Dolar fiyatları 2 haftanın zirvesini gördü

Güncelleme Tarihi:

Dolar fiyatları 2 haftanın zirvesini gördü
Oluşturulma Tarihi: Mart 02, 2017 13:00

Güne 3.65'in üzerinde başlayan dolar fiyatları 3.71 seviyesinin üzerini görerek 10 Şubat'tan beri en yüksek seviyeyi gördü. Dolar/TL, Fed yetkililerinden gelen açıklamalar ve faiz artış beklentileri ile yükselirken, TL gelişmekte olan ülke para birimlerinden negatif ayrışıyor.

Haberin Devamı

ABD Merkez Bankası yetkililerinin hafta başındaki açıklamaları sonrası Mart ayında faiz artışı olasılıklarının yükselmesi doların tüm gelişmekte olan ülke para birimleri karşısındaki değer kazancında ana belirleyici oldu.

CME Group FedWatch uygulamasına göre vadeli işlemciler Çarşamba günü Fed'in Mart ayında faizleri artırmasına yüzde 35 ihtimal verirken, bu oran şimdi yüzde 66'ya çıktı.

Bankacılar negatif ayrışmanın kısmen jeopolitik endişelerden kaynaklanmış olabileceğine dikkat çekerken, TL'nin bugün dolar karşısındaki değer kaybı yüzde 1'e ulaştı. Benzer para birimlerinde ise kayıplar genel olarak yüzde 0.2 civarında seyrediyor.

Dün akşam saatlerinde 3.67 civarında işlem gören dolar/TL bu sabah güne 3.65 seviyesinin üzerinde başlarken, kur yükselişe devam etti. Dolar fiyatları en yüksek 3.7100 seviyesini görürken, saat 16.32 itibarıyla 3.7078 seviyesinden işlem gördü. Euro/TL ise şu sıralar 3.89 seviyesinin üzerinde işlem görüyor.

Haberin Devamı

TRENDE DÖNME ÇABASI SONUÇ VERECEK MI?

XTB Araştırma Müdürü Arzu Toktay, ”Son bir kaç haftada döviz piyasasında düşen volatilite ile yatırımcıyı rehavete sürükleyen hava Trump'ın kongre konuşması ile tersine döndü.Henüz icraat aşamasında olmamasına rağmen Amerika'nın büyüme odaklı ekonomik politikalarına duyulan güven 01 Mart seansı  fiyatlamaları ile  bir kez daha teyit edildi.. Doların altı büyük para birimi karşısında değerini gösteren Dolar (DXY) 102,00 endeks seviyesine yaklaşırken 102,25 üzerinde hareket ile yatay seyir yerini yükselişe bırakmış olacak. Morgan Stanley gelişen ülke para birimleri endeksine gelince, Ağustos ayı yükseğini geçmekte zorlandığını görüyoruz. Güçlenen dolar bir süre sonra emtia paralarının da değer kaybetmesine yol açarak gelişen ülke para birimlerini baskılayabilir. Dışarıda artan FED faiz artırım beklentisi ile değer kazanan Amerikan doları içeride Dolar/TL paritesini bugün itibari ile 50 günlük hareketli ortalama 3,68 üzerine taşıdı.  Kasım-Aralık yükseliş trendinin kırılma noktası 3,75 civarında iken 24 Şubatta başlayan yükseliş bize 3,60 desteğinin önemli olduğunu düşündürüyor. Kısa vadede öngördüğümüz hareket aralığı 3,60-3,75 iken halen uzun vadeli yükselen trend içerisinde düzeltme devam ediyor”

Haberin Devamı

Toktay şöyle devam etti: ”Dolar/TL paritesinin önümüzdeki günlerde 3,70 üzerinde kalarak kritik 3,75 üzerine atmayı başarması ile şimdilik nötr olan görüşümüz TL negatif olarak değişebilir. Piyasalar Mart ayı faiz artırım ihtimalini yüzde 50 üzerinde ihtimal olarak görürken 15 Mart'a kadar açıklanan ekonomik verilerin iyileşmeyi teyit etmesi ile dolar pozitif fiyatlama devam edebilir. Bu senaryoda USDTRY paritesinde opsiyon piyasası oyuncularının dolar alım (call) opsiyon talebine şaşırmamak gerekiyor. Dolayısı ile Dolar/TL paritesinin uzun vadeli trende döneceği günler yaklaşıyor olabilir” dedi.

 

 

BAKMADAN GEÇME!