Domates ve Mısır üreticisi borç kıskacında

Güncelleme Tarihi:

Domates ve Mısır üreticisi borç kıskacında
Oluşturulma Tarihi: Ocak 18, 2009 11:28

Salçalık domates ve mısır üretiminin önemli merkezlerinden Bursa'nın Karacabey Ovası'nda, girdi

Haberin Devamı

Karaca yaptığı açıklamada, Karacabey Ovasında geçen yıl 70 bin dekarda salçalık domates, 90 bin dekarda da mısır ekiminin yapıldığını, ancak her iki üründe de üreticilerin “hüsran” yaşadığını söyledi.

Maliyetlerin, sadece 2008 yılında gübrede yüzde 180, mazotta yüzde 40 ve tarım ilaçlarında yüzde 60 artığını savunan Karaca, şu bilgileri verdi:

“Girdiler sürekli artarken, ürün fiyatları 2007'den daha düşük seyretti. Üretici, 2007'de kilosunu 48 kuruşa sattığı mısırı 2008'de 37 kuruşa satmak zorunda kaldı. Yine salçalık domatesi 2007'de 15-20 kuruşa satarken, bu rakam 2008'de 8-10 kuruşa düştü. Bu da tabi çiftçinin bütün birikimlerinin, elde avuçta ne varsa erimesine neden oldu. Üretici bugün 4-5 bankadan birden aldığı kredilerle ayakta durmaya çalışıyor.”

İCRALAR KAPIDA

Karaca, üreticilerin ayrıca tarım kredi kooperatifleri ve Pankobirlik gibi kuruluşlar ile Ziraat Bankasına büyük borçlarını bulunduğunu belirterek, “Bu borçların büyük bölümünün ödemeleri de şubat ayından itibaren başlayacak. şu anda icralar başlamış durumda” dedi.

Mevcut koşulların sürmesi halinde, üreticiyi çok zor günlerin beklediğine dikkati çeken Karaca, “Böyle giderse, çözüm önerilerimiz dikkati alınmazsa, çiftçinin bütün mal varlığı, tarlası ve traktörü bankalar tarafından haczedilecektir. Tarım mevcut şartlarda sürdürülebilir olmaktan çıktı” diye konuştu.

Karaca, bazı önlemlerin acilen devreye sokulması gerektiğini vurgulayarak, bu kapsamda girdi fiyatlarının mutlaka ucuzlatılması, bunun için girdilere uygulanan ÖTV ve KDV'nin sıfırlanması, tarım ve hayvancılıkta tahakkuk eden desteklerin derhal ödenmesi, ürün fiyatlarının değer fiyatına gelmesi için gerekli önlemlerin alınması ve ihracatın teşvik edilmesi gerektiğini kaydetti.

Ziraat Bankasının girdi teminin de kullanılmak üzere sıfır faizli kredi vermesinin memnuniyetle karşılandığına da değinen Karaca, bu tip uygulamaların genişletilerek devam etmesini istedi.

BUĞDAY EKİM ALANI ARTTI

Öte yandan, Karacabey Ovasında ekim maliyetinin düşük olması nedeniyle üretici, buğdaya ağırlık verdi. Ovada, 2008'de 120 bin dekar olan buğday ekim alanın bu yıl 150 bin dekara çıktığı öğrenildi.

Türkiye'nin “soğan ambarı” olarak da bilinen Karacabey Ovasında geçmiş yıllarda 40 bin dekar alanda ekilen Aki (Erkenci) cinsi soğanın ekim alanı, 2008 yılında girdi maliyetleri yüzünden bin dekara kadar düşmüştü.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!