Duff and Phelps not kırdı

Güncelleme Tarihi:

Duff and Phelps not kırdı
Oluşturulma Tarihi: Şubat 12, 1999 00:00

Haberin Devamı

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Duff and Phelps (DCR), Türkiye'nin TL cinsinden borçlanmasına yönelik kredi notunu ‘‘BB+''dan ‘‘BB-''ye düşürdüğünü açıkladı. DCR, Türkiye'nin TL cinsinden kredi notuyla ilgili görünümünü de ‘‘negatif'' olarak ilan etti.

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşlarından Duff and Phelps (DCR), Türkiye'nin, döviz cinsinden borçlanmalarına yönelik kredi notunu değiştirmezken, Türk Lirası (TL) cinsinden borçlanmalarına yönelik kredi notunu, ‘‘BB +''dan, ‘‘BB''ye düşürdü. Duff and Phelps, Türkiye'nin, TL cinsinden borçlanmalarına yönelik kredi notunu ‘‘BB +''dan ‘‘BB''ye düşürürken, ‘‘BB -'' olan döviz cinsinden borçlanmalarına yönelik kredi notunu değiştirmeden teyit etti. DCR, TL cinsinden kredi notuyla ilgili olarak görünümünü ise ‘‘negatif'' olarak açıkladı.

(DCR), IMF ile yapılacak bir anlaşmanın, orta vadede, Türkiye'nin makro ekonomik dengesizliklerinin üstesinden gelmesine yardımcı olacağı bildirdi. DCR, Türkiye'nin Türk Lirası (TL) cinsinden borçlanmalarına yönelik ‘‘BB'' notunun iç mali yapıdaki zayıflamayı yansıttığını ifade etti.

Hazine bonosu faizlerinin yüksek olduğuna değinilen DCR açıklamasında, faizlerdeki bu yüksekliğin, hükümetin enflasyonu düşürmeyi amaçlayan politikası ve genel seçimler öncesindeki mali bünyesi yanında, bankaların fonlama maliyetini kırılgan hale getirdiği kaydedildi.

Kredi riskini tazmin etmek amacıyla, yerli ve yabancı yatırımcıların, yüksek faizlerin yanı sıra daha kısa vade talep ettiklerini belirten DCR, borçlanmalarda 1997'de yaklaşık ortalama 340 gün olan vadenin, 1998'de 230 güne düştüğünü de belirtti. Hazine'nin lira cinsinden borcunun 1998'de dolar bazında yüzde 20 artış gösterdiğinin altını çizen DCR, Gayri Safi Milli Hasıla'nın (GSMH) yüzde 19'una tekabül eden bu borç yükünün, ılımlı bir yük olarak görülebileceğini vurguladı.

DCR açıklamasında, kamu finansman açığını fonlayan bankaların, kârlılıklarını sürdürebilmek için, faizleri yükseltme konusunda Hazine'ye baskı yapmaya devam edecekleri ifade edilirken, bu ortamda, ihaleye çıkılacak hazine bonosu miktarının azaltılması ihtimalinin düşük göründüğünü belirtildi. DCR, Türkiye'nin, seçimlerden sonra da bu rating notunu koruyabilmesi için, ‘‘enflasyonla mücadele ve mali yapıyı güçlendirme'' politikalarına devam etmesi gerektiğini vurguladı.

NOT YÜKSELEBİLİR

Türkiye'nin, hedeflediği ekonomik programlara devam etmesi durumunda, kredi notunun yükseltilebileceği hatırlatmasında bulunan DCR, özetle şöyle dedi:

‘‘Hükümet, 1999 hedefi olan, toptan eşya fiyatlarındaki yüzde 35'lik hedefi sürdürüp, mali açığı GSMH'nın yüzde 7'si oranında tutarsa, Türkiye'nin rating notu ‘‘BB'' kategorisi içinde yükseltilebilir.''

DCR, Türkiye'nin oldukça likit ve gelişmiş bir sermaye piyasasının olduğunu da vurguladı. DCR, döviz cinsinden borçlanmayı ifade eden görünümü ise ‘‘durağan'' olarak korudu.

Borsa notu takmadı 3000 bin puanı aştı

Borsa, uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Duff and Phelps'in Türkiye'nin TL cinsinden dış kredi notunu BB'ye düşürmesini dikkate almadı. İstanbul Menkul Kıymetler Borsası'nda (İMKB) endeks dün 3 bin puan sınırını yeniden aştı. İMKB Bileşik Endeksi, 65 puan artarak 3 bin 35 puacn seviyesine yükseldi. Böylece dün borsa yatırımcısı ortalama yüzde 2.19 oranında kazanç sağladı.

Endeksteki bu yükselişek karşılık işylem hacminde hafif bir gerileme oldu. Önceki gün 107 trilyon 549 milyar lira düzeyinde olan toplam işlem hacmi, dün 103 trilyon 158 milyar lira seviyesine indi.

Borsada gün içinde işlem gören 286 hisse senedinden 139'unun fiyatı artarken, 91 hisse senedi ise değer kaybetti.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!