Dünya Bankası'ndan bankalar için rehabilitasyon kredisi

Güncelleme Tarihi:

Dünya Bankasından bankalar için rehabilitasyon kredisi
Oluşturulma Tarihi: Eylül 30, 1999 00:00

Haberin Devamı

Başbakan Bülent Ecevit, Dünya Bankası Başkanı James Wolfensohn'u, ikametine ayrılan Blair House'da kabul etti. Görüşmede, Türk bankacılık sisteminin rehabilitasyonu için sürpriz bir kredi gündeme geldi.

Deprem için Türkiye'ye 3 milyar dolar finansman desteği sağlayacak olan Dünya Bankası şimdi de Türk bankacılık sektörünün rehabilitasyonu için ‘‘Yapısal Uyum Kredisi’’ vermeye hazırlanıyor. Yapısal Uyum Kredisi ile ilgili ilk görüşme, IMF müzakereleri için Washington'da bulunan Türk heyetiyle Dünya Bankası yetkilileri arasında yarın yapılacak.

WOLFENSOHN GELDİ

Bu sürpriz gelişme Başbakan Bülent Ecevit'in, Dünya Bankası Başkanı James Wolfensohn ile Blair House'de yaptığı sabah kahvaltısı görüşmesinde gündeme geldi. Başbakan Ecevit'in, Hürriyet'in haberi üzerine Wolfensohn ile otel yerine, Blair House'de yaptığı görüşme 40 dakika sürdü. Görüşmeye Dünya Bankası Türkiye Direktörü Ajay Chhibber katıldı. Chhibber, görüşmeden sonra gazetecilerin sorularını yanıtlarken, üç konunun gündeme geldiğini belirterek, yeni bir gelişme olan bankacılık ve tarım sektörüne dönük olarak Dünya Bankasınca sağlanacak yeni Yapısal Uyum Kredi ile ilgili ilk toplantının bu cuma yapılacağını açıkladı.

Chhibber'in verdiği bilgiye göre, Ecevit-Wolfensohn randevusunda değerlendirilen konular şöyle:

Deprem kredisi: Dünya Bankası'nın Marmara depreminin ardından sağlayacağını duyurduğu kredinin kullanım alanları takvimi ve esasları görüşüldü.

Eğitim ve teknoloji: Dünya Bankasınca Türkiye'ye eğitim ve teknolojinin geliştirilmesi amacıyla yeni işbirliği olanaklarının sağlanabilmesi gündeme geldi.

Wolfensohn, Türkiye'nin yapısal reformlar alanında önemli adımlar attığını belirterek, bankacılık sektöründe çıkarılan yeni yasanın ardından sektörün yeniden yapılandırılması için Yapısal Uyum Kredisi sağlanabileceğini ifade etti. Kredinin tutarı ve nasıl bir plan dahilinde kullanılacağı ise cuma günü başlayacak görüşmelerde şekillenecek. Dünya Bankasınca sağlanan yapısal uyum kredileri doğrudan Hazine tarafından kullanılıyor. Ecevit-Wolfensohn görüşmesinde Bankalar Kanunuyla getirilen, ancak Türkiye'nin yasal süresi içinde oluşturamadığı Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu da gündeme geldi. Dünya Bankası Türkiye Direktörü Chhibber, Hürriyet'in sorusu üzerine, üst kurul konusunun da kahvaltılı toplantıda konuşulduğunu, ancak detaylara girmediklerini ifade etti.

CAMDESSUS GÖRÜŞMESİ

Başbakan Bülent Ecevit, ABD'de kendisine tahsis edilen Blair House'de Wolfensohn'dan hemen sonra IMF Başkanı Michael Camdessus'u kabul ederek, çay içti. Camdessus Ecevit ile randevusuna IMF Başkan Yardımcısı Stanley Fisher, Avrupa Direktörü Michael Deppler, Türkiye Direktörü Willie Kiekens ve Türkiye Masası Şefi Carlo Cottarelli olmak üzere kalabalık bir ekip ile katıldı.

Yaklaşık yarım saat süren görüşmenin çıkışında IMF Avrupa Direktörü Deppler, Başbakan Ecevit ile yaptıkları görüşmenin çok verimli geçtiğini söyledi. Deppler, Ecevit-Camdessus görüşmesi hakkında şu bilgiyi verdi:

‘‘Türkiye'nin yeni ekonomik hedefleri ve bütçesi üzerinde durduk. Bu hedeflerin bizim bakışımızla bağdaşıp-bağdaşmayacağını inceleyeceğiz. Türkiye'nin geçirdiği depremden sonraki ekonomik tablo üzerinde de duruldu.’’

Deppler, gazetecilerin, ‘‘Stand-by anlaşması ile ilgili son gelişme nedir?’’ sorusuna ise şu karşılığı verdi: ‘‘Stand-by müzakereleri devam ediyor. Görüşmelerin tam ortasında birşey söylemeyi doğru bulmam. Ama, bu konuda temmuz ayında başlayan sürecin devam ettiğini söyleyebilirim.’’



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!