Dünya Bankası kredi şartlarını yumuşatıyor

Güncelleme Tarihi:

Dünya Bankası kredi şartlarını yumuşatıyor
Oluşturulma Tarihi: Nisan 08, 2001 00:00


Tarımda uygulanacak projelerin esasları konusunda uzun süre anlaşma sağlanamayan Dünya Bankası'nın tarım kesimine yönelik kredilerinin şartlarında, oldukça önemli iyileşmeler sağlandığı belirtildi.

Dünya Bankası Başkan Yardımcısı Johannes Linn'in ziyareti sırasında yapılan görüşmelerde, bankanın tarım kesimine yönelik kredilerinin kullandırımında önemli esneklik sağlandı.

Verilen bilgiye göre, Dünya Bankası'nın Türkiye'ye vereceğini açıkladığı 600 milyon dolarlık tarımsal reform kredisinin ilk 397 milyon dolarlık diliminin 2001-2004, kalanının da 2004-2006 döneminde serbest bırakılması öngörülüyordu. Ancak, yapılan son görüşmelerden sonra, kredinin kullandırımındaki 6 yıllık zaman şartının kaldırıldığı, Türkiye'nin projeyi uygulama hızına göre kredi kullanımının sağlanması konusunda anlaşma sağlandığı belirtildi. Buna göre, Türkiye, projeleri uygulama hızına bağlı olarak, daha kısa sürede bu krediyi kullanabilecek.

Son görüşmelerde ayrıca, bakanlık, hayvancılık sektörüne yönelik uygulamaya hazırlandığı bir proje konusunda Dünya Bankası'ndan destek istedi. Daha önce hayvancılık projelerine kaynak ayıramayacağını açıklamasanı karşın, Linn'in, ziyareti sırasında hayvancılık projesinide değerlendirmeye alabileceklerini ifade ettiği belirtildi.

Bakanlık, hayvancılık konusunda hazırladığı ön projeyi, önce DünyaBankası'na tanıtacak. Daha sonra yapılacak görüşmeler ile kesin proje ve bu proje için sağlanabilecek destek miktarı belirlenecek.

KREDİNİN KULLANILACAĞI PROJELER
Verilen bilgiye göre, Dünya Bankası'nın tarımda yeniden yapılandırma projeleri için vereceği toplam 600 milyon dolarlık kredinin ilk dilimini oluşturan 397 milyon dolarının 166 milyon dolarlık bölümü, tarım satış kooperatifleri birliklerinin yeniden yapılandırılmasında kullanılacak.

Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'nın toplam 795 milyon dolarlık projesi için ise Dünya Bankası ancak 267 milyon dolar ayırabileceğini bildirmişti. 2002 yılında Türkiye geneline yaygınlaştırılması öngörülen doğrudan gelir desteği (DGD) ödemesi konusunda banka hiç kaynak ayıramayacağını açıklamıştı.

Dünya Bankası, 250 milyon dolarlık çiftçi kayıt sistemi projesi için 52 milyon dolar destek sağlayacak. Bakanlık yetkilileri, sağlanandesteğin yetersiz olması nedeniyle, kayıt sisteminin bilgisayar ortamında değil, formlar üzerinde oluşturulacağını, kayıt sistemi çalışmalarının, bu yıl Haziran'da başlayacak tarım sayımı çalışmaları ile birlikte yürütüleceğini söylediler.

Toplam tutarı 545 milyon dolar olan 3 yıllık alternatif ürün ve ürün planlaması projesi kapsamında, Dünya Bankası tütün ve fındık ekimalanlarının daraltılması için 195 milyon dolar, şeker pancarı için de 30 milyon dolar kaynak ayırabileceğini belirtti. Sonuçta, 545 milyon dolarlık alternatif ürün projesi için Dünya Bankası 255 milyon dolar ayırdı.

Proje kapsamında üreticilerin, üretim fazlası bulunan tütün, fındık ve şeker pancarı yerine yem bitkileri, yağlı tohumlar gibi üretim açığı olan ürünlere yönlendirilmesi, aradaki üretim geliri kaybının da üreticilere ödenmesi öngörülüyor. Fındık ve şeker pancarı alanlarının 100'er bin dekar, tütün ekim alanlarının da 75 bin dekar azaltılması planlanıyor.

Dünya Bankası, doğrudan gelir desteği ödemesi projesinin yaygınlaştırılmasına kaynak ayıramayacağını bildirirken, yetkililer, çiftçi kayıt sistemi ve alternatif ürün projeleri için de 2001 bütçesine, personel giderleri ve diğer cari harcamalar hariç ödenek konulamadığını belirtiyorlar.

Bakanlığın uygulama projelerini hazırladığını belirten yetkililer,kredinin Dünya Bankası yönetiminde onaylanmasına bağlı olarak uygulamanın başlayacağını söylediler. Normal şartlarda kredinin bu yılyaz aylarında onaylanabileceğini belirten yetkililer, Dünya Bankası Başkan Yardımcısı Johannes Linn'in ziyaretinin ardından, bu sürecin hızlanabileceğine dikkati çektiler.
(aa)
Haberin Devamı

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!