Doğan’ın ödediği vergiyle 100 köye modern okul yapılır

Güncelleme Tarihi:

Doğan’ın ödediği vergiyle 100 köye modern okul yapılır
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 10, 2008 00:00

İTO Başkanı Murat Yalçıntaş, en yüksek vergi ödeyen üyeleriyle yüksek ihracat yapan şirketlere ödül verdikleri törende ilginç bir tablo ortaya koydu. Yalçıntaş, "Aydın Doğan’ın son 5 yılda ödediği 49.3 milyon YTL’lik gelir vergisiyle 100 köye modern ilköğretim okulu yapılabilirdi" dedi.

Haberin Devamı

İSTANBUL Ticaret Odası (İTO) 2006 yılı başarılı vergi mükelleflerini ve ihracatçılarını ödüllendirdi. İTO Yönetim Kurulu Başkanı Murat Yalçıntaş, en çok vergi veren ilk 10 üyelerinin ödediği 727 milyon YTL’lik gelir vergisi ile 364 okul yaptırılabileceğine dikkat çekerek, "Gelir vergisi kategorisinde birinci olan Aydın Doğan’ın, son 5 yılda ödediği 49.3 milyon YTL’lik gelir vergisiyle 100 köye son derece modern ilköğretim okulu yaptırılabilirdi" dedi.

Doğan’ın ödediği vergiyle 100 köye modern okul yapılır

İlk 10, 72 hastane

Murat Yalçıntaş, İTO üyelerinin ödediği vergiler konusundaki araştırmanın bazı ilginç sonuçlarını şöyle aktardı: "İş Bankası’nın ödediği 261 milyon YTL’lik vergi ile 130 okul yaptırılabilir. İlk üçte yer alan üyelerimizin ödediği 429 milyon YTL vergiyle, 215 kilometrelik bölünmüş yol yapılabilirdi. Yine ilk onda yer alan vergi mükellefi üyelerimizin ödedikleri vergiyle, ortalama maliyeti 10 milyon YTL olan 50 yataklı tam teşekküllü hastaneden 72 tane inşa edilebilirdi. Ayrıca 363 kilometre bölünmüş yol yapılabilirdi."

İstanbul’un payı yüzde 44

Türkiye’nin vergi gelirlerinde önemli bir artış yaşandığına dikkat çeken Yalçıntaş, konuşmasını şöyle sürdürdü: "Toplam vergi geliri içinde yüzde 64’lük paya sahip olan ’gelirler, kurumlar ve katma değer vergilerinde’ 2006’ya göre 2007 yılında yüzde 13’lük bir artış sağlandı. İstanbul’un Türkiye vergi gelirleri tahsilatı içindeki payı da yüzde 44’tür. 2008 yılı şubat ayı sonu itibariyle İstanbul genelinde vergi gelirlerinde yüzde 28 artış vardır. İstanbul Vergi Dairesi Başkanlığı’nın vergi gelirlerinde de geçen yılki beyana göre yüzde 17 artış olmuştur. Artışın temelinde üç vergide de yapılan indirim oranlarının payı büyüktür."

3 şirketin ihracatı 91 ülkeden fazla

İTO Başkanı Murat Yalçıntaş, Türk firmalarının son yıllarda ihracatla ilgili şu dökümü verdi:

Æ 1 milyar 441 milyon dolar ile altın plaket alan THY, tek başına 70 ülkeden daha fazla ihracat rakamına ulaşıyor.

Æ İlk üç sırada yer alan THY, Tofaş ve Arçelik’in yapmış olduğu toplam ihracat 91 ülkenin ihracatından daha fazladır.

Æ Bu üç firma 3.6 milyar dolar ihracatı ile Türkiye’nin 1981’de yakaladığı 3 milyar dolarlık ihracatı geçiyor.

Bu ödülü ilk kez 31 yıl önce aldım

GELİR vergisinde altın plaket almaya hak kazanan Doğan Holding Yönetim Kurulu Başkanı Aydın Doğan, ödülünü İTO Yönetim Kurulu Başkanı Murat Yalçıntaş’tan aldı. İTO’nun 31 yıl önce düzenlediği törene de giderek ödülünü aldığını hatırlatan Doğan, şöyle konuştu: "31 yıl önce düzenlenen ödül töreninde ödülümü bu salonda almamıştım. O zamanlar İTO’nun çalışmaları eski binada yürütülüyordu. 31 yıldır bu işi alnımın akıyla devam ettiriyorum. 31 yıl sonra ödülü yeniden kendim almaya geldim, mutluyum."

Koç: İlk 3’te, 2 firmayla yer almaktan gurur duydum

İHRACAT Altın Plaket ödülü sıralamasında ilk üç içerisinde iki firması bulunan Koç Holding adına konuşan Mustafa Koç, "Arçelik ve Tofaş ile bu sıralamada yer almaktan büyük mutluluk duyuyorum. Hakikaten bu 3 firma içerisinde 2 firmayı temsil etmek ve ilk 3’e girmek Koç Holding için çok büyük bir onurdur. Bu başarıda emeği geçen herkese teşekkür ediyorum" dedi.

Hürriyet’e altın plaket

HÜRRİYET Gazetecilik, 2006 yılında ödediği 20.3 milyon YTL’lik kurumlar vergisiyle altın plaketle ödüllendirilen kuruluşlar arasında yer aldı. Ödülü alan Hürriyet Gazetesi Mali İşler Grup Başkanı Ahmet Toksoy, kredi maliyetlerinin yüksek oranlarda seyretmesinin yanı sıra, görsel medya, iletişim, ulaştırma ve enerji sektörlerinde uygulanan vergi benzeri mükellefiyet oranlarının da yüksek oranlarda seyrettiğine dikkat çekerek, şöyle konuştu: "Bu sektörlerdeki bu tür yükümlülüklerin kademeli olarak azaltılması, sektörlere yeni yatırımlar için bir yandan kaynak oluşturacak, diğer yandan da Ar-Ge faaliyetlerinin ivme kazanmasına zemin oluşturmak suretiyle yeni teknolojilerin üretilmesine katkı sağlayacaktır."

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!