde çalışanları işten çıkartmaktan çekinmiyor. Trinidad’ta satın aldığı Trinidad&Tobaggo’dan 60 Alman mühendisi maaşları yüksek olduğu gerekçesiyle çıkaran Mittal, Romanya’da satın aldığı Galati fabrikasında üretimi ikiye katlarken çalışan sayısını 28 bin’den 18 bin’e indirdi. Mittal Steel Yönetim Kurulu Başkanı Lakshmir Mittal, Romanya’da ki işçi çıkartmanın sendika ile anlaşarak ve işçilerin rızası alınarak yapıldığını söyledi. Lakshmir Mittal Kazakistan’da zarar eden Karmet adlı fabrikayı satın alıp yaşattığı ve 160 bin kişilik kasabayı ayakta tuttuğu için ‘İşçi Babası’ ilan edildi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!