Dünya devi Facebook'ta neler oluyor?

Güncelleme Tarihi:

Dünya devi Facebookta neler oluyor
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 23, 2018 10:38

Dijital dünyada kişisel veriler oldukça önemli. Son dönemlerde de Facebook'un dünya gündemini sarsan olayları tam da bu konuyla ilgili.

Haberin Devamı

Amerika’daki başkanlık seçimlerinde, başkan Donald Trump'ın tarafında olan bir analiz firması, çoğunluğu Amerika’da yaşayan 87 milyon kullanıcının kişisel verilerini ele geçirdi. İşte Facebook ile ilgili dünya gündemini sarsan olaylar tam da burada başladı.

Her şeyin başlangıcı bir oyunla oldu

Birleşik Krallığa bağlı araştırma firması Cambridge Analytica, 2014 yazında Sovyet asıllı Aleksandr Kogan adında bir araştırmacı tuttu. Aleksandr Kogan tarafından geliştirilen ''This is Your Digital Life'' oyunu kullanıcılara açıldı ve 50 milyon kişi bir ücret karşılığında oyunu oynamaya başladı.

''This is Your Digital Life''

Bir dizi anketler yardımıyla kullanıcıların temel profil bilgilerinin yanı sıra tüm özel hayatları ile ilgili bilgi toplanılmasını sağlayan oyun; oyuncuların arkadaş listesindeki kişilerin de bilgilerine ulaştı. Zamanla 87 milyon kişinin bilgileri ele geçirilmiş oldu.

Haberin Devamı

Kogan bize yalan söyledi

Facebook Kogan'ın kendilerine araştırma amaçlı veri toplama yalanını söylediğini ifade etti ve Kogan'ı topladığı verileri ticari amaçla araştırma şirketi Cambridge Analytica'ya vererek şirket haklarını ihlal ettiğini söyledi. Durumu 2015 yılında öğrendiğini söyleyen Facebook tarafların ele geçirdikleri verileri silmelerini istedi.

Verileri silmemiş olabilirler

The New York Times Gazetesi verilerin büyük bir çoğunluğunun hala şirketlerin elinde olduğunu yazarken, Facebook teknoloji sorumlusu Michael Schroepfer tam olarak neleri ele geçirdiklerini bilmediklerini söyledi.

Oyverenleri psikografik yöntemle etkilediler

Ele alınan bilgiler doğrultusunda oy verecek seçmenleri etkilemek için Facebook’ta ve diğer sosyal medya sitelerinde psikografik yöntemlerle etkileyici çalışmalar yapıldı.

Bu durumdan kazançlı çıkan isimler

Kogan bu işte 800 bin dolardan fazla kazanç ve uygulamayı yaparken harcadığı tüm masrafların karşılanması karşılığında çalıştı.

Sorgulamalar devam ediyor

ABD ve İngiltere’de devam eden soruşturmalar henüz bir sonuca varmadı. Eğer Facebook suçlu çıkarsa şirket trilyonlarca dolar ödemek zorunda kalacak.

Haberin Devamı

Kullanıcıların Facebook hesaplarını silme hareketi

Gizlilik kurallarını ihlal eden Facebook'a güvenini yitiren binlerce kullanıcı hesaplarını sildi ve bir sosyal medya eylemi başlattı. Facebook büyük bir krizle karşı karşıya.

Hesabınız tehlikede mi?

Kişisel bilgilerinin ihlal edilip edilmediğini merak eden kullanıcılar için “Ayarlar” sekmesinde yeni bir bölüm eklendi. Bilgilerinizin çalınıp çalınmadığını hesabınıza giriş yaparak kolaylıkla öğrenebilirsiniz.

BAKMADAN GEÇME!