Doğalgaz serbest rekabete kasımda geçiyor

Güncelleme Tarihi:

Doğalgaz serbest rekabete kasımda geçiyor
Oluşturulma Tarihi: Ekim 11, 2002 11:18

Enerji Piyasası Düzenleme ve Denetleme Kurumu (EPDK), doğalgaz piyasasını, serbest rekabet ortamına 2 Kasım tarihinde faaliyete geçirmeye hazırlanıyor.

Haberin Devamı

EPDK, doğalgaz piyasasının Türkiye'de 3 Kasım tarihinde yapılacak genel seçim arifesinde, 2 Kasım Cumartesi günü faaliyete geçirilmesi yönünde çalışmalarını yürütüyor.

TBMM gündeminde olan Petrol Kanunu tasarısına eklenen doğalgaz piyasasına ilişkin maddelerin bir an önce yürürlüğe girmesi için ayrı bir kararname olarak hazırlanarak Bakanların imzalarına açılan Kararnamede imzaların tamamlanması halinde, doğalgaz piyasası 2 Kasım tarihinde açılmış olacak.

Kararnamenin 2 Kasım tarihine kadar yayımlanmaması halinde, bunun, doğalgaz piyasasının serbest rekabet koşulları altında faaliyete geçmesini etkilemeyeceğini ifade eden enerji çevreleri, kararnamenin daha sonra da yürürlüğe girebileceğini belirttiler.

ELEKTRİK PİYASASI DAHA ÖNCE FAALİYETE GEÇTİ

Haberin Devamı

EPDK daha önce, Türkiye'de elektrik piyasasının serbest rekabet ortamında yürütülmesine olanak sağlamak amacıyla, 3 Eylül'de elektrik piyasasını açmıştı. Doğalgaz piyasasının ise 1 Ekim'de açılması hedeflenirken, kararnamenin çıkmaması nedeniyle Kasım'a kalmış oldu.

EPDK başkanı Yusuf Günay'ın verdiği bilgiye göre, doğalgaz piyasasını açar açmaz ilk hedef, ülke çapında doğalgaz kullanımını yaygınlaştırmak amacıyla, başlangıçta 22 ilde şehir içi dağıtım ihaleleri ivedilikle yapılacak.

EPDK'nın doğalgaz piyasası için hazırlıklarını Mayıs ayında tamamlanamaması üzerine, Kasım ayına kadar ek süre istemiş Bakanlar Kurulu bu süreyi EPDK'ya tanımıştı.

Resmi Gazete'de 18 Nisan 2001 ayında yayınlanarak yürürlüğe giren Doğalgaz Piyasası Kanunu, Türkiye'de doğalgaz piyasasının kurulmasına yönelik hazırlık dönemi olarak, bu kanunun yayımı tarihinden itibaren 12 aylık süreyi kapsıyordu. Kanun Bakanlar Kurulu'na, bu süreyi bir defaya mahsus olmak üzere altı aya kadar uzatabilmesine olanak sağlıyordu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!