Dolar tutulamıyor

Güncelleme Tarihi:

Dolar tutulamıyor
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 12, 2013 09:50

Piyasalar haftanın son gününe Bernanke'nin açıklamaları ve kur, faiz yükselişleri gölgesinde giriyor. Bernanke'nin açıklamaların yarattığı pozitif etki dün sınırlı kalmıştı. Borsa güne sınırlı yükselişle başladı. Ardından 73 bin sınırına dayandı. Merkez Bankası 'normal gün' ilan edince dolar 1,96 TL'yi gördü. Döviz sepeti tarihi rekorunu kırdı.

Haberin Devamı

Küresel piyasalarda Amerikan Merkez Bankası Fed'in başkanı Ben Bernanke'nin açıklamalarının olumlu etkileri devam ederken bu etkinin bugün Borsa İstanbul'a nasıl yansıyacağı merak ediliyor. Dünü normal gün ilan eden Merkez Bankası'nın dün gün içinde yükselen dolara bugün nasıl müdahale edeceği de merak konusu olacak.

DÖVİZ SEPETİ TARİHİ REKOR KIRDI
Dün önce Amerikan Merkez Bankası Fed'in başkanı Ben Bernanke'nin açıklamalarıyla 1.93 TL'nin altına düşen dolar önce  Merkez Bankası'nın dünün normal gün ilan etmesiyle ardından da beklentileri aşan cari açık rakamıyla tekrar 1.95 TL seviyesinin üstüne çıktı. Şu dakikalarda  ise dolar 1.95 TL'nin altında 1.9470 TL'den işlem görüyor. Dolar birçok para birimine karşı dünyada değer kaybederken Türkiye'de ise beklenen düşüş gerçekleşmedi. Merkez Bankası'nın bugün dolara döviz satım ihaleleriyle müdahale yapması bekleniyor.

Haberin Devamı

Öte yandan Merkez Bankası miktar yöntemiyle 6 milyar TL'lik repo ihalesi açarak bugünü de normal gün ilan etmiş oldu. Bu ilanın ardından dolarda yükseliş yine hızlandı ve 1.96 TL görüldü. Şu dakikalarda dolar 1.96 TL'yi geçti ve 1.9629 TL'den işlem görüyor. Döviz sepeti de 2.2662 TL'yle tarihi rekoru kırdı. Bu gelişmeler üzerine Merkez Bankası günün ilk döviz satım ihalesini 50 milyon dolar olarak açtı. İhale açıldığında dolar 1.9640 TL civarındaydı.

Merkez Bankası daha önce yaptığı açıklamada normal ilan ettiği günlerde minimum 50 milyon dolarlık döviz satım ihalesi yapabileceğini açıklamıştı.

BORSA YÜKSELİYOR
Dün Borsa Bernanke'nin açıklamalarıyla yüzde 3'e varan prim yapsa da cari denge rakamlarının kur ve faizlerdeki yukarı yönlü etkisiyle sınırlı bir yükselişte kaldı. Gösterge tahvil faizleri yine yükselerek günü yüzde 9,59 puandan kapadı. Faiz bugün kısmi bir düşüşle yüzde 9,13 seviyesinde bulunuyor. Bunun özellikle bankacılık endeksinde yarattığı olumsuz etkiyle borsadaki yükseliş yüzde 1'de kaldı ve dünü 71 bin 789 puandan kapadı. Uzmanlar dolarda ve faizde yaşanan gelişmelere bağlı olarak borsanın seyir izlemesini bekliyor.

Haberin Devamı

Borsa güne yüzde 0,33 yükselişle 72 bin puanın üzerinde 72 bin 28 puandan başladı. Bir süre yatay seyreden borsa ilk seans sonunda yüzde 1,30 yükselişle 72 bin 726 puana yükseldi.

Endekste bugün yine 73 bin sınırı önemli bir direnç noktası olarak görülüyor. Uzmanlar bu sınırın aşılması halinde 74 bin 500 seviyesinin gündeme gelebileceğini belirtti. Öte yandan 71 bin puanın altında destek seviyesinin 70 bine kadar düştüğü de belirtiliyor.

FAİZ VE KUR BORSAYI ETKİLİYOR

Oyak Yatırım Başekonomisti Mehmet Besimoğlu cari açık riskiyle birlikte borsanın faiz ve kur göstergelerindeki oynaklıktan daha çok etkilendiğini belirtti. Besimoğlu “Açığın döviz kurlarına etkisi olacak. Mayısta sermaye girişi hemen hemen sıfır. Açık Merkez Bankası rezervleri ve net hata noksandan açık kapatılmış. Haziran ayında da bu trendin devam ettiğini düşünmek lazım. Kurlar yukarı devam ettiğine göre sermaye girişi düşük sürüyor. Dolar bazında endeks ucuzluyor. Bir takım hisselerde gel git olabiliyor. Faiz ve dövizdeki oynaklığın borsaya da yansıması kaçınılmaz. Sahipliğin çoğunun yabancı olduğu bir yapı var. Yabancılar satışa geçtiğinde fazla likidite olmuyor.” diye konuştu.

Haberin Devamı

ENFLASYON KRİTİK GÖSTERGE OLACAK
Odea Bank Strateji ve Araştırmadan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Serkan Özcan kısa vadede enflasyona ilişkin gelişmelerin piyasalar için kritik göstergelerden biri olacağını belirtti. Özcan "Yılın geri kalanında cari açık açısından ana risk unsurları; petrol fiyatları ve altın ithalatının seyri. Söz konusu risklere rağmen, 2013 yılı için 59,7 milyar dolarlık cari işlemler açığı tahminimizi koruyoruz. Finansal piyasalar açısından bakarsak, önümüzdeki hafta 17-18 Temmuz’da Fed Başkanı Bernanke’nin ABD Senatosu’nda yapacağı konuşma mevcut küresel belirsizlikler konusunda öngörülebilirliği artırmak adına dikkatle izlenecektir. ABD tahvil faizleri, uluslararası petrol fiyatları ve yurtiçinde enflasyona ilişkin gelişmeler kısa vadede kritik göstergeler olarak yakından izlenebilir.” dedi.

Haberin Devamı

ALTIN YATAY SEYREDİYOR

Bernanke'nin tahvil alım programı konusunda yumuşatıcı açıklamaları dün altını 1297 dolara kadar yükseltmişti. Amerikan 10 yıllık tahvil faizleriyle ters orantılı gözüken altın bu faizlerin 2,70'lerden 2,57'ye kadar düşmesiyle ivme kazandı. Altın güne ise yatay başladı. Şu dakikalarda ons başına 1282 dolar civarında seyrediyor. 


 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!