Dünya Bankası'ndan 5 milyar dolar

Güncelleme Tarihi:

Dünya Bankasından 5 milyar dolar
OluÅŸturulma Tarihi: Nisan 04, 2002 12:34

Dünya Bankası ile 2003-2005 dönemini kapsayacak toplam mali yardımın belirleneceği Ülke Yardım Stratejisi (CAS) görüşmelerine, gelecek hafta başlanıyor. Ortalama 5 milyar dolarlık bir mali yardımın sağlanması bekleniyor.

Haberin Devamı

Dünya Bankası'ndan, ihtiyaca göre üç yıl için, yaklaşık 5 milyar dolar düzeyinde bir mali yardım sağlanması planlanıyor.

Gelecek hafta başlayacak olan ve görüşmeleri uzun süreli kredi süreci, Türkiye'nin, üç yıllık bir dönem içinde uygulamayı planladığı proje ve program portföyünün, Dünya Bankası kredisiyle desteklenmesini amaçlıyor.
 
Yetkililer, halen yürürlükte olan CAS'ın, esasen, Dünya Bankası mali yılı olan gelecek yıl Haziran ayına kadar sürmesi gerekirken, fiili olarak bu yıl sona ereceğini, Banka'nın bu yıl Türkiye'ye 3 milyar dolarlık bir yardım yapacağını kaydediyorlar.
   Â
ÜÇ YIL İÇİN YAKLAŞIK 5 MİLYAR DOLAR BEKLENİYOR
Â
Edinilen bilgiye göre, Dünya Bankası'ndan ihtiyaca göre, üç yıl için yaklaşık 5 milyar dolar arasında bir mali yardım sağlanması planlanıyor.
Â
Yetkililer, her üç yıllık dönemde alınan kredinin, takip eden dönemde arttırıldığını vurgularken, 2000 yılı öncesinde üç yıl için (yapısal krediler de dahil) 3 milyar dolar, bundan önceki dönemde ise 4.5 milyar dolar hakedildiÄŸini, bu rakamın ekonomik kriz nedeniyle, banka tarafından 6.2 milyar dolara çıkarıldığını hatırlattılar.Â

Haberin Devamı

SOSYAL PROJELER ÖNCELİKLİ OLACAK
   Â
Bu arada Dünya Bankası'ndan üç yıl için saÄŸlanacak yeni CAS kredisi portföyünde, sosyal amaçlı ve yoksulluÄŸu azaltıcı projelere ağırlık verilecek.Â

Türkiye'nin yapısal dönüşümü saÄŸlayıcı önemli bir ekonomik program uyguladığını belirten yetkililer, bu programdan ençok zarar gören kesimlerin daha çok korunması için, yeni kredi portföyünde, sosyal amaçlı projelere ağırlık verileceÄŸini ifade ediyorlar.Â
 Â
Banka ile yapılacak görüşmeler, Hazine ve DPT koordinasyonunda, tüm ilgili kurumların görüşleri alınarak yapılıyor. Öncelikle hazırlanacak olan ihtiyaçlar listesi daha sonra Dünya Bankası ile görüşülerek kesinleÅŸtirilecek.Â

Dünya Bankası Yönetim Kurulu, Türkiye'nin CAS önerisini onaylaması durumunda, yeni CAS kredisi üç yıllık bir dönem için yürürlüğe girecek.    Â
Dünya Bankası'nın, bir ülkeye yapacağı tüm yardımlar, CAS ÅŸemsiyesi altında yapılıyor.Â

Haberin Devamı

DÜNYA BANKASI REEL SEKTÖR HEYETİ
   Â
Banka'nın Avrupa ve Orta Asya Bölgesi Mali ve Özel Sektör Birimi'nin (ECSPF) reel sektör için sağlayacağı maliyardımın da, CAS çerçevesinde verilmesi bekleniyor.

Yetkililer, ECSPF sektör yöneticilerinden Ira Lieberman başkanlığındaki heyetin çalışmalarını tamamlamak üzere olduğunu, görüşmelerin olumlu seyrettiğini ve reel sektörün Banka'dan mali destek alacağını vurguladılar.

Lieberman başkanlığındaki heyetin 7 Nisan'da Türkiye'den ayrılacağı ve hazırlayacağı raporu, Banka yönetimine sunacağı ifade ediliyor.
  Â
Avrupa ve Orta Asya bölgesindeki serbest piyasa ekonomisi ve mali sektörün güçlendirilmesi için çalışan ECSPF, üye ülkelerde ''küçük ve orta ölçekli firmaların piyasaya girişi önündeki engellerin kaldırılması, yabancı sermaye için daha cazip bir ortam oluşturulması, şirket yönetimlerinin daha etkin hale getirilmesi, yolsuzluk ve rüşvetle etkin mücadele yapılması, özel sektör ile bankacılık sistemi arasında daha sağlıklı bir ilişkinin kurulmasını amaçlıyor.
  Â

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!