’Dokun-geç’ devreye girecek ’cep’ler kredi kartı olacak

Güncelleme Tarihi:

’Dokun-geç’ devreye girecek ’cep’ler kredi kartı olacak
Oluşturulma Tarihi: Mart 28, 2006 00:00

Fotoğraf çekebildiğimiz, internete bağlanabildiğimiz cep telefonlarını, artık kredi kartı olarak da kullanabileceğiz. MasterCard’ın Chip Teknolojileri’nden Sorumlu Başkan Yardımcısı Arne Pache, bir çip sayesinde cep telefonunu kredi kartına çevirmenin mümkün olduğunu belirterek, "Cep telefonu ve anahtarlık gibi sürekli yanımızda bulunan eşyalar, ’dokun ve geç’ sisteminin devreye girmesiyle birer ödeme aracına dönüşecek" dedi.

CEP telefonlarıyla yapabileceklerimizin sınırları her geçen gün genişliyor. Fotoğraf çekebildiğimiz, internete bağlanabildiğimiz cep telefonlarını, artık kredi kartı olarak da kullanabileceğiz. Kredi kartlarında 1 Nisan’da başlayacak olan şifre ile kullanım döneminin ardından, ’dokun ve geç’ sisteminin devreye girmesiyle birlikte cep telefonlarıyla da ödeme yapabileceğiz. MasterCard’ın Chip Teknolojileri’nden Sorumlu Başkan Yardımcısı Arne Pache, bir çip sayesinde cep telefonunu kredi kartına çevirmenin mümkün olduğunu belirterek, "Kredi kartlarında kullanılan çip bir anahtarlığa bile entegre edilebiliyor. Bu yıl içinde ’dokun ve geç’ sisteminin devreye girmesiyle, Türk bankaları da bu hizmeti sunacaklar" dedi.

EMV İLE CHIP TEKNOLOJİSİ: Pache, yeni uygulamanın Europay Mastercard Visa (EMV) denilen teknolojiye dayandığına işaret ederek, "Kredi kartı sahtekarlıklarındaki önemli artıştan dolayı İngiltere’de EMV’ye geçişe karar verildi. EMV ile kart sahteciliği, ’Chip&PIN’ ile de kayıp-çalıntı kart dolandırıcılığı önleniyor. Kartlarda kullanılan bu teknoloji ayrıca, ’dokun geç’ sistemini hayata geçirmemizi sağlıyor" diye konuştu. Türkiye’nin İngiltere ve Fransa’nın ardından Avrupa’da banka ve kredi kartlarında Chip&PIN uygulamasına geçen üçüncü ülke olduğunu belirten Pache, şunları söyledi: "Şifre uygulamasından sonra ’dokun ve geç’ sistemi devreye girecek. Dokunmatik ödeme sistemleri süper marketlerden benzincilere, otobüslerden vapurlara, parkmetrelerden yiyecek otomatlarına kadar bir çok noktada kullanılacak. Yeni sistemde, ödeme noktasındaki elektronik cihaza sadece kredi kartını dokundurmak yeterli olacak ve ödeme otomatik olarak gerçekleşecek. Slip çekmek tarihe karışacak. Böylece ödemeler hızlanırken, kuyrukta bekleme süreleri de azalacak."

’CEP’ VE ANAHTARLIKLA ÖDEME: Yeni dönemde nakit taşıma ihtiyacının azalacağını, bozuk para veya bilet bulma gibi sorunların ortadan kalkacağını belirten Pache, "İşte bu noktada tüketicilere sunulacak hizmetlerin sınırları da genişliyor. Kartlarda kullanılan çip sayesinde cep telefonunu kredi kartına çevirmek mümkün oluyor. Bu çip bir anahtarlığa bile entegre edilebiliyor. Böylece, cep telefonu ve anahtarlık gibi sürekli yanımızda bulunan eşyalar da birer ödeme aracına dönüşüyor" diye konuştu. Pache, "Yakında çip ve anten cep telefonunun içine entegre olacak. Tamamen diğer cep telefonları gibi gözükecek. Bazı üreticilerle konuşuyoruz. Motorola ve Nokia’nın yeni jenerasyon telefonlarında sistem tamamen entegre olacak ve dışarıdan bir parça eklenmesine gerek kalmayacak" dedi.

LİMİT OLACAK, ŞİFRE KORUYACAK: "Artık cep telefonunuzla metroya binecek, ayakkabı satın alacaksınız" diyen Pache, "Bu sistemi sadece küçük ödemeler için değil, normal alışverişlerinizde de kullanabilirsiniz. Tek ihtiyacınız ’dokun geç’ ile uyumlu bir POS cihazı. Dolayısıyla yanınızda nakit para taşımanıza gerek kalmıyor" dedi. Pache, şöyle devam etti: Cep telefonunuz veya anahtarlığınızın çalınması ya da kaybolması durumunda büyük zararlara uğramamak için kendi belirleyeceğiniz bir limitin üzerindeki harcamalara şifre koyabiliyorsunuz. Ancak bu şifre girildiği zaman harcama onayı veriliyor."

Sahtekarlık için en az

1 milyon dolar gerekli


CHIP&PIN uygulamasıyla İngiltere’de kart sahteciliği ve kayıp-çalıntı kart dolandırıcılığında yüzde 30’luk bir azalma olduğunu vurgulayan Arne Pache, şöyle konuştu. "Çipin etkisi inanılmaz oldu. Çipli kart çok akıllı bir teknoloji ve sürekli gelişime açık. Aslında çip uygulaması bundan 10 yıl öncesine dayanıyor. Ama ilk çipler çok basit bir teknolojiyle üretilmişlerdi. EMV durağan değil, gelişen bir teknoloji. Çiplerde kullanılan anahtar şifreleri her 3 yılda bir değiştiriyoruz. Sahtekarların kabiliyetlerini ve yapabileceklerini çok yakından gözlüyoruz. Bu da bizim sahtekarların 3 yıl önünde olduğumuzu gösteriyor." Her çipin ayrı şifresi bulunduğunu, bu nedenle her defasında ancak bir çipin ’hack’ edilebileceğini belirten Pache, "Kart ve çip üretecek cihazlara ihtiyacınız var. Bu nedenle büyük çaplı bir sahtekarlık için en az 1 milyon dolarınızın olması lazım" dedi.

İngiltere’de 10 kişiden 2’si ’cep’le ödemeye sıcak bakıyor

KİŞİSEL olarak cep telefonuyla ödeme yapmayı çok kullanışlı bulduğunu söyleyen Arne Pache, "Ama birçok kişi de pek beğenmiyor. İngiltere’de bir araştırma yaptık. 10 müşteriden sadece 2’si cep telefonlarının kredi kartı olarak kullanılması fikrini benimsedi. Bize ’cep telefonlarını çok sık kaybettiklerini, ama cüzdanlarını aynı sıklıkta kaybetmediklerini’ söylediler. Onlar için ödeme ve cep telefonu hala iki farklı konu. Tabii bu İngiltere’ye özgü bir durum. Türkiye’deki müşteriler olaya daha farklı bakabilir" diye konuştu.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!