Dubai Emirliği, ‘e-hükümet’ kuruyor

Güncelleme Tarihi:

Dubai Emirliği, ‘e-hükümet’ kuruyor
Oluşturulma Tarihi: Nisan 06, 2000 00:00

Haberin Devamı

DUBAİ Emirliği, elektronik hükümet modeli oluşturacağını açıkladı. Dubai Savunma Bakanı Muhammed el Maktum, ‘‘Bu sisteme direnen kamu görevlilerine kapıyı göstereceğiz’’ dedi.

DUBAİ Emirliği'nde, devletin masraflarını azaltmak amacıyla internetten yararlanarak ‘‘elektronik hükümet’’ modeli oluşturulacağı açıklandı.

Dubai Savunma Bakanı Muhammed Raşid el Maktum, ‘‘İnternetten sonuna kadar yararlanarak, kamu yönetimini elektronik hükümete çevirme programını başlatıyoruz. Böylece devletin masrafları azalacak, idari yük hafifletilecek’’ dedi.

‘‘e-hükümet@dubai’’ adı verilen ve Veliaht Prens Şeyh Muhammed'in bizzat denetleyeceği programın, 18 aya kadar hayata geçirileceğini kaydeden bakan, buna ayak uyduramayan ya da karşı çıkan yetkililer içen, ‘‘Onlara da teşekkür edip kapıyı göstereceğiz’’ dedi.

Bakan, ‘‘Baş döndürücü hızla ilerleyen Batı dünyasıyla aynı dalga boyuna gelmeliyiz. Yeni sisteme ayak uydurmak için kırtasiyeciliği bırakmalıyız. Dubai hükümeti, bundan böyle kağıt kullanmayacak. Tüm bakanlıklar ve bunlara bağlı kuruluşlar, kağıt üzerindeki herşeyi, bilgisayar ortamına geçirecekler. Biz, batı dünyası teknolojide hangi noktaya geldiyse, onlarla aynı düzeye olmak istiyoruz’’ diye konuştu.

Raşid el Maktum, elektronik devlet uygulamasının öncelikle gümrük ve ulaştırma bakanlıklarında başlayacağını belirtti.

Maktum, ‘‘dijital devrim’’ olarak nitelendirdiği elektronik devlet uygulamasının oluşturulmasında Microsoft, IBM, Oracle, Ericsson, Nokia ve Nortell firmalarından hizmet alacaklarını belirtti.

İNTERNET ŞEHRİ

Dubai, geçtiğimiz ekim ayında dünyanın ilk internet şehrini de kurmuştu. Dubai hükümeti, 200 milyon dolarlık bir harcama ile Dubai Serbest Bölgesi'ni, ‘‘Dubai İnternet Şehri’’ adıyla internet ortamına taşımıştı.

E-devlet nedir?

ELEKTRONİK devlet kavramı, ilk olarak Oracle tarafından ortaya atıldı. Oracle, İspanya'nın bazı bölgelerinde e-devlet'in pilot uygulamasını gerçekleştiriyor. E-devlet düzeninde, devlet 24 saat elektronik ortamda vatandaşına hizmet edebiliyor. Halka açık yerlere koyulan bilgisayar kioskları ile 24 saat pasaport başvurusu yapabiliyor, verginizi ödeyebiliyorsunuz. Türkiye de, Merkezi Nüfus İşlemleri (MERNİS) adlı proje ile elektronik devlet konusunda çalışmalar yapıyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!