Dolar haftaya böyle başladı

Güncelleme Tarihi:

Dolar haftaya böyle başladı
Oluşturulma Tarihi: Ekim 17, 2016 09:49

Başkanlık sisteminin yeniden gündeme gelmesinin satış baskısını hızlandırmasıyla geçen hafta tarihi zirveyi test eden dolar/TL, başta Avrupa Merkez Bankası ile TCMB'nin faiz toplantıları olmak üzere gündemin oldukça yoğun olduğu yeni haftaya 3.09'un üzerinde başladı.

Haberin Devamı

Bankacılar yurtdışı piyasalardaki gelişmeler ile jeopolitik risklerin izleneceğini belirtiyor.

Yurtiçinde bugün saat 10:00'da Temmuz ayı işsizlik, saat 14:30'da TCMB beklenti anketi açıklanacak. Öte yandan Maliye Bakanı Naci Ağbal saat 10:00'da yapacağı basın toplantısında Eylül ayı bütçesini açıklayacak.

Yurtdışında ise saat 1200'de Euro bölgesi TÜFE, saat 1530'da ABD New York Fed imalat endeksi, saat 1615'te ABD sanayi üretimi ve kapasite kullanım oranı açıklanacak.

Saat 1915'te ise Fed Başkan Yardımcısı Stanley Fischer'ın yapacağı konuşma izlenecek.

Bir bankacı, "Kurun 3.10 seviyesinin altında kalıp kalamayacağı kritik olacak. 3.10 seviyesinin hacimli geçilmesi halinde, kurda artık yeni bant aralığının 3.05-3.15 olduğu görüşü destek bulabilir. Geçen hafta 3.1130 ile yeni zirve seviyesini gören USD/TRY kurunun bugün ağırlıklı olarak yurt dışı gelişmeleri izlemesini bekliyorum. Bunun yanı sıra jeopolitik/siyasi haber akışı da takip edilecek" dedi

Haberin Devamı

Asya borsaları, Fed Başkanı Janet Yellen'in Cuma günü yaptığı açıklamalarda küresel finansal krizin üretime vurduğu darbeden dolayı "yüksek baskı altında" bir ekonomiyi idare etmek zorunda kalabileceklerini belirtmesi ve bunun da parasal genişleme politikasının yüzde 2'lik enflasyon hedefi aşılsa bile değiştirilmeyebileceği yolunda yorumlanmasıyla gerilerken, dolar yedi ayın zirvesine yakın seviyelerde seyretti.

Yellen'in açıklamaları her ne kadar yakın vadeli para politikalarını kapsamasa da Fed'in Aralık ayında faizleri artıracağı beklentilerini de değiştirmedi.

Bu haftanın asıl önemli gündem maddeleri ise Çarşamba günü açıklanacak olan Çin büyüme verisi, Perşembe günü yapılacak olan PPK toplantısı ile varlık alım programını azaltacağı yönünde haberler çıkan ancak sonrasında bunları yalanlayan Avrupa Merkez Bankası'nın faiz toplantısı olacak.

Merkez Bankası'nın (TCMB) faiz indirimlerine Ekim ayında da devam etmesi beklenirken, yüzde 8.25 olan koridorun üst bandında 25 baz puanlık indirim öngörülüyor.

Reuters'ın 15 kurumun katılımıyla gerçekleştirdiği ankete göre; katılımcıların 14'ü koridorun üst bandında indirim öngörürken, bir katılımcı ise sabit tutulmasını bekliyor. (Full Story)

Haberin Devamı

Bankacılar bütün bu gelişmelerin yanı sıra Musul operasyonunun da jeopolitik riskleri artırması nedeniyle piyasalarda yakından izlendiğini hatta kurda bir miktar yükseliş baskısı yarattığını belirtiyor.

Irak ordusu, ABD liderliğindeki koalisyonun desteğiyle, bu sabah İslam Devleti örgütünü, elinde kalan son büyük Irak kenti olan Musul'dan çıkarmak için askeri taarruza geçti. (Full Story)

Cuma günü saat 1748'de 3.0823/3.0836 seviyesinde olan dolar/TL, bu sabah saat 0910'da 3.0925/3.0939 seviyesindeydi.

Sepet bazında TL bu sabah 3.2447/3.2461, euro/TL ise 3.3968/3.3986 seviyesinden işlem görüyor.

Moody's'in not indirimi sonrası jeopolitik endişeler, dolardaki küresel güçlü seyir, OHAL süresinin üç ay daha uzatılması kararı ve TCMB'nin kurdaki yükselişlere karşın faiz indirimlerine devam edeceği beklentileri ile petrol fiyatlarındaki yükseliş TL'yi baskılayan ana unsurlar olarak ön planda yer aldı.

Haberin Devamı

Bankacılar başkanlık konusunun ise referandum ile sonuçlanabilecek siyasi tartışmalara neden olması ve bu sürecin gündemi reformlardan uzaklaştırma ihtimali yüzünden piyasalarda endişeye yol açtığını belirtiyor. (Full Story)

Bu çerçevede geçen hafta dolar/TL 3.1130'a kadar yükselerek tarihi zirveyi test etmiş, sonrasında gelişmekte olan ülke piyasalarına yönelik satış baskısının hafiflemesi ve lokallerin 3 seviyesi üzerinden döviz satışlarının da desteğiyle 3.07'li seviyelere kadar gerilemişti.

Tahvil-bono piyasasında ise 11 Şubat 2026 itfalı 10 yıllık gösterge tahvilde bileşik faiz Cuma günü spot kapanışta ortalama bileşik faiz ve valörde son işlem yüzde 9.96 olarak gerçekleşti.

Haberin Devamı

Öte yandan iki yıllık gösterge olan 11 Temmuz 2018 itfalı tahvilin bileşik faizi Cuma günü spot kapanışta yüzde 8.95 olarak gerçekleşti.

 

 

BAKMADAN GEÇME!