Dubai’yi kriz vurdu, Maktum ilk kez ‘safkan at’ı es geçti

Güncelleme Tarihi:

Dubai’yi kriz vurdu, Maktum ilk kez ‘safkan at’ı es geçti
Oluşturulma Tarihi: Aralık 06, 2009 00:00

Dubai şeyhi Muhammed bin Raşit El-Maktum’un, İngiltere Newmarket’te düzenlenen tay satışlarında 30 yıldan bu yana ilk kez yeni bir at almadığı ortaya çıktı.

Maktum’un at satışlarındaki danışmanlığını yapan John Ferguson’un düzenlenen organizasyona katıldığı ancak Dubai Şeyhi için bir alım yapmadığı belirlendi. Safkan İngiliz atı üreticileri, “Maktum’un hiç bir şey almadığını ilk kez gördük” açıklamaları, akıllara Dubai World’ün 26 milyar dolarlık borç krizini getirdi.

Bu zevkten vazgeçmez

Safkan İngiliz atlarıyla ilgili düzenlenen organizasyonları neredeyse hiç kaçırmadan izleyen ve İngiliz centilmenleri gibi giyinerek en büyük kişisel merakına olan saygısını bu yolla gösteren Muhammed bin Raşit El-Maktum’un danışmanlarının tüm ısrarlarına rağmen at almaktan kaçındığı ifade edildi. Dubai World’ün borç yapılandırmasının, Şeyhin kişisel zevklerini etkilemeyeceğini söyleyen ‘özel tay danışmanı’ John Ferguson, Dubai krizinin patlak vermesinden iki gün sonra 1 milyon 950 bin dolar harcayarak Tattersalls’ta gerçekleştirilen organizasyondan 8 tay aldığını hatırlattı. Ferguson, “Bu onun en özel merakı. Hiç bir şey onu bu zevkten vazgeçiremez” dedi.

Pek çok Dubaili işadamının Şeyh gibi safkan İngiliz atlarına meraklı olduğu bilinirken, krizde kişisel zevkler için yapılan harcamaların da payı olduğu öne sürüldü. El-Maktum’un sergilediği son tavır ‘alarm’ ve ‘gerçeği görme’ olarak değerlendirildi.

Yetiştirip yarıştırıyor yılda 170 milyon dolar kazanıyor

DUBAİ Şeyhi Muhammed bin Raşit el-Maktum’un son 30 yılda atlara ne kadar harcadığı bilinmiyor ancak ABD, Avustralya, İngiltere, İrlanda ve Japonya’da yeralan toplam 200 bin hektarlık alanda çiftçilikle de uğraştığı, 55 damızlık atı ve 800 tayı olduğu biliniyor. ‘Darley’ adındaki şirketle faliyet gösterdiği bu işten yılda 150 milyon dolar kazanan El-Maktum’un yılda 20 milyon dolar gelir sağladığı ‘Godolphin’ adında bir de yarış kulübü bulunuyor. Para kazanması nedeniyle de atlara olan ilgisinin anlaşılabilir olduğu belirtilirken, El-Maktum Ailesi’nin İngiltere’de sektör haline gelen safkan at yetiştiriciliğine büyük katkısı olduğu vurgulandı. İngiliz at yarışçılığının önde gelen isimlerinden Paul Roy, “Eğer Maktum Ailesi bu işe bu kadar destek vermeseydi, İngiliz atçılığı şimdi Almanya ve İtalya’daki kadar küçük olurdu” dedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!