Dünya Bankası: Elektriğe zam yapın

Güncelleme Tarihi:

Dünya Bankası: Elektriğe zam yapın
Oluşturulma Tarihi: Ekim 19, 2005 00:00

DÜNYA Bankası, Türkiye Ülke Ekonomik Rapor Taslağı’nda elektriğe zam yapılmamasının sektörde finansman açığına neden olduğunu bildirdi.

Türkiye’nin elektrik üretim kapasitesinin yalnızca gelecek 4 yıllık talep için yeterli olacak şekilde projelendirilmiş olması kaygı unsuru olarak yer alırken, Türkiye’nin 2011’e kadar tam serbest piyasa hedefine erişmesinin mümkün olmadığı belirtildi.

Dünya Bankası’nın Türkiye Ülke Ekonomik Raporu’na ilişkin taslağında, altyapı hizmetlerine yönelik ayrı bir bölüm yer alacak. Raporda, ulaşım ve iletişimin Türkiye’nin ulusal gelirinin yüzde 15’ini, enerjinin de yüzde 3.5’ini sağladığı kaydedildi.

YÜKSEK MALİYET:

İşletmelerin düşük kaliteli ana altyapı hizmetleri nedeniyle yüklerinin arttığı ifade edilen raporda, özellikle telekomünikasyon ve enerjide Türkiye’nin OECD alanı içinde en yüksek maliyetli ülkeler, buna karşın kalite açısından en kötüler arasında yer aldığı kaydedildi. Raporda, hükümetin iki yıldan daha fazla bir zamandır perakende elektrik satış fiyatlarına zam yapılmasına izin vermediği, bunun da sektörde artan bir finansman açığına neden olduğu belirtildi. Devlet teşekkülleri ve devlet dairelerinin, özellikle belediyelerin elektrik faturalarını yeterli ve zamanında ödemediklerini, bunun da elektrik sektöründe ek olarak nakit akışı problemine yol açtığı anlatıldı. Türkiye’de elektrik sektöründe önemli bir piyasaya açılma söz konusu olmasına rağmen her ne kadar istekli de olsa Türkiye’nin 2011’e kadar tam açık piyasa hedefine erişme olasılığının bulunmadığı belirtildi.

KAPASİTE YETERLİ:

Türkiye’nin Güney Doğu Avrupa’da önemli bir elektrik üreticisi ve tüketicisi olduğu, fakat bugünkü üretim kapasitesinin yalnızca gelecek 4 yıllık talebi karşılamak için yeterli olarak projelendirilmiş olduğu ifade edildi. Böylece 2009-2010’un ötesinde elektrik sağlama güvenliğinin hükümetin temel bir kaygısı olduğu belirtildi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!