Dolar 1.90’ı aştı borsanın tadı yok

Güncelleme Tarihi:

Dolar 1.90’ı aştı borsanın tadı yok
Oluşturulma Tarihi: Haziran 11, 2013 00:00

Gelişmekte olan ülkelerden kaçışa ‘Gezi’ tuz-biber ekti.

Haberin Devamı

Gezi Parkı eylemleriyle başlayan siyasi gerilim ve Emlak GYO’nun ertelenen ikincil halka arzıyla güne satıcılı başlayan Borsa İstanbul, belirsizliklerin sürmesi ile yüzde 2.48 düşüşle kapandı. Dolar kotasyonu bankalararası piyasada 1.9020 seviyesine
kadar yükseldi.

PİYASALAR’da Gezi Parkı protestolarıyla başlayan siyasi gerilimin etkileri sürüyor. Haftasonu siyasi tansiyonun düşmemesi nedeniyle dün satış ağırlıklı bir seyir izleyen Borsa İstanbul’da BIST 100 Endeksi yüzde 2.48 gerileyerek 76.386 puana indi. BIST’teki düşüşün parasal genişleme programlarından çıkılması ya da yavaşlatılması nedeniyle küresel piyasalarda 2-3 haftadır görülen gelişmekte olan piyasalardan çıkış trendinden kaynaklandığı ancak, iç gündem nedeniyle de genel trenden negatif olarak ayrıştığı belirtildi. Dün gelişmekte olan piyasa borsaları negatif kapansa da en çok düşüş BIST’te oldu. Kapanışa doğru bankalar arası piyasada dolar kotasyonlarının 1.9020 seviyelerine kadar yükselmesi dikkat çekti.

Haberin Devamı

1 SAAT GECİKMELİ AÇILDI

Dün güne bir saat gecikmeli başlayan BIST’te gün boyu 3 önemli gelişmenin piyasaları etkilediğine dikkat çekildi. Günün erken saatlerinde Moody’s’den gelen “Gezi eylemlerinin sürmesinin cari açık üzerinde risk” oluşturacağı yönündeki açıklaması piyasalarda olumsuz etki yarattı. Moody’s Türkiye ile ilgili notunda, iç gündemdeki hareketliliğin yatırımcıların gelişmiş piyasalara ait varlıklara ilgisinin azaldığı bir döneme denk gelmesinin talihsizlik olduğu vurgulandı.

GERGİNLİK DEVAM ETTİ

Bunun dışında geçen hafta 5-6-7 Haziran’da talep toplaması beklenen Emlak GYO’nun ikincil halka arzını ertelemesi de yatırımcıları negatif etkiledi. Ancak piyasalar üzerinde asıl olumsuz etkinin Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın önceki gün Ankara’da düzenlenen mitinglerde ‘Gezi eylemleriyle’ ilgi tansiyonu düşürmek yerine, faiz lobisi ile mücadele ve yatırımların kamu bankalarında değerlendirilmesine yönelik açıklamalarının piyasalarda olumsuz algılandığı kaydedildi.

FB ve BJK bankalardan hızlı düştü

GEÇEN hafta yüksek düşüşlerin yaşandığı bankacılık endeksinde dün yüzde 2.43, holding hisselerinde ise yüzde 3.80 oranında kayıplar yaşandı. BIST’te işlem gören bankalar arasında Bank Asya yüzde 3.78 değer kazanırken, Alternatifbank yatay kapandı. Halka açıklığı düşük olan Finansbank dışında tüm bankaların hisseleri değer kaybetti. Öte yandan, Avrupa Futbol Federasyonları Birliği (UEFA), Beşiktaş ve Fenerbahçe kulüplerini disiplin kuruluna sevk ettiğini açıklaması ile Fenerbahçe hisseleri yüzde 6.02 oranında, Beşiktaş hisseleri de yüzde 3.94 oranında değer kaybı ile günü tamamladı.

Haberin Devamı

Büyüme bekleniyor

ANALİSTLER, yurt içinde bugün açıklanacak ilk çeyrek büyüme rakamlarının ve nisan ayı ödemeler dengesi verilerinin yakından izleneceğini, BIST 100 endeksinde 75.500 seviyesinin destek, 78.000 seviyesinin ise direnç seviyeleri olarak takip edileceğini kaydediyor.

Gelişmekte olan  piyasalar da ekside

ABD’nin tahvil alım programını azaltabileceği yönündeki sinyalin etkisiyle gelişmekte olan piyasalar da dün eksi seyretti. Dün akşam saatlerinde Güney Kore Borsası’nda düşüş yüzde 2.5’lara ulaşırken, Rusya, Meksika, Brezilya gibi borsalarda düşüş görüldü. İsrail, Mısır gibi piyasalar ise, yatay seyirdeydi.

‘GEZİ’ UYARILAR

Moody’s
Cari açık için talihsizlik

Haberin Devamı

ULUSLARARASI derecelendirme kuruluşu Moody’s, hükümet karşıtı protestoların devam etmesinin Türkiye’nin ödemeler dengesine ve dolayısıyla kredi notu üzerindeki risklerini arttığını açıkladı. Türkiye’yi “durağan” görünüm ve Baa3 kredi notuyla derecelendiren kuruluş, siyasi ve ödemeler dengesine dair mevcut risklerin verilen kredi notuna dahil olduğunu belirtti. Moody’s tarafından dün yayımlanan değerlendirme notunda, protesto gösterilerinin Türkiye’nin taşıdığı kalıcı siyasi riski yansıttığı ifade edilerek, yatırımcıların gelişmiş piyasalara ait varlıklara ilgisinin azaldığı bir döneme denk gelmesinin talihsizlik olduğu ifade edildi.

ÖDEMELER DENGESİ RİSKİ

Haberin Devamı

Değerlendirmede, “Siyasi rahatsızlık giderek kredi notu üzerinde baskı yaratmaktadır” denildi ve gösterilerin güçlenmesi ve uzaması halinde “Cari açığın başlıca finansman kaynaklarından turist girişleri ve portföy girişlerinin azalmasıyla ödemeler dengesine dair riskler artmaktadır” denildi.  Protestoların doğrudan yabancı yatırıma etkilerinin net olmadığı ifade edilen raporda, tansiyonun kısa sürede düşürülmesi halinde Türkiye’nin doğrudan yatırımlar açısından çekiciliğine zarar gelmeyeceği belirtildi.

Derviş
Türkiye’yi ilerletir

2001 krizi döneminde Ekonomiden Sorumlu Devlet Bakanı olarak görev yapan ve halen ABD merkezli Brooking Enstitüsü Başkan Yardımcılığını yürüten Kemal Derviş, Financial Times gazetesinin internet sitesinde, Türkiye’de yaşanan son gelişmelerle değerlendirdi. “Protestolardan hâlâ modern bir Türkiye çıkabilir” başlıklı yazısında Derviş, “Hoşgörü ve evrensellik bu genç ülkeyi ilerletecektir” yorumunu yaptı. Derviş şu değerlendirmeyi yaptı:

Haberin Devamı

BAMBAŞKA BİR TABLO

“2011’de Arap dünyasında çalkantı başladığında bazı batılı uzmanlar, ‘Türk modelinin’  Müslüman diğer ülkelere örnek olabileceğini savunmuşlardı.  Ancak son olaylar, kökleri siyasî İslam’dan gelen muhafazakâr bir parti yönetimindeki demokratik bir ülkeyle ilgili bambaşka bir tablo çiziyor. Protestolar, Türk toplumunun önemli bir bölümünün bu ataerkil liderlik tarzından ve laik yaşam tarzları üzerinde artan baskıdan memnun olmadıklarını gösterdi.  Karamsar bir senaryo olası elbette ama bu olayların ardından gerçek bir Türk modelinin de çıkabileceğine inanıyorum.”

Takipteki alacaklar artar
 
FITCH Türk bankalarının kredi ölçütlerini korumakla birlikte takipteki alacaklarda ılımlı bir artış beklediğini kaydetti. Fitch, Gelişmekte Olan Ülkelerin bankacılık sistemine ilişkin olarak dün yayınladığı bir raporun Türkiye ile ilgili bölümünde Türk bankalarının kredi ölçütlerinin güvenilir şekilde devam ettiğini kaydetti.“Ekonomik büyüme kredi kalitesini destekliyor ve sadece takipteki alacaklarda ılımlı bir artış bekliyoruz” denilen raporda, kredi büyümesinin yüzde 15-20 olarak göz önünde bulundurulduğunda, güçlü fon ve sermaye rasyolarındaki olası aşınmanın sınırlı olacağı ifadelerine yer verildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!