DOLARSIZ dış ticaret

Güncelleme Tarihi:

DOLARSIZ dış ticaret
Oluşturulma Tarihi: Aralık 03, 2016 21:39

TÜRK Lirası’nın (TL) ihracat işlemlerinde kullanımı Ocak-Ekim 2016 döneminde geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 20.39 arttı.

Haberin Devamı

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, Türkiye, bu yılın 10 ayında 117 milyar 20 milyon 967 bin dolarlık ihracat yaptı. Bu ihracatın 5 milyar 966 milyon 591 bin dolarlık kısmı TL karşılığında yapıldı. Ocak-Ekim 2016'da ithalat işlemlerinin de 11 milyar 530 milyon 394 bin dolarlık kısmı TL ile yapıldı. TL ile yapılan ithalat 10 ayda geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 3.01 artış gösterdi.

SWAP ANLAŞMALARI

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, dış ticarette TL kullanımının Türkiye'de uzun zamandır gündemde olduğunu ifade etti. Büyükekşi, şunları kaydetti: “Gerek 2 hafta önce düzenlediğimiz ihracat zirvesinde, gerekse Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan ve Sayın Başbakanımızı ziyaretlerimizde konuyu dile getirdik. Geçtiğimiz ay Merkez Bankası Başkanını ziyaretimiz sırasında da TCMB'nin daha yoğun çalışmalar yapması gerektiğini belirttik. 3 milyon kişiye istihdam sağlayan 65 bin ihracatçıyı temsilen, TCMB'nin diğer ülke merkez bankaları ile SWAP anlaşmaları yapmasını, bu sayede karşılıklı ticaretin yerel para birimleri üzerinden yapılabilmesinin önünün açılacağını kendilerine ilettik. Tüm bu çalışmalarımızda amacımız, TL ile ticareti hak ettiği yere getirmek. Bu sayede TL'nin uluslararası ticarette yoğun olarak kullanımının verdiği bir itibar artışı yakalanacaktır. Ancak bundan da önemlisi TL ile ticaret, dış ticaret açığının finansmanında ülkemize çok ciddi avantajlar sağlayacaktır.”

Haberin Devamı

YEREL PARALARLA DEVAM

Büyükekşi, dış ticarette TL'nin nasıl kullanılır hale geldiğini de şöyle açıkladı: “Rusya, İran ve Çin ile ticaretimizde yerel para birimleri üzerinden ticareti geliştiriyoruz. Bunun için merkez bankalarımız yerel para birimlerinde bir fiksleme yapıyor. Örneğin ‘1 TL şu kadar Ruble’  deniyor ve bir ihracatçı Rusya’ya sattığı ürünün karşılığını Ruble olarak alıyor.  Ruble’yi Merkez Bankasında bozdurup TL’sini alıyor. Türkiye, o Ruble ile Rusya’dan ithal edilen ürünlerin bedelini ödeyebiliyor. Böylece iki ülke dış ticaretinde Dolar ya da Euro kullanımını kaldırmış oluyor. Bu da dış ticarette dış finansman ihtiyacımızı ortadan kaldırıyor. TİM verilerine göre 2016 yılının ilk 10 ayında 182 ülke veya bölgeye TL ile ihracat yapıldı. TL ile ihracat ve ithalatımızın daha yukarı seviyelere taşınması, dış ticaretimizde ödeme operasyonlarının kendi merkez bankamız üzerinden, başka bir ülke ve kurumun güdümüne takılmadan gerçekleşebilmesi gerek ekonomik gerek siyasi açıdan ülkemiz adına ciddi kazanımlar sağlayacaktır.”

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!