Dövize endeksli kağıda stopaj yok

Güncelleme Tarihi:

Dövize endeksli kağıda stopaj yok
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 23, 1998 00:00

Haberin Devamı

Maliye Bakanlığı’nın Resmi Gazete’de yayınlanan Kurumlar Vergisi uygulama tebliğine göre, döviz, altın veya bir başka değere endeksli menkul kıymetlerdeki stopaj uygulamasında 29 Temmuz tarihi milad olacak. Bu tarihten sonra ihraç edilen menkul kıymetlerde stopaj uygulaması kaldırılacak.

Maliye Bakanlığı, kurumlar vergisinde yeni vergi yasası ile yapılan değişikliklerin uygulama esaslarını açıkladı. Maliye'nin kurumlar vergisi uygulamasına ilişkin tebliği Resmi Gazete'de yayımlandı. Döviz cinsinden ya da dövize, altına veya bir başka değere endeksli menkul kıymetlerin geri ödemesi sırasında oluşan değer artışlarının yasa ile gelir tanımından çıkarıldığı bildirildi. Buna göre, vergi yasasının yürürlüğe girdiği 29 Temmuz'dan önce ihraç edilen kağıtların geri ödemesi sırasında oluşan 'değer artışları' da gelir sayılarak stopaja tabi olacak.

Yasanın yürürlüğe girdiği tarihten sonra ihraç edilen ve 1 Ocak l999'dan sonra geri ödemesi gerçekleştirilecek bu tür kağıtların değer artışı ise gelir sayılmayacak ve vergiye tabi olmayacak. Diğer bir deyişle bu tarihten sonra ihraç edilen dövize, altına veya bir başka değer endeksli kağıtlar değer artışından arındırılarak, yalnızca faiz ve getiri oranı üzerinden vergiye tabi olacak.

DERNEK VE VAKIFLAR

Dernek ve vakıflar da dahil tam mükellef kurumlara ödenen menkul sermaye iratları, vergi tevkifatına tabi tutulacak. Ancak, yasayla kurulmuş ve kamu kurumu niteliği taşıyan odalara ve borsalara, meslek örgütlerine, bunların üst kuruluşlarına, sendikalara, siyasi partilere, yasayla kurulan veya özel yasalarla gelirleri her türlü vergiden istisna edilen dernek ve vakıflara yapılan ödemeler bunun dışında tutulacak. Emekli Sandığı, SSK, Bağ-Kur ve OYAK ile emekli ve yardım sandıklarına ödenen menkul sermaye iratları da tevkifata tabi tutulmayacak.

Stopaj oranı devlet tahvili ve Hazine bonosu gelirlerinde yüzde 6, diğerlerinde yüzde 12 olarak uygulanacak.

1 Ocak l998'den sonra ihraç edilen menkul kıymetlerle yapılan repo ve ters repo işlemlerinden elde edilen gelirlerden yüzde 6 stopaj alınacak. Bu tarihten önce ihraç edilen kağıtlarla yapılan işlemler ise stopaja tabi olmayacak.

MEVDUAT HESAPLARI

29 Temmuz'dan itibaren bankaların vadesiz hesaplarına ödenecek faizlerle, bu tarihten itibaren açılan veya vadesi yenilenen hesaplarına ödenecek mevduat faizlerinden yüzde 6 oranında tevkifat yapılacak. Yasa'nın yayım tarihi olan 29 Temmuz'dan önce mükellefiyetini 'iş ortaklığı' olarak tesis ettirmiş kurumlar, vergi dairesine başvurarak yeni vergi yasasındaki 'ihtiyarilik' hakkından yararlanabilecek. Mevcut mükellefiyet biçimi iş ortaklığı olanlar, 31 Ağustos'a kadar başvurarak iş ortaklığı olarak tescil edilmiş olan kurumlar vergisi mükellefiyet kayıtlarının terkinini isteyebilecek. Kurumlar vergisi mükellefiyetlerinin kaldırılması isteğiyle vergi dairesine başvuracak iş ortaklıklarının adi ortaklık olarak kayıt ve işlemleri yapılabilecek.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!