Dolar 1.49 liraya indi Merkez Bankası anında alım miktarını artırdı

Güncelleme Tarihi:

Dolar 1.49 liraya indi Merkez Bankası anında alım miktarını artırdı
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 03, 2010 00:00

ABD Dolar’ı dün bankalararası piyasada 1.4910 TL ile üç ayın en düşük düzeyine indi ve günü 1.4960’dan tamamladı. Merkez Bankası, dolardaki hızlı düşüşü önlemek için günlük alım döviz ihalesinde miktarı opsiyon dahil 80 milyon dolara çıkardığını. Merkez’in dolaylı müdahale niteliğindeki bu açıklaması sonrasında da kurdaki düşüş durmadı.

Haberin Devamı

BANKALARARASI piyasada dolar dün 1.4910 TL ile üç ayın en düşük düzeyine inerken, Merkez Bankası günlük döviz ihalesinde, alım miktarını opsiyon dahil 80 milyon dolara çıkardı. ABD ekonomisine ilişkin endişelerle dolar, diğer para birimleri karşısında değer kaybına bağlı olarak başta Euro olmak üzere uluslararası önemli para birimleri karşısında değer kaybetti. Türkiye’de de bankalararası piyasada 1.50 TL’nin altına indi.
Döviz satışı artınca
Bankalararası piyasada geçen hafta cuma günü 1.5115 TL’den kapanan dolar, dün sabah ilk işlemlerde artan döviz satışlarının da etkisiyle 1.4970 TL’yi test etti. 1.50 TL’nin altında gerçekleşen ilk işlemlerin ardından biraz toparlanan dolar, öğle saatlerinde 1.50 TL’nin biraz üzerinde işlem gördü. Ancak gün sonuna doğru yoğunlaşan satışlarla inişe geçen dolar, 1.4910 TL’ye kadar geriledi ve  günü bankalararası piyasada 1.4915 TL’den tamamladı. Merkez Bankası da, gün sonunda doların döviz satış kurunu 1.50 TL’nin hemen altında 1.4990 TL olarak belirledi. Dolar, serbest piyasada da günü 1,4960 TL’den tamamladı. Dolar, yaklaşık 3 ay önce 4 Mayıs’ta 1.4970 TL’den işlem görmüştü. İçerde doların 1.49 TL’ye gerilemesinde Euro-dolar paritesinin de 1.31 sınırını geçmesi etkili oldu. Euro-dolar paritesi dün sabah saatlerinde 1.31 seviyelerinde işlem görürken. Öğleden sonra 1.31’i de geçti ve 1.3176’ya kadar yükseldi. Yabancı bir bankanın döviz işlemcisi, “Bütün gelişmekte olan piyasalar olumlu seyrediyor. Euro-dolar paritesi 1.31 seviyesinin de üzerine atınca, dolar’da düşüş hızlandı” dedi.
Merkez devreye girdi
Dolar’da dün hızlanan düşüşün ardından Merkez Bankası devreye girdi ve günlük döviz alım tutarını maksimum 60 milyon dolardan 80 milyon dolara çıkardı. Merkez Bankası döviz alım ihalesinde ve opsiyonunda 30’ar milyon dolar olmak üzere günde en fazla 60 milyon dolarlık alım tutarını ihalede ve opsiyonda 40’ar milyon dolar olmak üzere günde en fazla 80 milyon dolara çıkardığını açıkladı.

Haberin Devamı

Sıcak para girişi arttı

BEKLENTİLERİN altında kalan bazı ekonomik verilerin ABD ekonomisine yönelik endişeleri artırması ile dolar, başta Euro olmak üzere diğer önemli para birimleri karşısında değer kaybederken, dolar endeksi de son üç ayın en düşük seviyelerine geriledi. Bir bankanın döviz masası işlemcisi, “Dolar endeksi düşüşte. Buna paralel gelişmekte olan ülke para birimlerine yurtdışı girişler sürüyor. Sıcak para girişi doları aşağıya çekiyor” dedi. Bankacılar, başta parite olmak üzere dış gelişmelere göre, bir süre 1.49-1.51 bandında hareketin olası olduğunu belirtiyorlar.

Haberin Devamı

Yurtdışı iyimserlik destekledi borsa yüzde 1.38 prim yaptı

BUGÜN açıklanacak enflasyon verisi öncesinde, bankacılık hisselerine yönelik para girişinin etkisiyle geçen hafta rekor seviyeleri test eden, ancak geçen cuma günü yaşanan kâr realizasyonuyla kazanımlarının bir kısmını geri veren borsa, dün yurtdışındaki iyimser havayı da izleyerek yeniden 60 bin puanın üzerine çıktı. Gün içinde küçük çaplı kâr satışları ile karşılaşan İMKB-100 endeksi günü yüzde 1.38 primle 60 bin 693 puanda tamamladı. Bankacılık endeksi yüzde 1.5 yükseldi. İMKB’de toplam işlem hacmi ise 1.58 milyar lira olarak gerçekleşti.

TİM: Bu yetmez, günlük alım 115 milyon dolar olsun

Haberin Devamı

TÜRKİYE İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, son derece hızlı bir sıcak para girişi olduğunu söyledi ve  “Dün (önceki gün) ihracat açıklamamızı yaparken de konunun altını özellikle çizdik. TCMB’nin günlük alımını, 30 milyon dolardan 50 milyon dolar ve 50 milyon Euro olmak üzere günlük yaklaşık 115 milyon dolara çıkarması gerektiğini ifade ettik. 80 milyon doların etkili olacağını düşünmüyorum” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!