Doğalgazda tasarruf çağrısı

Güncelleme Tarihi:

Doğalgazda tasarruf çağrısı
Oluşturulma Tarihi: Ocak 26, 2006 13:44

Türkiye'ye gelen doğalgaz akışında yaşanan sıkıntı üzerine yetkililer vatandaşlara tasarruf çağrısı yaptı.

Haberin Devamı

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, İstanbullulara doğalgaz kullanımı konusunda tasarruflu olmaları uyarısında bulundu. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Afet Koordinasyon Merkezi’nde doğalgaz sıkıntısı ile ilgili merak edilen soruları yanıtladı. Topbaş, İstanbulluları doğalgaz kullanımı konusunda "tasarruflu olmaya" çağırırken, "tüm odalarınızı ısıtmayın" dedi. Bilinçli tüketici olmak gerektiğini ifade eden Topbaş, tasarruf tedbirleri kapsamında doğalgazdan elektrik üreten yedi fabrikanın doğalgazının kesildiğini açıkladı. Sanayi kuruluşlarının da ekonomi için önemini hatırlatan Topbaş, henüz konutlarda bir sıkıntı beklemediklerini söyledi.

TUZLAR GEMİLERDE MAHSUR KALDI

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek’in "2 günlük stoğumuz var" açıklamasının ardından, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, İstanbulluları doğalgaz kullanımı konusunda tasarruflu olmaya davet ederek, "bonkörce davranmamak lazım" dedi.

Topbaş, Pazartesi gününden bu yana yağan karla mücadele konusunda başarılı bir çalışma yürüttüklerini belirtti. çalışmalar kapsamında Büyükşehir Belediyesi’nin kapsamına girmeyen Silivri bölgesi ve Atatürk Havaalanı’ndaki kar küreme çalışmalarına da yardımcı olduklarını vurgulayan Topbaş, şu ana kadar 70 bin ton tuzun kullanıldığını açıkladı.
Halen depolarda 10 ton tuzun bulunduğunu kaydeden Topbaş, 25 bin tuz ihtiva eden dört geminin ise olumsuz hava koşulları nedeniyle limana yanaşamadığını bildirdi.

GÖKÇEK: DOĞALGAZI STOKLAYAMAYIZ

Haberin Devamı

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, gaz stoklamasının mümkün olmadığını belirtirken, BOTAŞ'ın gaz akımını sağladığı sürece sıkıntının olmayacağını söyledi.

Doğalgazı BOTAŞ’tan aldıklarını anlatan Gökçek, “BOTAŞ bize gaz akışını sağladığı sürece Ankara’da doğalgaz sıkıntısı olmaz” dedi. Gökçek, Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin iki noktadan, Eskişehir Yolu Yapracık İstasyonu ve Gölbaşı İstasyonu’ndan BOTAŞ’tan gazı teslim aldığını, alınan gazın aynı anda ve aynı gün Ankaralılara dağıtılmaya başlandığını belirterek şunları söyledi: “Bbelediye ve EGO olarak gaz stoklamamız mümkün değil. BOTAŞ’tan teslim aldığımız gaz aynı andan itibaren borularla şehir içinde vatandaşa dağıtıyoruz. BOTAŞ bize gaz akımını sağladığı sürece bizim Ankaralılara gaz dağıtımımızda bir sıkıntı yaşanmaz.”

İGDAŞ'TAN UYARI

Haberin Devamı

İstanbul Gaz Dağıtım Sanayi ve Ticaret A.Ş (İGDAŞ) Genel Müdürü Levent Tüfekçi, BOTAŞ'ın istasyonlarına yurtdışından gelen doğalgaz basıncındaki düşüşün durduğunu belirterek, “Eğer basınç düşüşünde bir azalma olursa, muhtemelen İstanbul'daki sanayi tesislerinde de bir takım kısıtlamalara gidebiliriz” dedi.

Tüfekçi, önümüzdeki yaz ayında BOTAŞ'ın, Silivri'de 1.8 milyar metreküplük bir depolama alanı oluşturacağını da belirterek, kentte bu kadar büyüklükte bir depolama alanı kurulmasının, hem İstanbul için, hem de doğalgaz kullanan diğer şehirler için büyük bir avantaj olduğunu söyledi.

"SİLİVRİ'DE 1.8 MİLYAR METREKÜPLÜK BİR DEPOLAMA ALANI OLUŞTURUYOR”

Haberin Devamı

İstanbul'da kışın her ay 550 milyon metreküp doğalgaz kullanıldığını belirten Tüfekçi, bu depolama miktarının İstanbul'daki doğalgaz tüketimini yaklaşık 3.5 ay karşılayacağını kaydetti.

GÜLER: "GAZ KESİNTİLERİNE BİR ŞEY YAPAMIYORUZ"

Türkiye’nin dışa bağımlılığından kaynaklandığını vurgulayan Enerji Bakanı Hilmi Güler, "Bizim tedbirsizliğimiz söz konusu değil. Mükaveleler olduğu halde gönderilmedi. ’Al ya da öde’ mantığıyla biz kullanmadığımız gazın parasını ödüyoruz" şeklinde konuştu. Güler, daha önceki dönemlerde imzalanan sözleşmeler nedeniyle gaz eksik gönderildiğinde karşı taraftan bir hak iddia edelemediğinin altın çizendi. Güler, yapılan kesintilerin İran ve Rusya’da yaşanan aşırı soğukların da neden olduğunu belirtti.

Haberin Devamı

İran’dan gelen gazın 24 milyon metreküpten 5-6 milyon metreküpe kadar düştüğünü ifade eden Güler, Rusya’dan batıdan gelen doğalgazın 30 milyon metreküpe kadar düştüğünü, buna karşılık Mavi Akım’dan gelen gazın 24 milyon metreküpten ortalama 30 metreküpe çıktığını belirti.

Güler, kesintili aboneler ve Yap-İşlet-Devret santrallardaki kesintilerinin devam ettiğini belirtti. Kesinti nedeniyle alternatif yakıt kullanmak zorunda kalanlan yap-işlet-devret santralarına aradaki farklarının sözleşmeler doğrultusunda ödeneceğini belirtten Güler, ödemelerle ilgili fon olduğunu belirterek, ayrıca konuyla ilgili olarak EPDK’ya da başvurulduğunu kaydetti. Ödemelerle ilgili Cumhur Ersümer zamanın da yaşanan sıkıntılarnı hatırlatılması üzerine Güler, "Cumhur Ersümer zamanıyla bizim dönemimizi karıştırmayın. Biz kaidelere göre çalışmalar yapıyoruz. O dönemle bizim dönemimiz arasında çok fark var" diye konuştu.

Haberin Devamı

Arz güvenliğinin sağlanması için nükleer santral kurulması yönünde çalışmalar olduğunu belirten Güler, konunun Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile de görüşüldüğünü kaydetti. Güler, nükleer santralın, özel sektör kanalıyla yapılarak daha hızlı yapılmasının sağlanasının hedeflendiğini de vurguladı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!