Domates ekimi azalıyor

Güncelleme Tarihi:

Domates ekimi azalıyor
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 13, 2010 10:44

Türkiye'nin en büyük fide üretim tesislerinden Grow Fide Üretim ve Ticaret AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Ünal, domates güvesi (Tuta Absoluta) nedeniyle Antalya'da domates ekiminin yüzde 30 azaldığını, bu nedenle gelecek yaz döneminde domates fiyatlarının pahalı olacağını bildirdi.

Haberin Devamı

Hasan Ünal, özellikle domateste ürün ve kalite kaybına yol açan domates güvesi nedeniyle tüm üretim bölgelerinde domates ekimlerinin azaldığını söyledi. Bugün dahi bu zararlı nedeniyle toptancı hallerinde kaliteli domates bulmakta güçlük çekildiğini anlatan Ünal, Antalya Toptancı Hali'nde düşük kaliteli domatesin bile 0,80 lira ile 1,20 lira arasında satıldığını kaydetti. Domates güvesi zararlısının sebze üretimini çok olumsuz etkilediğini vurgulayan Ünal, şöyle konuştu:

“Domates güvesi nedeniyle domates fidesi ekimi yüzde 30 azaldı. Üretici biber ve patlıcana yöneldi. Bu üretim sezonunda biber ve patlıcan ekiminde üretim fazlası olacak. Gelecek sezon biber ve patlıcan üretenler az kazanacak. Domates ekimi yapanlar ise altın yılını yaşayacak.”

Haberin Devamı

Türkiye'de 11 milyon ton domates üretimi yapıldığını hatırlatan Ünal, domates güvesi ile mücadele iyi yönetilmezse domates üretiminin yarı yarıya düşeceğini belirtti. Yıllık 3 milyon ton salçalık domates üretiminde de sıkıntı olabileceğine dikkati çeken Ünal, domates ekiminin Antalya'da yüzde 30 oranında azaldığını, bu nedenle gelecek yaz döneminde domates fiyatlarının daha pahalı olacağını, ihracatın çok ciddi olumsuz etkileneceğini bildirdi. Ünal, “Yılda bir milyon ton domates ihracatı yapılıyorken, belki domates ihracatı bile olamayacak” dedi.

Domates güvesinin önce Arjantin'den İspanya'ya geldiğini, İspanya'dan da tüm Avrupa ülkelerine yayıldığını anlatan Ünal, bu zararlının rüzgarla da Yunanistan'dan Türkiye'ye girdiğini kaydetti. Hem çiftçileri hem de ilgilileri üç yıl önce uyardıklarını ancak ciddiye alınmadığını ifade eden Ünal, şu anda da çok ciddi ve yeterli tedbir alındığını sanmadığını söyledi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!