Dizi ve filmler ‘ihracat’ sayılacak Türk malı ekranda ‘buz’lanmayacak

Güncelleme Tarihi:

Dizi ve filmler ‘ihracat’ sayılacak Türk malı ekranda ‘buz’lanmayacak
Oluşturulma Tarihi: Nisan 04, 2010 00:00

Başta Arap ülkeleri olmak üzere yurtdışında ilgi gören Türk dizi ve filmlerinin ‘Türk Malı’nı tanıtması için yeni düzenlemeler yapıldı. Buna göre yurtdışına satılan dizi ve filmlerin ihracat kapsamına alınacağını söyleyen Devlet Bakanı Zafer Çağlayan “Yapımcılar fuar desteği alacak. Film ve dizilerde markaların gösterilmesini yasaklayan RTÜK Yasası’nda düzenleme yapılacak” dedi.

DIŞ Ticaretten Sorumlu Devlet Bakanı Zafer Çağlayan’ın, başta Arap ülkeleri olmak üzere yurt dışında Türk dizi ve filmlerine gösterilen ilgiyi Türk malı imajının tanıtılması ve pazarlanmasında kullanmak üzere harekete geçip dizi ve film yapımcılarıyla biraraya gelmesi sonuç verdi. Buna göre, CD, DVD ve manyetik ortamda yurtdışına ihraç edilen dizi ve filmler ihracat ürünü sayılacak ve 25’inci sektör olarak ihracat rakamlarına eklenecek. Radyo ve Televizyon Üst Kurulu’nun (RTÜK) yasaya dayanarak devrede tuttuğu yasaklar nedeniyle markaların ‘buz’lanmaması için; reklam, sponsorluk ve ürün yerleştirme, ‘ticari iletişim’ tanımı altında toplanacak. İhracatçı konumuna gelen yapımcılar üst sınırı 15 bin dolar olmak üzere fuar desteklerinden yararlanacak. Dizi-film yapımcıları için potansiyel görülen pazarlara heyetler düzenlenecek; komiteler kurularak Türk ürünlerinin senaryolarda nasıl yer alacağı konusunda fikir birliğine varılacak.

İhracat kapsamına alınıyor

Türkiye’nin dış ticaretine katkı sağlayan ve 33 ülkede gösterilen 35 dizi-filmden kazanç elde etmek için hazırlandıklarını belirten Bakan Zafer Çağlayan, “Dizi ve filmlerin ihracat ürünü sayılması için bir düzenleme yaptık. Yapımcıların İstanbul Elektrik, Elektronik, Makine ve Bilişim İhracatçı Birliği’ne üye olmaları halinde, yurtdışına CD, DVD ve manyetik bant ortamında ihraç ettikleri dizi-filmleri ihracat kapsamına alacağız ve ihracat rakamlarıyla ihracatını izleyeceğiz” dedi.

Ürünler senaryoya girecek

Türk ürünleri ve imajının başarı elde edilmesi için daimi bir komite kurulacağını da kaydeden Bakan Çağlayan, şöyle konuştu: “Sektörel tanıtım gruplarımızı, dizi-filmleri yapan senaristler ve yapımcılarla bir araya getirip, bu tanıtım gruplarının temsil ettiği ürünlerin dizi filmlerin içinde kullanılmasını sağlayacağız. Ürünün senaryo içinde nasıl kullanılacağını, belki senaryoya yön vermesini konuşacaklar. Türk kahvesi, Türk kahvaltısı, Türk hamamı başta olmak üzere tarım, su ürünleri, sanayide tanıtabileceğimiz çok önemli alanlar var. Mutfak ekipmanları, elektrikli ev aletleri, zeytinyağı, ev tekstili, otomotiv de dahil. Öncelikle markayı değil, Türk ürünü olduğunu dünyaya tanıtacak model hazırlayacağız.”

RTÜK Yasası değişiyor

RTÜK Yasası’na göre gizli reklam ve ürün yerleştirmek yasak olduğunu hatırlatan Bakan Çağlayan, “RTÜK Yasası çalışmamızı desteklemeli. Bu konu Bakanlar Kurulu’nda görüşüldü. Önemli düzenlemeler getiriliyor. Tasarı, AB direktifleriyle uyum sağlarken, reklam, sponsorluk ve ürün yerleştirme yeniden düzenleniyor. Bunlar ‘ticari iletişim’ adı altında toplanacak. Ayrıca, spor, film, dizi ve eğlence programlarında sponsorluk yapılması ve ürün yerleştirmeye imkân sağlanacak” diye konuştu.

Fuarlarda film alıcısı değil satıcı olacağız

YAPIMCILARIN ihracatçı statüsüne gelmesiyle devlet desteklerinden yararlanacağını ifade eden Bakan Çağlayan, şöyle konuştu: “Öncelikli desteği fuarlarda yapacağız. Başta Fransa-Cannes’de gerçekleştirilen MİPTV olmak üzere yine Cannes’deki Mipcom, Las Vegas’taki Natpe ve Hong Kong’daki Filmart gibi fuarlara katılım sağlayacağız. Alıcı pozisyonundan çıkarak satıcı olmak istiyoruz. Fuarlara katılan yapımcılara 15 bin doları aşmamak kaydıyla yüzde 50 ile yüzde 75 arasında bir destek ödemesi yapacağız.”

Mekânlar turist de çekecek

DİZİ ve filmlerin gerçekleştirildiği yerlerin de turist çekeceğini anlatan Zafer Çağlayan, “Çekim yapılan yerlerde alışveriş mekânları kurulacak. Bunu ilk defa biz keşfetmedik, dünyada örnekleri var. En büyük örneği Harry Potter. Ayrıca ticaret heyetleriyle veya fuarlara giderken kalem, poster, kartpostal gibi hediyelik götürüp satabiliriz” dedi.

Siyasi sipariş vermeyiz

ZAFER Çağlayan, yurtdışına ihraç edilecek dizi-filmlerde Türkiye’nin siyasi etkinliğinin de tanıtılması hakkında, “Biz Türkiye’nin etkinliğini anlatan bir dizi-film için sipariş vermeyiz. İsteyen ‘bunun da pazarı var’ diye yapabilir. Serbest piyasa kuralları hakim. Ancak Türk örf ve adetlerini, ve dünyadaki Türk imajını yanlış gösterecek yayınları desteklemeyiz” dedi.

Film yapımcıları ile ticaret heyeti kuracağız

DEVLET Bakanı Zafer Çağlayan, yapımcıların dizi ve filmlerini pazarlamak istedikleri ülkelere yönelik ticaret heyeti programı düzenleyeceklerini de söyledi. Çağlayan, “Sektörün önde gelenleri ile gideceğiz, oradaki en üst düzey yetkililerle ve alıcılarla da karşı karşıya getirereceğiz. Zaman zaman farkındalık yaratması açısından dizi-filmlerde yer alan oyuncuları da götüreceğiz. Şu ana kadar dizi film oyuncularının gittiği yerlerde ciddi katılım oldu. Oyuncular ne yaparsanız yapın toplayamayacağınız kalabalıkları çekiyor” dedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!